«Να μην κάνετε την Ελλάδα Σομαλία (!) της Ευρώπης»

Συνεχίζονται σε όλους τους τόνους οι απειλές από τους Γερμανούς πολιτικούς προς τη χώρα μας, που περιέχουν σενάρια είτε για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη είτε για πάγωμα των δόσεων, εάν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση που θα εγγυηθεί όσα έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα.

Η ίδια η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ είπε χθες ότι, αν και θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, πρέπει ταυτόχρονα να παραμείνουν αμετάβλητες «και οι συμφωνίες με την τρόικα και οι στόχοι την μεταρρυθμίσεων». Ταυτόχρονα, η κυρία Μέρκελ επανέλαβε ότι απορρίπτει, συνολικά για την Ευρώπη, την ιδέα μιας οικονομικής ανάπτυξης που θα βασίζεται στη δημιουργία δημόσιου χρέους, εκτιμώντας ότι μία τέτοια πολιτική θα οδηγούσε πίσω στην έναρξη της κρίσης. «Μία ανάπτυξη μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι σημαντική και αναγκαία. Μία ανάπτυξη μέσω πιστώσεων θα μας έφερνε πίσω στην αρχή της κρίσης. Δεν το θέλουμε, δεν το κάνουμε» είπε συγκεκριμένα η καγκελάριος μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

Ο φιλελεύθερος υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ, σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle, επανέλαβε με τη σειρά του τις θέσεις του για την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και τη δημόσια διοίκηση, αλλά και των ιδιωτικοποιήσεων, και ευχήθηκε «το συντομότερο να σχηματιστεί στην Ελλάδα κυβέρνηση, η οποία θα έχει τη βούληση να ακολουθήσει με συνέπεια τη μεταρρυθμιστική πορεία». Ο υπουργός Εσωτερικών Χανς Πέτερ Φρίντριχ είπε στην εφημερίδα «Rheinische Post» ότι «οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της βοήθειας είναι σαφείς και συγκεκριμένες και σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν, η Γερμανία δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αποδέσμευση του ποσού που της αναλογεί». Ο Μάρκους Φέρμπερ, εμπειρογνώμων σε θέματα για την Ευρώπη από το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα, έκανε ακόμη πιο σκληρές δηλώσεις στην εφημερίδα «Die Welt», ζητώντας να σταματήσει άμεσα η χορήγηση της επόμενης δόσης. «Προτού η χώρα πάρει κι άλλους πόρους από το πακέτο διάσωσης, θα πρέπει να αποκατασταθούν συνθήκες σταθερότητας που να εξασφαλίζουν τη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας» είπε ο κ. Φέρμπερ. Ο Μάρκους Μάιστερ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανικών κομμάτων, είπε, επίσης στη «Rheinische Post» ότι «το εννοούμε σοβαρά ότι χωρίς εφαρμογή του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης δεν θα υπάρξει συνέχιση της βοήθειας στην Ελλάδα», αλλά και ο Κάρστεν Σνάιντερ, από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να ακυρώσει το έμβασμα προς την Ελλάδα «αν εννοεί σοβαρά τις απειλές της».

Βεβαίως υπήρξαν και οι κάπως διαφοροποιημένες φωνές. Οπως αυτή του υφυπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας Μίκαελ Γκέοργκ Λινκ, που ανέφερε ότι για τους ερχόμενους δύο, ίσως τρεις μήνες η ροή των κεφαλαίων προς την Ελλάδα είναι εξασφαλισμένη, ενώ παράλληλα υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία της ανάπτυξης ως μέσου αντιμετώπισης της κρίσης. Διαφορετική φωνή ήταν και αυτή της Αυστριακής υπουργού Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, που προειδοποίησε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα προκαλούσε περισσότερες δυσκολίες, καθώς η πρακτική της εφαρμογή θα ήταν πιο περίπλοκη και δαπανηρή. Τέλος, ο Ζακ Ντελπά, μέλος του Συμβουλίου Οικονομικής Ανάλυσης, επισήμανε στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» ότι «θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η Ελλάδα έχει σύνορα με την Τουρκία, είναι κοντά στη Συρία, στον Λίβανο και στο Ισραήλ. Εάν την εγκαταλείψουμε, η χώρα μπορεί να γίνει η Σομαλία της Ευρώπης».

Η βρετανική εφημερίδα «The Independent» πάντως σε δημοσίευμά της υποστήριξε ότι η λιγότερο επώδυνη λύση για την Ελλάδα είναι η έξοδός της από το ευρώ και η υποτίμηση του νομίσματός της ενώ η αμερικανική εφημερίδα «The Wall Street Journal» προσπάθησε σε χθεσινό της δημοσίευμα να διερευνήσει τους λόγους για τους οποίους το «ριζοσπαστικό», όπως το ονομάζει, σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας απέτυχε. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας, η αποτυχία οφείλεται στους Ελληνες πολιτικούς, που δεν μπόρεσαν ή δεν ήθελαν να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις, στο γεγονός ότι το σχέδιο ήταν ουτοπικό, καθώς βασιζόταν στην υπόθεση ότι θα υπάρξει ανάκαμψη παρά τα μέτρα λιτότητας, και στη διαρκώς αυξανόμενη δυσπιστία ανάμεσα στην Ελλάδα και Στους πιστωτές της.

Μαρία Παναγιώτου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img