Η Εισαγγελία ανοίγει (πάλι) τον φάκελο του Κ. Ηλιάκη

Αυτεπάγγελτη έρευνα για το ενδεχόμενο κατάρριψης του αεροσκάφους του από τουρκικά μαχητικά το 2006 στην Κάρπαθο

Στο «μικροσκόπιο» της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας μπαίνει ξανά η υπόθεση του θανάτου του σμηναγού της Πολεμικής Αεροπορίας Κώστα Ηλιάκη, ο οποίος έχασε τη ζωή του στις 23 Μαΐου του 2006, όταν το αεροσκάφος του κατέπεσε κοντά στη Κάρπαθο, ύστερα από επεισόδιο με τουρκικά μαχητικά.
Η υπόθεση ερευνάται ξανά, με αφορμή καταγγελία που είχε κάνει στη Βουλή πτέραρχος ε.α., σύμφωνα με την οποία το ελληνικό μαχητικό καταρρίφθηκε από τουρκικό αεροσκάφος και με αφορμή αυτό ζητούσε να γίνει έρευνα.

Στη συνέχεια η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας άνοιξε ξανά τον φάκελο της υπόθεσης, η οποία είχε κλείσει με την ένδειξη «ατύχημα». Σημειώνεται πως το 2008 με απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας είχε καταδικαστεί ερήμην για την υπόθεση ο Τούρκος πιλότος σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας.

Ωστόσο, στο πλαίσιο της νέας προκαταρκτικής εξέτασης που άρχισε αυτεπάγγελτα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, ερευνάται εάν ο Ελληνας πιλότος δέχτηκε δολοφονική επίθεση από το τουρκικό μαχητικό, το οποίο καταδίωκε. Επιπλέον, στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας, θα διερευνηθεί αν ο Τούρκος πιλότος πήρε εντολή από το τουρκικό επιτελείο να καταρρίψει το ελληνικό αεροσκάφος. Σε μια τέτοια περίπτωση θα βρεθεί αντιμέτωπος με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση. Η έκδοση του Τούρκου πιλότου στην Ελλάδα είχε ζητηθεί από τις τουρκικές Αρχές, ωστόσο το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό.

Εκδήλωση μνήμης για τα δέκα χρόνια από τη θυσία του ήρωα

Την ηρωική θυσία του Κώστα Ηλιάκη, ο οποίος υπερασπίστηκε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας από τους Τούρκους εισβολείς, όπως ακριβώς ορκίστηκε να κάνει, τίμησε χθες η Πολεμική Αεροπορία σε εκδήλωση που έγινε στην Κάρπαθο με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τη δολοφονία του ανοιχτά του νησιού.

Η έντονη συγκινησιακή φόρτιση σημαδεύτηκε και από την ομιλία του αρχηγού ΓΕΑ, αντιπτεράρχου Χρήστου Βαΐτση, που έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία. «Θα μας βρίσκετε μπροστά σας κάθε φορά που θα επιχειρείτε να επιβάλλετε παράνομες επιδιώξεις» ήταν η φράση του κ. Βαΐτση, που καταχειροκροτήθηκε και ενίσχυσε το ηθικό των αεροπόρων αλλά και το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων των νησιών, ειδικά των ακριτικών.

Λίγη ώρα νωρίτερα ο αδελφός του Κώστα Ηλιάκη Φίλιππος είχε εξαπολύσει επίθεση στην Τουρκία και στον Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο χαρακτήρισε «σουλτάνο» και τόνισε ότι η εκδήλωση στην Κάρπαθο δεν γίνεται μόνο για τον αδελφό του, αλλά και για όσους έχουν πέσει υπερασπιζόμενοι την πατρίδα. «Οσο θα υπάρχουν Ηλιάκηδες θα υπάρχει Ελλάδα» τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος του νησιού Ηλίας Λάμπρος.

Η εκδήλωση έκλεισε με το ακροβατικό αεροσκάφος F-16 της ομάδας Ζευς να κάνει επίδειξη, αποτίοντας φόρο τιμής στον άτυχο σμηναγό, που στις 23 Μαΐου του 2006 εμβολίστηκε από τουρκικό F-16 κατά τη διαδικασία αναγνώρισης τουρκικού σχηματισμού εντός του FIR Αθηνών, το οποίο είχε ως στόχο να φωτογραφίσει τις θέσεις των S-300 στην Κρήτη.

 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα