Απειλεί πάλι η τρόικα: «Κλείστε τώρα το πακέτο γιατί αλλιώς φεύγουμε»

«Κλείστε τώρα το πακέτο ή φεύγουμε» είπαν χθες τα στελέχη της τρόικας ευθαρσώς στον Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος θα πρέπει σήμερα στη 1 το μεσημέρι να παρουσιάσει ένα αποδεκτό πακέτο μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ στους τρεις αρχηγούς.

Το κλίμα βάρυνε πολύ περισσότερο μετά την επίθεση του ΠΑΣΟΚ στον πρωθυπουργό αρχικά και αργότερα στον υπουργό Οικονομικών, τον οποίο κατηγόρησαν για δημιουργία σκόπιμης σύγχυσης. Από την πλευρά τους, συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών άφηναν χθες αργά το βράδυ να διαρρεύσει ότι, αν και προσκλήθηκαν εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις (όπως ο Φιλ. Σαχινίδης) με την τρόικα, εντούτοις δεν εμφανίστηκε κανένας.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι στη σχεδόν τρίωρη χθεσινοβραδινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τα στελέχη της τρόικας η δεύτερη έκανε αποδεκτά μέτρα 9,5 δισ. ευρώ, ενώ ζήτησε τα υπόλοιπα 2 δισ. να προέλθουν από περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Στο τραπέζι έχει πέσει και ένα σχέδιο πλήρους κατάργησης του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ που ισχύει σήμερα για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Το σχέδιο προβλέπει την επιβολή αυτοτελούς φόρου με συντελεστή 20% έως 30% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος και ανεξάρτητα από το ύψος του. Μάλιστα εξετάζεται το μέτρο αυτό να ισχύσει αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2012. Οι επαγγελματίες θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο 1.000 ευρώ σε περίπτωση που εφαρμοστεί ο συντελεστής 20%, ενώ, αν αποφασιστεί ο συντελεστής να διαμορφωθεί στο 30%, τότε η αύξηση του φόρου θα είναι 1.500 ευρώ.

Βέβαιη θεωρείται η αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση από τα 65 στα 67 έτη, ενώ στο τραπέζι είναι και η οριζόντια περικοπή στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Με τα μέτρα που έρχονται:

-Αυξάνεται ο αριθμός των ελάχιστων ενσήμων που απαιτούνται για τη χορήγηση της κατώτατης σύνταξης από τα 4.500 στα 6.000 ένσημα ή από τα 15 στα 20 χρόνια ασφάλισης.

-Περιορίζεται το εφάπαξ από 22 Τομείς Πρόνοιας σε ποσοστό έως 83%. Ειδικά όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά το 1995 θα τους επιβληθεί εισφορά στη σύνταξη που θα κυμαίνεται από 1% έως 3%.

-Περικόπτονται οι συντάξεις (κύριες και επικουρικές) από τα 600-700 ευρώ και άνω. Η περικοπή θα γίνει κλιμακωτά και θα κυμαίνεται από 1% έως 20%.

-Καταργείται το υπόλοιπο από τον 13ο και 14ο μισθό στον δημόσιο τομέα.

-Καταργείται 13η και 14η κύρια και επικουρική σύνταξη (δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας), τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

-Ψαλιδίζεται η κατώτατη σύνταξη ΙΚΑ, από τα 480 ευρώ που είναι σήμερα, στα 360 ευρώ.

-Περικόπτεται η κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ, από τα 360 ευρώ που είναι σήμερα, στα 330 ευρώ.

-Περικοπές ειδικών μισθολογίων (μέση μείωση 12%).

-Επεκτείνεται το ενιαίο μισθολόγιο στις ΔΕΚΟ.

-Μπαίνει μαχαίρι στα εποχικά/ειδικά επιδόματα ανεργίας (αφορά τουριστικά επαγγέλματα, οικοδόμους κ.λπ.).

-Μειώνεται η φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομίων.

-Ερχεται σφαγή των επιδομάτων ακόμα και όσων παίρνουν επιδόματα αναπηρίας. Ειδικότερα εξετάζεται το ενδεχόμενο η χορήγηση του ΕΚΑΣ να καταργηθεί για όσους είναι κάτω των 65 ετών. Επίσης τα κοινωνικά επιδόματα θα χορηγούνται με χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια χωρίς να αποκλείονται και περιουσιακά κριτήρια.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα