Η άγρια λιτότητα «δηλητηριάζει» και τις ψυχές των παιδιών!

Οι συνεχείς μειώσεις στους μισθούς, τα αυξανόμενα χρέη στις τράπεζες, η ανασφάλεια, η αγωνία και η απόγνωση που προκαλεί η ανεργία, αλλά και το άγχος όσων -ακόμα- εργάζονται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους, «πνίγουν» τους πολίτες της χώρας μας. Τα… παρελκόμενα της οικονομικής κρίσης που βιώνουν οι Ελληνες τα τελευταία χρόνια δηλητηριάζουν ολοένα και πιο πολύ την καθημερινότητά τους. Σταματήσανε να γελάνε, να ονειρεύονται και να σχεδιάζουν το μέλλον. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι το ποσοστό των αυτοκτονιών αυξήθηκε κατά 22% τη διετία 2009-2011, αγγίζοντας τις 2.000, ενώ αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των ασθενών που υποφέρει από κατάθλιψη.

Από τη βαριά αυτή ατμόσφαιρα δεν μένουν ανεπηρέαστα και τα παιδιά, ακόμη κι αυτά που είναι κάτω των έξι ετών. Απόδειξη, το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί κατά 10%-15% οι εισαγωγές για ψυχοσωματικά συμπτώματα στα παιδιατρικά τμήματα των νοσοκομείων. Τα παιδιά παραπονιούνται ότι υποφέρουν από έντονους πονοκεφάλους, κοιλιακά άλγη και πόνους στα άκρα, όμως από τα αποτελέσματα των εξετάσεων προκύπτει ότι οι πόνοι στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλονται σε ψυχογενή παράγοντα και όχι σε κάποιο νόσημα. Οι έφηβοι κλείνονται περισσότερο στον εαυτό τους, επηρεάζονται σημαντικά οι σχολικές τους επιδόσεις και οι σχέσεις τους με το κοινωνικό τους περιβάλλον. Ετσι στους νέους παρουσιάζονται αυξημένη αυτοκτονικότητα και χρήση ουσιών.

Οπως εξηγούν οι ειδικοί, αυτά τα συμπτώματα γίνονται εντονότερα στις περιόδους οικονομικής κρίσης, διότι η γκρίνια και οι καβγάδες είναι πιο συχνά μέσα στην οικογένεια.

Επιπλέον τα αιτήματα από ανθρώπους που δυσφορούν αυτή την περίοδο, προς τις ιατρικές μονάδες, έχουν αυξηθεί κατά 20%- 30%.

Τις παραπάνω επισημάνσεις έκαναν χθες ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρίας Αθηνών και διευθυντής της Ε’ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, καθηγητής Αθανάσιος Σκουτέλης και ο καθηγητής, διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. Αττικόν Ελευθέριος Λύκουρας, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με αφορμή τη διοργάνωση του 38ου Ετήσιου Πανελλήνιου Ιατρικού Συνεδρίου (16-19 Μαΐου).

Η μείωση του εισοδήματος, τα χρέη στις τράπεζες, η ανεργία αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της κατάθλιψης, επεσήμανε ο κ. Λύκουρας και συμπλήρωσε. «Ακόμα και όσοι εργάζονται, φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους. Αυτός ο φόβος μπορεί να αποτελέσει σημαντικότερη αιτία κατάθλιψης από το ίδιο το γεγονός της ανεργίας, διότι το άγχος της απόλυσης μετασχηματίζεται συχνά σε καταθλιπτικό επεισόδιο» σημείωσε.

Πονοκέφαλος, ανεξήγητα σωματικά παράπονα, άγχος, απάθεια, ανηδονία, ψυχοκινητική επιβράδυνση, μειωμένη αυτοφροντίδα είναι μερικά από τα ψυχοσωματικά συμπτώματα που έχουν τόσο οι ενήλικες όσο και οι ηλικιωμένοι.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κεφαλαλγία, καθώς αποτελεί μία από τις δέκα αναπηρίες, σύμφωνα τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). «Η κεφαλαλγία αποτελεί τη συχνότερη αιτία των επισκέψεων των πασχόντων στα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία» ανέφερε η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας Κλημεντίνη Ε. Καραγεωργίου. Μάλιστα το συνολικό κόστος για την κεφαλαλγία στην Ευρώπη είναι 173 δισεκατομμύρια ευρώ και ειδικά για την ημικρανία 111 δισ. Ευρώ.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img