«Η ΕΚΤ με ρυθμούς χελώνας»

 Την παρέμβαση του Πορτογάλου προέδρου προκαλούν οι εκρηκτικές λαϊκές αντιδράσεις στη χώρα, καθώς τα σκληρά μέτρα λιτότητας έχουν εξωθήσει την κοινωνία στα όριά της. Ο Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο ενεργεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία -όπως χαρακτηριστικά είπε- «έχει μια ροπή προς το να δρα με καθυστέρηση» σε ό,τι αφορά την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Expansion» ο Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα σημείωσε ότι η ΕΚΤ «έδρασε πολύ αργά» για να κατευνάσει τις εντάσεις στις αγορές. «Η καθυστέρηση στην παρέμβασή της δημιούργησε μια τεράστια εικοτολογία στα μέσα ενημέρωσης και στην κοινή γνώμη» τόνισε, κρίνοντας «παράλογο το ότι ορισμένες χώρες (της ευρωζώνης) δανείζονται με αρνητικά επιτόκια και άλλες πληρώνουν πάνω από 6% επιτόκιο». «Εχει περάσει πάνω από ένας χρόνος αφότου είχα πει ότι η κεντρική τράπεζα μιας νομισματικής ένωσης θα έπρεπε να αποτελεί δανειστή της τελευταίας προσφυγής και ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να μπορεί να αγοράζει χωρίς περιορισμούς κρατικό χρέος στη δευτερογενή αγορά» δήλωσε ο Καβάκο Σίλβα.

Διαφορετική άποψη φαίνεται να έχει ο πρωθυπουργός Πέντρο Πάσους Κοέλιο. Τα νέα μέτρα λιτότητας της πορτογαλικής κυβέρνησης, για τα οποία υπάρχουν έντονες αντιδράσεις, πρέπει να επιτρέψουν στη χώρα -που δέχεται αυτή τη στιγμή διεθνή οικονομική βοήθεια- να ανακτήσει γρήγορα την αυτονομία της δήλωσε και πρόσθεσε: «Θέλουμε να συνεχίσουμε να πολεμάμε εναντίον των ελλειμμάτων και των δαπανών για να μπορέσουμε να πούμε προσεχώς, με ψηλά το κεφάλι, προς τους διεθνείς εταίρους μας: Σήμερα ανακτούμε την αυτονομία μας για να μην την εγκαταλείψουμε ποτέ ξανά». Σε ομιλία του σε συνέδριο ο Κοέλιο είπε: «Οι Πορτογάλοι πρέπει να περιμένουν έναν Προϋπολογισμό για το 2013 που θα περιλαμβάνει σημαντική αύξηση της φορολογίας, αλλά ο Προϋπολογισμός αυτός θα περιλαμβάνει επίσης μια ισορροπημένη κατανομή των θυσιών» και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση υπολογίζει σε ανάκαμψη από το δεύτερο εξάμηνο του 2013.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα