Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις

Εως τη Δευτέρα 17 Ιουλίου παρατάθηκε τελικά η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2016. Χθες το βράδυ, μία ημέρα πριν εκπνεύσει η αρχική προθεσμία, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η σχετική απόφαση της αρμόδιας υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου.

Σύμφωνα με την απόφαση, «η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016 των φυσικών προσώπων του άρθρου 3 του ν. 4172/2013 παρατείνεται μέχρι τη 17η Ιουλίου 2017. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016 των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ν. 4172/2013, που δεν έχουν υποβληθεί μέχρι τη δημοσίευση της παρούσας και των οποίων η προθεσμία υποβολής δεν έχει λήξει, παρατείνεται μέχρι τη 17η Ιουλίου 2017».

Προαναγγελία

Τουλάχιστον 1.500.000 φορολογικές δηλώσεις υπολογίζεται ότι δεν είχαν υποβληθεί έως χθες, επί συνόλου 6.200.000 δηλώσεων, μολονότι οι φορείς των λογιστών της χώρας είχαν επισημάνει εδώ και καιρό την ανάγκη να δοθεί παράταση. Το εντυπωσιακό, βέβαια, είναι ότι, ενώ η κυρία Παπανάτσιου προανήγγειλε την παράταση από την περασμένη Δευτέρα και υπέγραψε τη σχετική απόφαση προχθές, η επίσημη ανακοίνωση έγινε μόλις ένα εικοσιτετράωρο πριν εκπνεύσει η αρχική προθεσμία. Μάλιστα, στην εν λόγω χθεσινοβραδινή ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών επαίρεται ότι αποφάσισε την παράταση «εκτιμώντας τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα των φορέων των λογιστών της χώρας».

Υπενθυμίζεται ότι η πληρωμή του φόρου εισοδήματος θα γίνει είτε εφάπαξ είτε σε τρεις δόσεις, η πρώτη από τις οποίες πρέπει να εξοφληθεί έως τις 28 Ιουλίου, η δεύτερη έως τις 29 Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως τις 30 Νοεμβρίου.

Από τα εκκαθαριστικά που έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής προκύπτει ότι ο μέσος φόρος διαμορφώνεται σε περίπου 1.080 ευρώ. Ωστόσο, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των εκκρεμών δηλώσεων, αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 1.250 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα