Αγνωστοι θησαυροί Τέχνης και Ιστορίας

Περνούμε βιαστικά από δίπλα τους αλλά δεν τους ρίχνουμε ούτε μια ματιά. Πολιτιστικές γωνιές που «φωνάζουν» Τέχνη και Ιστορία σε μια πολύβουη και ανήσυχη πόλη, τις οποίες δυστυχώς πολλοί από εμάς αγνοούν.

Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας, Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων, Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και δεκαπέντε ακόμη πολιτιστικά ιδρύματα μέλη του Δικτύου Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων ανοίγουν για δύο εβδομάδες τις πύλες τους και προσκαλούν τους ενδιαφερόμενους να γνωρίσουν διά ζώσης τα «μυστικά» που κρύβουν στο εσωτερικό τους. Πρόκειται για την άκρως ενδιαφέρουσα δράση με τίτλο «Αθήνα: Γειτονιές και μουσεία», που μας προτρέπει σε μια διαφορετική και επιμορφωτική βόλτα σε γνωστά σημεία της πόλης και θα διεξαχθεί από αύριο έως και την Κυριακή 27 Μαΐου.

Στόχος της, η ανάδειξη του μουσειακού πλούτου του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας σε μια περίοδο όπου η καρδιά της Αθήνας βάλλεται πανταχόθεν.

Αφετηρία της δράσης είναι το Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη. Από κει, την Παρασκευή και το Σάββατο οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται τα ειδικά έντυπα ερωτήσεων που απαιτεί η δράση, ενώ από την Κυριακή 13 Μαΐου οι επισκέπτες θα μπορούν να τα βρουν σε κάθε φορέα του Δικτύου.

Ο ρόλος των εντύπων αυτών είναι σαφής. Ο επισκέπτης με την είσοδό του στο Μουσείο θα μπορεί να προμηθεύεται το εν λόγω φυλλάδιο δωρεάν και εν συνεχεία αφού διαβάσει προσεκτικά τις ερωτήσεις θα περιηγείται στις αίθουσες ψάχνοντας τις απαντήσεις. Οι ερωταπαντήσεις είναι απλές, όχι όμως και απλοϊκές. Γι’ αυτό και οι συμμετέχοντες θα πρέπει να κοντοσταθούν και να διαβάσουν με επιμέλεια τις ενημερωτικές πινακίδες των εκθεμάτων για να μπορούν να αλιεύσουν τις απαντήσεις κατά τη βόλτα τους στο Μουσείο.

Χαρακτηριστικό ακόμη είναι ότι πολλοί από τους φορείς που χρεώνουν εισιτήριο εισόδου προσφέρουν για τις ανάγκες της δράσης τη δυνατότητα μειωμένου ή μισού εισιτηρίου στους επισκέπτες, ενώ την Παρασκευή 18 Μαΐου η είσοδος σε όλα τα μουσεία είναι δωρεάν.

Πόσο θα στοιχίσει στον ενδιαφερόμενο η βόλτα και στους 17 φορείς που συμμετέχουν; Σύμφωνα με την κυρία Μυρσίνη Πήχου, την εκπρόσωπο του Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών στο Δίκτυο, «δεδομένου ότι η είσοδος σε πολλά από αυτά είναι δωρεάν, το ποσό που καλείται να πληρώσει κάποιος προκειμένου να επισκεφθεί και τους 17 φορείς δεν ξεπερνάει τα 30 ευρώ.

Σίγουρα καταλαβαίνουμε ότι είναι πολύ δύσκολο κάποιος να τα επισκεφθεί όλα. Αλλά αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον κόσμο να δει από κοντά χώρους που ίσως δεν γνώριζε ότι υπάρχουν. Τους δίνουμε ένα κίνητρο. Αποτελεί μια δράση με ανακαλυπτικό και μορφωτικό περιεχόμενο».

Οι συμμετέχοντες πολιτιστικοί χώροι είναι: Ακαδημία Αθηνών – Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας, Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, Ελληνοαμερικανική Ενωση, Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων, Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας, Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής, Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, Μουσείο Ηρακλειδών, Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου των Ελληνίδων, Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη, Μουσείο Σπύρου Βασιλείου, Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας αλλά και η Οικία Κατακουζηνού. Ολα τους στεγάζονται σε όμορφα νεοκλασικά – κοσμήματα της αρχιτεκτονικής στην κατά τ’ άλλα γκρίζα πρωτεύουσα.

Η αυλαία της δράσης θα πέσει στις 27 Μαΐου στην όμορφη αυλή του Μουσείου Εξόριστων του Αϊ Στράτη στο Θησείο, με μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση. Εκεί, όσοι περιηγήθηκαν στα πολιτιστικά ιδρύματα και έχουν συμπληρώσει το ειδικό έντυπο θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια εκδήλωση με εκπροσώπους των φορέων του Δικτύου, να συνομιλήσουν μαζί τους αλλά και να παρακολουθήσουν μια μικρή μουσική εκδήλωση με τραγούδια και σκοπούς από όλη την Ελλάδα από το μουσικό σύνολο των μαθητών του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Δικτύου www.athensmuseums.net

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img