Ξεχάστε όσα ξέρατε για τα ρομπότ που κινούνται σαν «ξύλινα». Η Toyota παρουσίασε πριν λίγες μέρες το Cue7, τη νέα έκδοση του ανθρωποειδούς ρομπότ-μπασκετμπολίστα, και το αποτέλεσμα άφησε τους πάντες με το στόμα ανοιχτό στο Τόκιο.
Showtime στο παρκέ
Το Cue7 έκανε την εμφάνισή του στο ημίχρονο ενός αγώνα του ιαπωνικού πρωταθλήματος και δεν περιορίστηκε στα συνηθισμένα. Αφού σηκώθηκε από το κέντρο του γηπέδου, κατευθύνθηκε προς τη μπασκέτα, έσκασε τρεις ντριμπλες (κάτι εξαιρετικά δύσκολο για ρομπότ) και ευστόχησε σε βολή. Μετά πήγε στην άλλη πλευρά για τρίποντο· μπορεί η μπάλα να βρήκε στεφάνη και να βγήκε, αλλά ο κόσμος στις κερκίδες τρελάθηκε από τον ενθουσιασμό!
Τι άλλαξε και έγινε… «παικτούρα»;
Αν το προηγούμενο μοντέλο (Cue6) ήταν λίγο «προγραμματισμένο» από πριν, το Cue7 είναι μια άλλη ιστορία.
Μαθαίνει μόνο του: Χρησιμοποιεί αυτό που λένε οι επιστήμονες “reinforcement learning”. Δηλαδή, η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) έκανε εκατομμύρια επαναλήψεις της ίδιας κίνησης σε έναν εξομοιωτή μέχρι να μάθει να κινείται τέλεια.
Πιο ευέλικτο: Εκεί που το παλιό ρομπότ είχε δύο ρόδες σε κάθε πόδι και έχανε εύκολα την ισορροπία του, το Cue7 έχει πλέον μόνο μία ρόδα ανά πόδι. Αυτό το κάνει πολύ πιο γρήγορο, πιο σταθερό και του επιτρέπει να κάνει πολύπλοκες κινήσεις, όπως η ντρίμπλα, χωρίς να φοβάται μην φάει καμιά… τούμπα.
Ιαπωνική απάντηση στον ανταγωνισμό
Η ανάπτυξη αυτού του ρομπότ ξεκίνησε το 2017 σχεδόν σαν χόμπι από υπαλλήλους της Toyota, αλλά πλέον έχει γίνει σοβαρή υπόθεση. Ο επικεφαλής της έρευνας, Tomohiro Nomi, δήλωσε γεμάτος περηφάνια: «Πολλοί πιστεύουν ότι η Ιαπωνία χάνει από την Κίνα στον τομέα της ρομποτικής AI, αλλά εμείς φτιάξαμε κάτι που μπορούμε να το δείξουμε με το κεφάλι ψηλά σε όλο τον κόσμο».
Φαίνεται πως το μέλλον του μπάσκετ ίσως να μην έχει μόνο ιδρώτα, αλλά και… κυκλώματα!



