Οι κινητοποιήσεις έως 10 Νοεμβρίου

Αποφασισμένοι να μη δεχτούν περαιτέρω μισθολογική υποβάθμισή τους από την κυβέρνηση είναι οι δικαστές και οι εισαγγελείς, οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

Σε έκτακτη γενική συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην αίθουσα τελετών του Εφετείου της Αθήνας, τα μέλη της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΔΕ) πήραν την απόφαση να παρατείνουν τις κινητοποιήσεις τους έως τις 10 Νοεμβρίου 2012, με καθημερινές διακοπές των συνεδριάσεων από τις 10.00 π.μ. και έως τη λήξη του ωραρίου στις 3.00 μ.μ. και αναστολή δημοσίευσης των αποφάσεων, εκτός από τις επείγουσες. Το «στίγμα» των προθέσεων των δικαστικών λειτουργών έδωσε στην ομιλία της η αρεοπαγίτης πρόεδρος της μεγαλύτερης δικαστικής ένωσης της χώρας Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου, η οποία συνέστησε σε όποιον λέει στους άλλους να αυτοθυσιαστούν να το πράξει πρώτος, εξηγώντας: «Οι λειτουργοί της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας, οι οποίοι αξιώνουν νέες θυσίες από την ελληνική κοινωνία, θα έπρεπε ήδη να έχουν μειώσει τις δικές τους αποδοχές και τις λειτουργικές τους δαπάνες και να έχουν ήδη μεριμνήσει να ελεγχθούν και να φορολογηθούν οι διαφεύγοντες τη φορολόγηση, κάτι το οποίο, εάν είχε επιτευχθεί, δεν θα ήταν αναγκαίες οι περαιτέρω θυσίες του ελληνικού λαού». Παράλληλα, η πρόεδρος της ΕΔΕ επισήμανε ότι οι βουλευτές, για παράδειγμα, απολαμβάνουν μία σειρά από προνόμια, όπως επιχορήγηση κάλυψης εξόδων διαμονής μηνιαίως 1.000 ευρώ, δικαίωμα χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) αυτοκινήτου έως 1.200 ευρώ μηνιαίως, έξοδο κίνησης από 400 έως 800 ευρώ μηνιαίως κ.ά, τη στιγμή που οι δικαστές καλύπτουν οι ίδιοι, με δικά τους έξοδα, τις δαπάνες που απαιτούνται για την άσκηση των καθηκόντων τους, παρά τη συνταγματική πρόβλεψη για ισοτιμία των τριών εξουσιών. Η κυρία Θάνου χαρακτήρισε «υπερβολικές, παράλογες και μη ανεκτές» τις δρομολογούμενες νέες περικοπές, οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα τη συνολική μείωση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών κατά 60%.

Από την πλευρά του ο εισαγγελέας Εφετών Δημήτρης Μητρούλιας, εκ μέρους των υπόλοιπων δικαστικών ενώσεων, εξέφρασε τον φόβο ότι σε λίγο δεν θα υπάρχει αίτημα του δικαστικού κλάδου για αξιοπρεπή διαβίωση, αλλά απλώς για επιβίωση. Σε ψήφισμά τους τα μέλη της ΕΔΕ εκφράζουν «την αγανάκτησή τους προς την Πολιτεία, η οποία δεν εξετίμησε την υπεύθυνη στάση, που διαχρονικά επέδειξαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εργαζόμενοι αγόγγυστα κάτω από εξοντωτικές συνθήκες για την ορθή απονομή του δικαίου» και δηλώνουν ότι «δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν την υποβάθμιση του λειτουργήματός τους και την επιχειρούμενη υπαλληλοποίησή του». Απόφαση για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων έως τις 4 Νοεμβρίου 2012 έλαβε και το διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, ενώ λεως τις 30 Οκτωβρίου 2012 θα απέχουν από τα καθήκοντά τους οι δικαστικοί λειτουργοί του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα