Αναζητούνται ευσεβείς για άμισθοι ιερείς

Κάλεσμα του Φωκίδας Θεόκτιστου σε όσους «αγαπούν τον Χριστό και όχι τον χρυσό»!  Τεράστια τα κενά σε επαρχιακές μητροπόλεις

Κάλεσμα στους πιστούς, «που αγαπούν τον Χριστό και όχι τον χρυσό», να γίνουν ιερείς (αμισθί) για να αντιμετωπιστεί η λειψανδρία, η οποία απειλεί με αφανισμό τις ενορίες της περιφέρειας, απήθυνε ο μητροπολίτης Φωκίδας Θεόκτιστος, ο οποίος την περασμένη Τρίτη χειροτόνησε τον συνταξιούχο Αθανάσιο Κολοκυθά σε διάκονο.

«Αναζητώ ευσεβείς χριστιανούς, οι οποίοι με χαρά, σε οποιαδήποτε δύσκολη και κρίσιμη περίοδο για την Εκκλησία και το έθνος μας, θα μεταδώσουν την αγάπη τους για τον Χριστό σε όλο τον κόσμο» δήλωσε από άμβωνος ο μητροπολίτης, ο οποίος προεξήρχε της θείας λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Ευαγγελιστού Μάρκου, στο Μοναστηράκι Δωρίδας, όπου έγινε η χειροτονία.

Ο κ. Θεόκτιστος, στη διάρκεια του λόγου του, επανέφερε στο προσκήνιο το μείζον πρόβλημα της δραματικής μείωσης του αριθμού των κληρικών σε επαρχιακές μητροπόλεις, που «υποφέρουν» από τεράστια κενά εξαιτίας των ορίων στις προσλήψεις των ιερωμένων. «Ηδη διερχόμεθα μια δύσκολη περίοδο, καθώς το κράτος έχει κόψει τους διορισμούς των κληρικών, εμείς όμως αναζητούμε εκείνους που αγαπούν τον Χριστό και όχι τον χρυσό, για να υπηρετήσουν την Εκκλησία»,τόνισε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο και ο μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών Χρυσόστομος είχε προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση, απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση στους συνταξιούχους να υπηρετήσουν την Εκκλησία χωρίς υλικά ανταλλάγματα.
Τα κενά που δημιουργούνται από τις συνταξιοδοτήσεις ή τους θανάτους των κληρικών είναι αδύνατον να καλυφθούν, καθώς η πρόσληψη ιερέων διέπεται από τους νόμους που ισχύουν και στον δημόσιο τομέα. Αρχικά γινόταν μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, έπειτα η αναλογία έγινε «ένας προς επτά». Σήμερα, για τους διορισμούς νέων εφημέριων ισχύει το μέτρο «ένας προς 10».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα