Σε σοβαρές καταγγελίες για το καθεστώς αδειοδότησης και λειτουργίας των αλλοδαπών, μη κρατικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα προχώρησε ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Λαζαράτος. Μιλώντας ενώπιον πλήθους φοιτητών και δικηγόρων σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο κ. Λαζαράτος υποστήριξε ότι η σύσταση, η λειτουργία και τα προγράμματα σπουδών των εν λόγω ιδρυμάτων βρίσκονται κυριολεκτικά «στον αέρα», καθώς κινούνται εκτός της προβλεπόμενης νομικής διαδικασίας.
Ο καθηγητής έκανε λόγο για πρωτοφανείς παρατυπίες εκ μέρους της διοίκησης, καταγγέλλοντας ότι κατά την έκδοση των διοικητικών πράξεων για τα προγράμματα των αλλοδαπών Πανεπιστημίων έχουν ήδη διαπραχθεί 40 ποινικά αδικήματα. Όπως διευκρίνισε, η κατάσταση αυτή παραμένει προβληματική τη στιγμή που η Πολιτεία είχε τη δυνατότητα, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, να εκδώσει τις αναγκαίες αποφάσεις ακολουθώντας απολύτως νόμιμες διαδικασίες.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα των κτιριακών υποδομών. Σύμφωνα με τον κ. Λαζαράτο, οι εγκαταστάσεις στις οποίες προτίθενται να λειτουργήσουν τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια δεν καλύπτουν ούτε τις βασικές εκ του νόμου προϋποθέσεις. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι οι σχετικές εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν δόθηκαν επί υπαρκτών υποδομών, αλλά χορηγήθηκαν μέσω ψηφιακής προσομοίωσης για κτίρια που πρόκειται να κατασκευαστούν στο μέλλον.
Στην εκδήλωση παρενέβη ο πρώην υπουργός Παύλος Πολάκης, ο οποίος εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Υποστήριξε ότι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, δίνοντας το «πράσινο φως» για την εγκατάσταση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων, καταστρατήγησε το Σύνταγμα και δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, ενώ χαρακτήρισε τα συγκεκριμένα ιδρύματα «παραμάγαζα των 8 τ.μ.».
Η τεκμηρίωση του καθηγητή της Νομικής προκάλεσε την αντίδραση κορυφαίων στελεχών του νομικού κόσμου που έδωσαν το «παρών». Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, Ηλίας Κλάπας, συνεχάρη τον κ. Λαζαράτο για τις δικονομικές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ενώπιον του ΣτΕ για το ζήτημα, ενώ ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, χαρακτήρισε την νομική ανάλυση του καθηγητή ως «μάθημα Δημοκρατίας».

