Ο «Ξένιος Ζεύς» πήρε σκούπα!

Επιχείρηση-«σκούπα» πρωτοφανούς μεγέθους σε Αθήνα και Εβρο πραγματοποίησαν από την Παρασκευή έως και την Κυριακή οι δυνάμεις της Αστυνομίας. Στόχος της επιχείρησης, που είχε κωδικό όνομα «Ξένιος Ζευς», είναι η απομάκρυνση των παράνομων μεταναστών από το Λεκανοπέδιο της Αττικής και η δημιουργία μιας ανθρώπινης ασπίδας στη μεθοριακή γραμμή, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των λαθραίων αλλοδαπών που εισέρχονται από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Η κινητοποίηση της Αστυνομίας στην Αθήνα ξεκίνησε νωρίς το πρωί του Σαββάτου, οπότε πολύ ισχυρές δυνάμεις κατέκλυσαν το κέντρο. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. στις περιοχές του σταθμού Αττικής, στον Αγιο Παντελεήμονα, στην Ομόνοια, στα Εξάρχεια, στην πλατεία Βάθης, στο Μοναστηράκι και το Πεδίον του Αρεως.

Συνολικά, στην Αθήνα συμμετείχαν 2.000 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες και 2.500 άνδρες στον Εβρο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο η Αστυνομία, σε υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής προσήχθησαν συνολικά 4.900 αλλοδαποί. Από αυτούς τελικά συνελήφθησαν 1.130 άτομα που δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις για την παραμονή τους στη χώρα. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 52 διαμερίσματα, παρουσία εννέα εισαγγελικών λειτουργών. Ο αριθμός των συλληφθέντων αναμένεται πάντως να αυξηθεί καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, και την Κυριακή έγιναν δεκάδες προσαγωγές από διάφορα σημεία της πρωτεύουσας.

Πρόκειται για «γιγαντιαία επιχείρηση που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας» τόνισε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Χρήστος Μανούρας, διευκρινίζοντας ότι το μέτρο θα είναι μόνιμο και «θα συνεχιστεί σε βάθος χρόνου». Ο κ. Μανούρας υποστήριξε ότι «οποιοσδήποτε εντοπίζεται, είτε πεζός είτε κινούμενος μέσω οποιουδήποτε μεταφορικού μέσου, θα προσάγεται στα κέντρα κράτησης και θα παραμένει προσωρινά ωσότου επιστρέψει στην πατρίδα του».

«Θα σφραγιστούν»

Στην ανακοίνωσή του, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. υπογραμμίζει παράλληλα ότι οι εγκαταλελειμμένες κατοικίες, στις οποίες διέμεναν κάτω από άθλιες συνθήκες μετανάστες, θα σφραγιστούν σταδιακά σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων που θα αναλάβει επιπρόσθετα το έργο της αισθητικής αναβάθμισης των κτιρίων. «Η αρχή γίνεται από το κέντρο της Αθήνας και επεκτεινόμαστε στην περιφέρεια» ανέφερε καταλήγοντας ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Χρήστος Μανούρας, επισημαίνοντας ότι «αποτελεί κοινή συνείδηση ότι η απομάκρυνση και επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών στις χώρες τους είναι ζήτημα εθνικής ανάγκης και επιβίωσης».

Κώστας Καντούνης


«Δεν θα επιστρέψουμε στο χάος του κέντρου»

Η επιχείρηση Ξένιος Ζεύς θα συνεχιστεί, διεμήνυσε ο Νικόλαος Δένδιας, υπουργός Προστασίας του Πολίτη, προσθέτοντας ότι «δεν θα επιστρέψουμε στη χαώδη κατάσταση του κέντρου και θα εξαλείψουμε σκηνές που προσβάλλουν τον πολιτισμό της Αθήνας». Οπως ανέφερε, περιοχές της Αθήνας έχουν μετατραπεί σε άβατο όπου ανθεί κάθε είδους παραβατική συμπεριφορά τονίζοντας ότι σε «αυτήν την τραγική κατάσταση η κυβέρνηση δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια». Ξεκαθάρισε, ακόμα, ότι θύματα της απαράδεκτης κατάστασης είναι πρώτα οι ίδιοι οι μετανάστες που ζουν σε τραγικές συνθήκες και αναγκάζονται να γίνουν διακινητές ναρκωτικών, προαγωγοί και κλέφτες για να επιβιώσουν καθώς και ότι «η επιχείρηση Ξένιος Ζεύς στοχεύει και στην αποκατάσταση της δικής τους ανθρώπινης αξιοπρέπειας». Ο κ. Δένδιας, που καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ενημερώνοντας τον, σημείωσε, επιπλέον, ότι με τη συνεχή παρουσία της Οικονομικής Αστυνομίας θα επανέλθει στις περιοχές του κέντρου ο θεσμός του αστυνομικού της γειτονιάς, ώστε να αισθάνεται ο Ελληνας πολίτης ασφαλής. Παρά ταύτα διευκρίνισε ότι «η επιχείρηση ανάκτησης της Αθήνας και αποκατάστασης της νομιμότητας δεν θα διαρκέσει τρεις ημέρες, όπως όλα τα θαύματα».

Στον αντίποδα, την έντονη αντίδραση των κομμάτων της Αριστεράς προκάλεσε η επιχείρηση- σκούπα στο κέντρο της Αθήνας. Μέσω του Δημήτρη Τσουκαλά, βουλευτή Επικρατείας και υπεύθυνου για θέματα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προσβάλλει τον πολιτισμό μας» και «κρύβει το πραγματικό της πρόσωπο πίσω από βαρύγδουπες εκφράσεις και επικοινωνιακά τρικ που στερούνται σοβαρότητας». Αντίθετο «με κάθε είδους πογκρόμ που προσβάλλει την ανθρώπινη φύση και τα ανθρώπινα δικαιώματα» δήλωσε, από την πλευρά του, το ΚΚΕ, προτείνοντας «να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους μετανάστες θέλουν να ταξιδέψουν προς άλλες χώρες της Ε.Ε.».

Απαντώντας στον Δημήτρη Τσουκαλά του ΣΥΡΙΖΑ, το γραφείο Τύπου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «η επιχείρηση Ξένιος Ζευς γίνεται με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα» και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να τορπιλίσει «την προσπάθεια να ανακτήσουμε τις πόλεις μας και να αντιμετωπίσουμε μια μείζονα ανθρωπιστική κρίση».

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα