Μία κηδεία χίλιες φαιδρότητες

Την περασμένη Δευτέρα αγαπητοί φίλοι, δεν κηδεύτηκε ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος  ΙΒ’.

Κηδεύτηκαν πολλά περισσότερα. Κηδεύτηκε η σοβαρότητα, κηδεύτηκε η γενναιοφροσύνη, κηδεύτηκε η λεβεντιά, κηδεύτηκε τέλος ένα μέρος της ιστορίας της Ελλάδος.

  • Του Χρήστου Μπολώση

Διάβασα στις εφημερίδες σχετικώς με τον αποβιώσαντα τ. Βασιλέα Κωνσταντίνο  και έφριξα: «Διυπουργική σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου για τις λεπτομέρειες της κηδείας του» ή «ακόμα δεν πέθανε και βγήκε στη φόρα το άγριο παρασκήνιο της… κηδείας του». Και διερωτώμαι: Γιατί άραγε όλα αυτά; Ποιόν φοβάται η δημοκρατία μας και χρειάζονται συσκέψεις επί συσκέψεων προκειμένου να κηδευθεί ένας Έλληνας, έστω απλός, πολίτης;

Άλλωστε όπως υπολόγισαν, ή όπως τους είπαν να υπολογίσουν,  ο αρμόδιοι, στο λαϊκό προσκύνημα προσήλθαν περί τις 2 με 3.000 κόσμου. Δηλαδή μόλις και μετά βίας γέμιζαν το γήπεδο του… Ζωγράφου. Στραβοί, κατευθυνόμενοι και άβουλοι αντάμα…

Να θυμίσω ότι η «χούντα» επέτρεψε να γίνουν με κάθε ελευθερία οι κηδείες των Γ. Παπανδρέου (3-11-1968) και Γ. Σεφέρη (22-9-1971), την εποχή δηλαδή που ήταν πανίσχυρη. «Υπό την λαϊκή πίεση», έγραψαν μετά. Καλά εν τάξει…

Φοβία λοιπόν και κακομοιριά έδειξε αυτή η πρεμούρα για να βρεθεί «λύση» να περάσει ανώδυνα η κηδεία. Διότι περί αυτού πρόκειται. Θες νάχουμε τίποτις συλλαλητήρια; Διέφυγε όμως των Ηρακλέων της δημοκρατίας, ότι αυτοί που θα πήγαιναν να προσκυνήσουν, δεν ανήκουν στην κατηγορία αυτών που εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία για να καταλύσουν τα κράτος. Αυτοί, είναι εκείνοι που δημιούργησαν και στήριξαν το κράτος, όταν  πάλευε να σταθεί στα πόδια του, μετά τον μοιραίο συμμοριτοπόλεμο. Άλλωστε η δημοκρατία, όπως μας λένε, ούτε εκβιάζεται ούτε τρομοκρατείται. Μόνο τρέμει νεκρούς βασιλιάδες…

Και κάτι ακόμη. Στην περίφημη Διυπουργική Σύσκεψη οι παριστάμενοι υπουργοί διετύπωσαν τις απόψεις τους και τις ενδεχόμενες διαφωνίες τους, ελευθέρως; Λέμε τώρα…

Και ερχόμαστε στις λεπτομέρειες.

Αυτή η υπουργάρα που έχουμε στο υπουργείο Πολιτισμού, για ακόμη μία φορά, δεν μας τα είπε καλά. Εξηγούμαστε, δανειζόμενοι τα στοιχεία από την εφημερίδα «δημοκρατία». Η ΠΑΣΟΚοαναθρεμμένη κα Μενδώνη λοιπόν, την οποία μας φύτεψε ως εξωκοινοβουλευτική υπουργό και ως ανήκουσα στην κατηγορία των αρίστων, ο  κ. Μητσοτάκης, έλαβε τα εξής κονδύλια ΕΣΠΑ, για την αξιοποίηση του Τατοϊου και τα έχει χειριστεί, όπως θα δείτε:

α. Έργο: «Μελέτη ωρίμανσης υποδομής, λειτουργικότητας στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοϊου: 1.485.576 ευρώ». Έναρξη Ιούνιο 2011 και λήξη 28 Φεβρουαρίου 2023. Έχει απορρόφηση 0% (!!!) Δηλαδή δεν έχει ρίξει πενιά η υπουργάρα και σε ένα μήνα η πίστωση ανακαλείται. Μουτζώστε την.

β. Έργο: «Αποκατάσταση και ανάδειξη εννέα κτιρίων  στο πρώην  βασιλικό κτήμα Τατοϊου: 2.299.280 ευρώ». Έναρξη Ιούνιος 2021 και λήξη Δεκέμβριος 2023. Απορρόφηση 1,17%, δηλαδή 2.690,157 ευρώ… Φτύστε την.

γ. Έργο: «Στερέωση και αποκατάσταση του κτιρίου  του παλαιού Βουστασίου (στάβλου) στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοϊου: 3.000.000 ευρώ». Έναρξη Μάιος 2022 και λήξη τέλος 2023. Απορρόφηση 0%. Πέστε τ’ ανάσκελα και μουτζώστε την με χέρια και με πόδια.

Δηλαδή από τα συνολικά 6.745.582 ευρώ η κα Μενδώνη έχει αξιοποιήσει μόνο 2.690,157 ευρώ, με τα υπόλοιπα 6.742.891,843 ευρώ, να βαδίζουν προς την οδόν της απωλείας.

Παρ’ όλα αυτά η κα Μενδώνη, αυτή η λαοπρόβλητη υπουργάρα εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην κηδεία. Θα μπορούσα να πω ότι τέτοια κυβέρνηση που είναι τέτοια εκπροσώπηση της έπρεπε, αλλά δεν το λέω. Α, την τελευταία στιγμή,  αποφασίστηκε να συνεκπροσωπήσει και ο έτερος λαοπρόβλητος κ. Πικραμένος…

Την γιούχα που εισέπραξαν αμφότεροι θα την θυμούνται για πολλά χρόνια. Παρ’ όλα αυτά να είστε σίγουροι ότι η κα Μενδώνη θα εκλεγεί στις προσεχείς εκλογές.

Και ερχόμαστε στο κεφάλαιο «Αντίσταση».

Ερωτηθείς κάποτε ο κόμης Κάρολος Σφόρτσα, υπουργός εξωτερικών  στην κυβέρνηση, την οποία ανέτρεψε ο Μουσολίνι για να ανέβει στην εξουσία, σε πόσα εκατομμύρια υπολογίζει  τους φασίστες στη Ιταλία, απάντησε ‘’Σαράντα οκτώ’’ και εν συνεχεία όταν τον ρώτησαν  σε πόσα υπολογίζει τους αντιφασίστες,  απάντησε, πάλι ‘’Σαράντα οκτώ’’. Σημειωτέον, ότι τόσος ήταν ο πληθυσμός της Ιταλίας.

Ως γνωστόν,  στην 21η Απριλίου αντιστάθηκαν όλοι.  Άλλος δέχτηκε, με το ζόρι είναι η αλήθεια, θέση εξωτερικού  για να λαμβάνει δύο μισθούς και να φτωχύνει έτσι την χούντα. Άλλος,  έκαψε  ένα παλιό φύλλο του «Ελευθέρου Κόσμου» το 2021 για να ανάψει το τζάκι. Άλλο, έσφιξε  πολύ γερά το χέρι του Παπαδόπουλου για να τον πονέσει. Άλλος έπαιζε στον «Άγνωστο Πόλεμο» της ΥΕΝΕΔ, αλλά σήκωνε με σημασία  το αριστερό του φρύδι, που ήταν  συνθηματικό για ξεσήκωμα.

Μελίνα η αντιστασιακιά

Άλλος πάλι, μπορεί μεν να τραγούδαγε τον ύμνο της 21ης Απριλίου, αλλά αντί για Λα δίεση, έλεγε Μι ύφεση. Μύλος δηλαδή. Ο κ. Μίμης Ανδρουλάκης έριξε μόνος του την χούντα, όπως μας λέει στο τελευταίο βιβλίο του «Πριν σβήσουν τα φώτα»,  πράγμα όμως που αμφισβητούν ζωηρώς, όχι οι χουντικοί, αλλά οι ίδιοι οι συναγωνιστές του, που υποστηρίζουν ότι αυτοί  έριξαν τη χούντα. Το ΚΚΕ πάλι επιμένει ότι αυτό έριξε τη χούντα. Ακόμα ο Λαλιώτης, ο Τζουμάκας, η Δαμανάκη  και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις,  επιμένουν ότι αυτοί έριξαν τη χούντα.

Τέτοιοι ηρωισμοί σας λέω. Άλλωστε έτσι εξηγείται και το  ότι το καθεστώς εκείνο κράτησε μόνο… 7 χρόνια… Α και μια και μιλάμε για αντίσταση.

Ο Κωνσταντίνος έχασε ένα θρόνο. Ο Ανδρουλάκης και η Δαμανάκη τι έχασαν; Παραπάνω, βλέπετε την Μέλινα Μερκούρη σε στιγμές άφθαστου αντιστασιακού και εξόχως ηρωικού μεγαλείου, να χορεύει με τον Κωνσταντίνο…

Οι κυβερνώντες λοιπόν, για να επανέλθουμε στα της κηδείας, έδειξαν δείγματα σπανίας  μικροψυχίας. Ήταν λέει ένας απλός Έλληνας πολίτης, διότι του είχε αφαιρεθεί η Ελληνική ιθαγένεια (με τον Νόμο 2215/1994, του Ανδρέα Παπανδρέου).

Φίλος μου φανατικός νεοδημοκράτης, αγανακτισμένος με πήρε στο τηλέφωνο: «Τι είναι  αυτά ρε με τον Σαμαρά και τον Καραμανλή που βγαίνουν τώρα και μιλάνε; Όταν ήταν αυτοί πρωθυπουργοί, γιατί δεν έδιναν την ιθαγένεια στον Κωνσταντίνο;»  Έλα μου ντε; Όταν του λέω ότι αυτό δεν είναι κόμμα, αλλά «Της κακομοίρας» του Χατζηχρήστου παραξηγιέται.

Τελικώς πάει και η κηδεία του Κωνσταντίνου  και κάθε κατεργάρης επέτρεψε στον πάγκο του. Ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίζει να αυτοθαυμάζεται ως ο  αλάθητος, αλλά και ουδέν γνωρίζων. Ο κ. Πέτσας θα συνεχίσει να ψάχνει «δημοκρατικούς» τρόπους για να αποκλείσει τον Ηλία Κασιδιάρη από τις εκλογές. Ο κ. Θεοδωρικάκος θα συνεχίζει, ως άλλος αστυνόμος Σαίνης το κυνήγι του εγκλήματος και των… φοβισμένων αστυνομικών.  Η κα Μενδώνη,  κατάκοπη από την εκπροσώπηση, θα συνεχίσει, παρέα με την κα Παναγιωταρέα, τα ανά την υφήλιο ταξίδια της για… υπηρεσιακούς  λόγους. Της αξίζει άλλωστε.

Κουράστηκε να ρημαδοευπρεπίσει  το χώρο του βασιλικού κτήματος στο Τατόι, αφού πρώτα τον άφησε να ρημάξει. Η κα Μιχαηλίδου και ο κ. Χειμάρας θα εξακολουθήσουν να μη γνωρίζουν.  Οι βουλευτές της ΝΔ θα συνεχίζουν να πατάνε πόδι, όταν κάτι δεν συνάδει  με την  ιδεολογία τους. Ο σ. Τσίπρας θα αλυσοδεθεί και θα συνεχίσει να φωνάζει:  «Ελάτε να με συλλάβετε». Ο κ. Βελόπουλος  θα εξακολουθήσει να βολοδέρνει στο πέλαγος ψάχνοντας για την ιδεολογία του κόμματός του. Ο κ. Γιάνης  θα μετράει τους βουλευτές που του έμειναν και ο κ. Κουτσούμπας θα σκαρώσει κάποιο συλλαλητήριο για την Ειρήνη. Μέσα στα τόσα που ακούστηκαν αυτές τις ημέρες ήταν και μια μπούρδα ολκής που αμόλησε ο λαοπρόβλητος και ‘’βλέπετε κάναν καλύτερο;’’ πρωθυπουργός μας.

Ας αφήσουμε όμως να μας τα πει ο Παναγιώτης ο Λιάκος, όπως τα έγραψε στις 16 Ιανουαρίου, στην «δημοκρατία»: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2023, σε περιφερειακά ΜΜΕ στην Αλεξανδρούπολη είπε: «Η κυβέρνηση πήρε μία πολύ συγκεκριμένη απόφαση, που θεωρώ ότι είναι απολύτως σωστή: ο τέως βασιλέας να κηδευτεί ως ιδιώτης και όχι ως τέως αρχηγός κράτους, γιατί πολύ απλά υπήρξε αρχηγός κράτους του Βασιλείου της Ελλάδος, το οποίο δεν υφίσταται πια».

Καλύτερο επιχείρημα στην Τουρκία από αυτό που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώπιον δημοσιογράφων (που κατάπιαν αμάσητη τη μνημειώδη μπούρδα) δεν μπορεί να δοθεί. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν αναγνωρίζει ό,τι έχει γίνει επί βασιλείας. Θεωρεί ότι δεν έχει συνέχεια το κράτος. 

Ήτοι, να δώσουμε πίσω στους Τούρκους τη Θεσσαλονίκη που πήραμε επί βασιλείας από τους Τούρκους, να δώσουμε τα Γιάννενα, την Αλεξανδρούπολη, την Κρήτη, να δώσουμε πίσω τα Δωδεκάνησα στους Ιταλούς, τα Επτάνησα στους Βρετανούς, να γκρεμίσουμε όλα τα νεοκλασικά κτίρια που έγιναν επί βασιλείας, να καταργήσουμε περίπου 120.000 νόμους που υπέγραψαν οι βασιλείς, να εκθεμελιώσουμε τους θεσμούς που φτιάχτηκαν επί συνταγματικής μοναρχίας και βασιλευόμενης δημοκρατίας, να διαλύσουμε τα πάντα! Να αφήσουμε στη χώρα μόνο τις επαύλεις των σογιών που διαλύουν το άπαν σύμπαν (μένουν σε ακριβά προάστια, αλλά η αισθητική τους είναι μακράν χειρότερη νομαδικών φυλών που μένουν σε τσαντίρια), να αφήσουμε τις θυρίδες τους, τις υπεράκτιες εταιρίες τους, τα οικόπεδά τους, τις λιμουζίνες τους, τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα ανώνυμα καταθετήριά τους σε κρυπτονομίσματα, να αφήσουμε όλη τη χυδαιότητα, την ασχήμια, τον αφελληνισμό, τα γκράφιτι και τις συμμορίες που λυμαίνονται τη χώρα.

Και η απορία παραμένει: τόσοι τον άκουσαν να λέει επιχείρημα που δεν ακούς ούτε από χασοδίκη που καίει τους πελάτες του σε υποθέσεις διαζυγίων και κτηματικών διαφορών, ουδείς σκέφτηκε να του υποδείξει τι είδους μπαλαφάρα ξεστόμισε; Τόση ατολμία στην Ελλάδα; Μήπως είναι άγνοια; Ή και τα δύο;» Όχι πέστε μου, βλέπετε κάναν καλύτερο για πρωθυπουργό; Κάποιος φίλος μου είπε: «Ξέρεις τι σκέφτομαι και τρελαίνομαι; Ότι το 80% όσων  πήγαν και προσκύνησαν τον νεκρό Βασιλιά, στις εκλογές θα ψηφίσουν ΝΔ».

Εγώ δεν το πιστεύω, αλλά πάλι άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου…

Αιωνία σου η μνήμη Κωνσταντίνε.

{{-PCOUNT-}}32{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα