Συμμαχία από ΗΠΑ – Ρωσία κατά του ΙSIS

Κέρι και Λαβρόφ συζητούν για κοινές αεροπορικές επιχειρήσεις. Εκτέλεσαν 48 αμάχους στη Ράκα οι τζιχαντιστές

Ενα οργανωμένο σχέδιο εκτοπισμού των τζιχαντιστών από τα εδάφη του Χαλιφάτου στη Συρία και στο Ιράκ, με ταυτόχρονες επιχειρήσεις στα προπύργιά του, βρίσκεται σε εξέλιξη και σε αυτό συμμετέχουν για πρώτη φορά οι επίλεκτες δυνάμεις όλων των πλευρών που αντιμάχονται τους σουνίτες τρομοκράτες, από Κούρδους και σιίτες του Ιράν μέχρι Αραβες μαχητές και Ιρακινούς κομάντος.

Στο επιστέγασμα αυτής της στρατηγικής συστράτευσης, η Ρωσία και οι ΗΠΑ βρίσκονται για πρώτη φορά πολύ κοντά στην οργάνωση κοινών αεροπορικών επιχειρήσεων εναντίον του ISIS, με τους υπουργούς Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι να έχουν ήδη συζητήσει τηλεφωνικά την κατάρτιση ενιαίου σχεδίου δράσης.
Στη Συρία οι επιχειρήσεις εστιάζουν στη Ράκα και στο Ιράκ σε Φαλούτζα και Μοσούλη. Οι τζιχαντιστές αντιστέκονται σθεναρά σε όλα τα μέτωπα, εγκλωβίζουν αμάχους και ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν γυναικόπαιδα ως ανθρώπινες ασπίδες για να διαφύγουν και οι ίδιοι. Οι μάχες μαίνονται σφοδρές.

Στη Ράκα οι Κούρδοι πολεμούν -με υποστήριξη από αμερικανικά βομβαρδιστικά- μαζί με Αραβες μαχητές σε μια νέα συμμαχία (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις – FDS), που σχηματίστηκε πρόσφατα με στόχο την ανάκτηση εδαφών και τη διάσπαση του τζιχαντικού μετώπου στη βόρεια Συρία, στο τρίγωνο μεταξύ Χαλεπίου και Ράκας. Οι τζιχαντιστές απαντούν με επιθέσεις στα περίχωρα. Οι άμαχοι τρέπονται σε φυγή (την Κυριακή πάνω από 6.000 εγκατέλειψαν το Χαλέπι). Οι επιχειρήσεις εξελίσσονται αργά.

Στη Φαλούτζα, αντιθέτως -πρώτη πόλη που κατέλαβε το Ι.Κ. το 2014-, οι επιχειρήσεις κορυφώνονται: επί μία εβδομάδα στην πόλη επιχειρούν παραστρατιωτικές μονάδες της Λαϊκής Κινητοποίησης, που αποτελούνται από σιίτες υποστηριζόμενους από το Ιράν. Χθες τα ξημερώματα, η επίλεκτη υπηρεσία αντιτρομοκρατίας του Ιράκ (CTS), με τους καλύτερα εκπαιδευμένους κομάντος του ιρακινού στρατού, εισέβαλαν στη Φαλούτζα από τρία διαφορετικά σημεία, με την από αέρος στήριξη της ιρακινής αεροπορίας, την ταυτόχρονη επιχείρηση του πυροβολικού και των τεθωρακισμένων στο έδαφος και τη συνδρομή των δυνάμεων της αστυνομίας. Στην πόλη αντιστέκονται 1.000 τζιχαντιστές, αλλά μαζί τους είναι εγκλωβισμένοι 50.000 άμαχοι, χωρίς τρόφιμα, νερό ή φάρμακα. Ελάχιστοι διαφεύγουν. Οι περισσότεροι θα χρησιμοποιηθούν ως ανθρώπινες ασπίδες από το Ι.

Προκλήσεις Ερντογάν  για Κούρδους

Μετά τις απανωτές αποκαλύψεις του ρωσικού επιτελείου στρατού για τα όπλα που φτάνουν στα χέρια των τζιχαντιστών μέσω Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε χθες, κατηγορώντας για πρώτη φορά τη Ρωσία, ότι όχι μόνον υποστηρίζει τους Κούρδους μαχητές του ΡΚΚ -το οποίο χαρακτήρισε για ακόμα μία φορά τρομοκρατική οργάνωση-, αλλά ότι τους προμηθεύει με αντιαεροπορικά όπλα και ρουκέτες. Τις δηλώσεις τις έκανε το Σαββατοκύριακο μιλώντας σε δημοσιογράφους που ταξίδευαν μαζί του κατά την επιστροφή του από το Ντιγιάρμπακιρ, την περιοχή των Κούρδων της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι τα όπλα μεταφέρονται στους Κούρδους μέσω της Συρίας και του Ιράκ.


{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα