Μουσικός κουμπαράς για τα ταλέντα

Ενας «μουσικός κουμπαράς» άρχισε να γεμίζει από χθες στο Ωδείο Αθηνών, στο πλαίσιο ενός ειδικού προγράμματος υποτροφιών που σηματοδότησε τη συνεργασία του καλλιτεχνικού οργανισμού με το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Το πρόγραμμα, που έχει τίτλο «Μικροί Μουσικοί», στοχεύει στην ενίσχυση της μουσικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα βοηθώντας παιδιά με ταλέντο να το καλλιεργήσουν και τις οικογένειές τους να αντιμετωπίσουν το κόστος των διδάκτρων.

«Για το Ωδείο Αθηνών η κρίση γεννά νέες, εξαιρετικά επείγουσες υποχρεώσεις. Οσο σκληρός κι αν είναι ο αγώνας για την επιβίωση θεσμών όπως το Ωδείο μας, η επιτυχής έκβασή του συνδέεται με τη λύση σε φλέγοντα προβλήματα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ωδείου Αθηνών Νίκος Τσούχλος κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, οπότε ανακοινώθηκε η συνεργασία με το Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση στην υλοποίηση του προγράμματος. «Το Ωδείο απαντά στο αίτημα της κοινωνίας και δεν εγκαταλείπει τα παιδιά, καθώς πιστεύουμε ότι οι τέχνες θα παίξουν τεράστιο ρόλο ακόμα και σε περιόδους κρίσης» συνέχισε ο πρόεδρος.

Για «μεγάλη τιμή» έκανε λόγο από την πλευρά του ο Δημήτρης Αφεντούλης, γραμματέας Εκτελεστικού Συμβουλίου στο Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. «Η συνεργασία μας απηχεί την πραγματική πίστη που τρέφουμε για έναν από τους μακροβιότερους θεσμούς, το Ωδείο Αθηνών, αλλά και την εμπιστοσύνη μας προς τη νέα του διοίκηση» ανέφερε. «Αυτή η σύμπραξη επιχειρεί να οργανώσει έναν χρηματοδοτικό θεσμό, αλλά σε μια νέα ηθική βάση. Το ταμείο των υποτροφιών δηλαδή μπορεί να αποτελέσει έναν πολυσυλλεκτικό μουσικό κουμπαρά, όπου πολλά φυσικά πρόσωπα αλλά και φορείς θα μπορούν να συνεισφέρουν» συμπλήρωσε ο κ. Αφεντούλης κάνοντας γνωστό ότι το ίδρυμα που εκπροσωπεί προσφέρει 100.000 ευρώ σε τρία χρόνια, ένα ποσόν που -όπως παρατήρησε- δεν είναι τεράστιο, αλλά αποτελεί «την απαραίτητη μαγιά για το ξεκίνημα και είναι αρκετό να καλύψει σε πρώτη φάση τα έξοδα 30 παιδιών με ταλέντο στη μουσική».

Ηδη, κατά τη χθεσινή συνέντευξη ο κ. Τσούχλος ανακοίνωσε την πρόθεση του συλλόγου «Ευτέρπη» από το Παλαιό Ψυχικό να συνεισφέρει στο πρόγραμμα, ενώ αποκάλυψε ότι παλιοί απόφοιτοι του Ωδείου θα κάνουν τον Σεπτέμβριο μια συναυλία στο Ηρώδειο, τα έσοδα από την οποία θα πάνε στον «κουμπαρά».

Το πρόγραμμα «Μικροί μουσικοί» απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6 ως 12 ετών από όλη την Αττική. Οι υποτροφίες θα δοθούν με βάση κριτήρια που συνδυάζουν την κλίση τους στη μουσική και τις οικονομικές συνθήκες της εποχής, καλύπτοντας για κάθε μαθητή τα ετήσια δίδακτρα (1.500 ευρώ) σε ποσοστό από 50% έως 100%. Οι μικροί υπότροφοι θα επιλεγούν κατόπιν ακροάσεων που θα γίνουν στον χώρο του Ωδείου στις 25 και τις 26 Σεπτεμβρίου. Με την ευκαιρία της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο κ. Τσούχλος παρουσίασε και τον νέο διευθυντή του Ωδείου Νίκο Αθηναίο, ο οποίος δεσμεύτηκε πως «ό,τι δυνάμεις έχουμε θα τις αφιερώσουμε γι’ αυτή τη δουλειά».

Από την Κάλλας στον Σγούρο

 

Το Ωδείο Αθηνών είναι το αρχαιότερο μουσικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της νεότερης Ελλάδας, το οποίο συνδέεται με την ιστορία της ελληνικής μουσικής από το 1871. Στους αποφοίτους του συγκαταλέγονται τεράστιες μουσικές προσωπικότητες, όπως ο Νίκος Σκαλκώτας, η Μαρία Κάλλας, ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Δημήτρης Σγούρος, καθώς και μουσικοί που στελέχωσαν τις κυριότερες ορχήστρες της χώρας. Το κτίριο του Ωδείου Αθηνών, ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα με την υπογραφή του Γιάννη Δεσποτόπουλου, παραμένει ωστόσο ημιτελές από το 1976. «Είδαμε να ολοκληρώνονται το Μέγαρο Μουσικής, το Μουσείο της Ακρόπολης, είδαμε γα γίνονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες, να φτιάχνεται το μετρό. Για κάποιον λόγο κάποιος ξέχασε την καλλιτεχνική εκπαίδευση στην Ελλάδα. Είμαστε εδώ για να του τη θυμίσουμε» δήλωσε χθες ο πρόεδρος του οργανισμού Νίκος Τσούχλος στέλνοντας το μήνυμά του προς κάθε κατεύθυνση.

Ηλίας Μαραβέγιας

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα