ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΠΑΙΖΟΥΝ (!) ΟΠΩΣ Η ΓΑΤΑ ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Τα γράφαμε τότε επί Αντώνη Σαμαρά, όταν είπε το μεγάλο «ναι» στη Μέρκελ και σε μια νύχτα διέγραψε τα Ζάππεια για να ψηφίσει Μνημόνια. Τα επισημαίναμε και στον Αλέξη Τσίπρα, όταν πέτυχε να μετατρέψει το περήφανο «όχι» των Ελλήνων στο ιστορικό δημοψήφισμα σε ένα «ναι», που στέρησε το δικαίωμα στην ελπίδα από έναν ολόκληρο λαό ο οποίος ευρισκόμενος σε κατάθλιψη διαρκείας δείχνει να μην αντιδρά πλέον σε ό,τι συμβαίνει γύρω του. Η σιωπή όμως αυτή είναι τόσο ηχηρή, που κανείς δεν ξέρει πού μπορεί να οδηγήσει.

Από αύριο όλοι οι Ελληνες (έχοντες και μη έχοντες) θα διαπιστώσουν ότι για άλλη μια φορά η Πολιτεία, το κράτος, τους στέλνει τον λογαριασμό για να πληρωθούν οι τοκογλύφοι και τα δάνεια που σώθηκαν για να σωθούν οι τραπεζίτες του Βερολίνου και των Παρισίων. Οσο και αν θέλουν κάποιοι να υποβαθμίσουν την επιδρομή που θα γίνει στα εισοδήματα με εξυπνακισμούς για καφεδάκια και… τσιγαράκια (αλήθεια, γιατί δεν εφαρμόζετε τον αντικαπνιστικό νόμο, τον μόνο που δεν επέβαλε η τρόικα;), ας παραδεχτούν το αυτονόητο: ότι ο λογαριασμός που στέλνουν στους πολίτες είναι και μεγάλος και χωρίς προοπτική.

Ηδη οι δανειστές ξανάρχισαν το χιλιοπαιγμένο παιχνίδι τους ζητώντας και άλλα μέτρα, απαιτώντας παράλληλα να πάρει πίσω η κυβέρνηση νομοσχέδιο που ψήφισε. Και δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά. Το ίδιο είχε κάνει (για να μην ξεχνιόμαστε) και με τις 100 δόσεις, όταν αύξησε τα επιτόκια και μείωσε τον αριθμό των δόσεων, ανατρέποντας νόμο που είχε περάσει η παρούσα κυβέρνηση.

Οι εκβιασμοί δεν πρόκειται να τελειώσουν και αυτό ας το καταλάβουν όσοι σκύβουν το κεφάλι στις παράλογες και υφεσιακές πολιτικές της τρόικας, αλλά και αυτοί που βρίσκονται εν αναμονή για να το σκύψουν. Αν δεν καταλάβουν ότι η τακτική των απέναντι είναι το «διαίρει και βασίλευε» και ότι οι θεσμοί παίζουν με σημαδεμένα χαρτιά, τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει. Το κόψε κόψε το μόνο που παρατείνει είναι το μαρτύριο μιας χώρας που κινείται όσο της επιτρέπουν οι «αλυσίδες» που της φόρεσαν επί Γιώργου Παπανδρέου οι εταίροι και το ΔΝΤ.

Πολύ φοβάμαι ότι ο Σόιμπλε ποτέ δεν έβγαλε από το μυαλό του το σχέδιο που παρουσίασε στον Ευάγγελο Βενιζέλο: Να αποδεχτούμε το… προσωρινό Grexit και να μας διαγράψουν ένα τμήμα του χρέους. Το χειρότερο είναι ότι, αν συνεχίσουν έτσι, σε λίγο θα παρακαλάμε να βγούμε εκτός, αντί να μας παρακαλούν αυτοί να μη φύγουμε. Γι’ αυτό ας συνεννοηθούν επιτέλους κυβέρνηση και αντιπολίτευση σε πέντε βασικά θέματα, για να μη μας… παίζουν οι θεσμοί όπως η γάτα το ποντίκι…

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα