Χαμηλοί οι τόνοι μετά από το μπρα ντε φερ

Ηταν η πρώτη τους συνάντηση μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και στο επίκεντρο των συνομιλιών τους βρέθηκαν τα θέματα που άπτονται της εργασίας των νέων, η ανάπτυξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων, αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στην ΕΕ.

Η Ανγκελα Μέρκελ και ο Μάριο Μόντι αφού τόνισαν πως η οικονομική κι εμπορική συνεργασία των δύο χωρών είναι «ζωτικής σημασίας», συμφώνησαν πως απαιτούνται συντονισμένες προσπάθειες για την έξοδο από την κρίση. Από την πλευρά του ο Μάριο Μόντι σχολίασε πως η Ιταλία είναι διατεθειμένη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα σταθεροποίησης της οικονομίας αλλά ταυτόχρονα ζήτησε να μην είναι απόντα τα μέτρα για την χρηματοοικονομική σταθερότητα. Ενώ τόνισε ότι «η Ρώμη δεν καταθέσει αίτημα στήριξης».

Την ίδια στιγμή η Μέρκελ, χαιρέτισε τι μεταρρυθμίσεις που επιχειρεί η ιταλική κυβέρνηση, ενώ πρόσθεσε πως «όσα αποφασίσθηκαν πρέπει να εφαρμοστούν βάσει των μέτρων και των κανόνων που ισχύουν. Με γνώμονα την ευθύνη και την αλληλεγγύη».

Ωστόσο η διαφωνία της Ολλανδίας και της Φινλανδίας, των δορυφόρων της Γερμανίας, για την αγορά ομολόγων από τον ESM προκαλεί νέους προβληματισμούς, εν όψει του Eurogroup της 9ης Ιουλίου, το οποίο μάλιστα αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις για την ενίσχυση των ισπανικών τραπεζών. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι έχει προτείνει στην περίπτωση εμπλοκής τη διεξαγωγή νέου Eurogroup στις 20 Ιουλίου.

Παρόλα αυτά είναι ενδεικτικό ότι το «Spiegel» σχολίαζε χθες καυστικά τη νέα συνάντηση Μέρκελ – Μόντι, κάνοντας μια αναδρομή στη μίνι σύνοδο της Ρώμης στις 22 Ιουνίου: «Τότε ο κόσμος της Μέρκελ ήταν σε τάξη. Οι ομόλογοί της ζητούσαν το ένα ή το άλλο και η Γερμανίδα έλεγε “όχι” σε όλα όσα δεν της άρεσαν». Ο ίδιος ο Ιταλός πρωθυπουργός, πάντως, σε συνέντευξή του στη γερμανική «Frankfurter Allgemeine Zeitung» συμμερίζεται τις θέσεις του Βερολίνου όσον αφορά την «πολιτική λιτότητας και ανάπτυξης». «Η Ιταλία τασσόταν πάντα υπέρ της ανάπτυξης, όχι όμως σε βάρος της δημοσιονομικής πειθαρχίας» τόνιζε το περιοδικό.

Τέλος, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο «SWR», χαρακτήρισε «υπερβολικές εικασίες» τα περί κατάρρευσης της Ιταλίας και έστειλε μήνυμα στους εταίρους: «Ο καθένας πρέπει να λύσει τα δικά του προβλήματα. Κι εμείς έχουμε προβλήματα, αλλά τα λύνουμε. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι άλλοι».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα