Υμνοι και «Ζήτω η Ελλάς» από Ομπάμα

Θερμά λόγια και πειράγματα του Αμερικανού προέδρου στη γιορτή στον Λευκό Οίκο για την 25η Μαρτίου 1821

Από τον
Νίκο Ελευθερόγλου

Αρωμα Ελλάδας είχε ο Λευκός Οίκος κατά τον τριακοστό εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821. Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου, του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν και διακεκριμένων μελών της ομογένειας, ο Μπαράκ Ομπάμα καλωσόρισε τους προσκεκλημένους του λέγοντας στα ελληνικά «Λευκός Οίκος» και «Ζήτω η Ελλάς».

Ο Αμερικανός πρόεδρος με θερμά λόγια αναφέρθηκε στους δεσμούς Ελλάδας – ΗΠΑ που δεν περιορίζονται σε πολιτικό επίπεδο, αλλά είναι επί σχεδόν δύο αιώνες «δεσμοί φιλίας και οικογενειακοί». Παραλλήλισε τους αγώνες υπέρ της ανεξαρτησίας που έδωσαν οι δύο χώρες και στάθηκε στην ελληνοαμερικανική κοινότητα – ειδικά του Σικάγου, όπου ζούσε και εκλεγόταν προτού γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αφού χαιρέτισε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, τον υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξη Χαρίτση, τον πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ Χρίστο Παναγόπουλο και τους ομογενείς, δήλωσε εντυπωσιασμένος με το πώς απλοί άνθρωποι στην Ελλάδα βοηθούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα βγει από την οικονομική κρίση πιο ισχυρή.

Ο Ομπάμα είχε πολύ καλή διάθεση, γεγονός που φάνηκε από τα πειράγματα που έκανε για το ελληνικό αίμα του Τζο Μπάιντεν, αλλά και για τον Ελληνοαμερικανό ηθοποιό Τζον Στάμος.
«Το προσωπικό (σ.σ.: του Λευκού Οίκου) είναι πολύ ενθουσιασμένο με την ελληνική ανεξαρτησία και το ελληνικό φαγητό. Ελπίζω τώρα που μιλάμε εκείνοι να μην τρώνε ήδη» αστειεύτηκε αναφερόμενος στον πλούσιο μπουφέ με ελληνικά φαγητά που συνόδευε την εκδήλωση. Μάλιστα, δεν ξέχασε να πει ότι η πρώτη κυρία Μισέλ Ομπάμα είναι λάτρης του ελληνικού γιαουρτιού.

Στην εισαγωγική του δήλωση, ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν αναφέρθηκε στη φιλία που συνδέει τις ΗΠΑ με την Ελλάδα και σημείωσε ότι στη συνομιλία που είχε με τον Ελληνα πρωθυπουργό επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα είναι σύμμαχος και φίλος της Ελλάδας, την οποία θα βοηθήσουν στο θέμα της διευθέτησης του χρέους.

Η…φαντασίωση του Αλέξη Χαρίτση στην Ουάσινγκτον

Βιάστηκε ο Αλέξης Χαρίτσης (ή το επιτελείο του) στις ΗΠΑ και από κεκτημένη ταχύτητα σκόνταψε κι έπεσε. Ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού έσπευσε (στον ενθουσιασμό του) να ενημερώσει τους Ελληνες δημοσιογράφους με ανακοίνωση πως είχε προσωπική συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, που θα ζήλευε και ο Αλέξης Τσίπρας!

Στη συνέχεια, όμως, προχώρησε σε διόρθωση, γιατί αντιλήφθηκε το μέγεθος της γκάφας. Ετσι, σε δεύτερη ενημέρωση με τη σημείωση «ορθή επανάληψη», ο κ. Χαρίτσης αποκατέστησε την αλήθεια. Πράγματι βρέθηκε στον Λευκό Οίκο, στη δεξίωση που παρέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος για την 25η Μαρτίου μαζί με εκαντοντάδες άλλα πρόσωπα. Δεν συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά είχε μια τυπική χειραψία μαζί του! Για να κάνει εντύπωση, όμως, την ονόμασε στο πρώτο δελτίου Τύπου «συνάντηση»!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα