Ορμόνες αντί για «μπαϊπάς» στο στομάχι!

Στο μέλλον όσοι επιθυμούν να χάσουν βάρος θα μπορούν να έχουν το καλό αποτέλεσμα ενός γαστρικού μπαϊπάς, χωρίς να χρειαστούν χειρουργείο! Και αυτό γιατί Βρετανοί επιστήμονες από το κολέγιο Ιμπέριαλ του Λονδίνου ανακάλυψαν μοα ορμονοθεραπεία που έχει αντίστοιχη επιτυχία με την επέμβαση.

Ως γνωστόν, η λεγόμενη επέμβαση γαστρικής παράκαμψης βασίζεται στη δημιουργία ενός μικρότερου γαστρικού θύλακα στο στομάχι, οποίος συνδέεται απευθείας με το μεσαίο τμήμα του λεπτού εντέρου. Αρχικώς πιστευόταν ότι η επιτυχία της οφειλόταν απλώς στη μείωση του όγκου του στομαχιού, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα που μπορεί να συγκρατηθεί σε αυτό.

Τελικώς αποδείχθηκε ότι το μπαϊπάς επιδρά στα χημικά ερεθίσματα που στέλνει το στομάχι προς τον εγκέφαλο. Οι ασθενείς που είχαν υποβληθεί στην επέμβαση είχαν υψηλότερα επίπεδα ορμονών, οι οποίες συνδέονται με το αίσθημα κορεσμού, και έδειχναν προτίμηση σε λιγότερο παχυντικά φαγητά.

Ο Στιβ Μπλουμ, καθηγητής του τμήματος Διαβήτη, Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού του κολεγίου Ιμπέριαλ, επιχείρησε να επιτύχει τα ίδια αποτελέσματα «ξεγελώντας» τον εγκέφαλο μέσα από τη χορήγηση τριών ορμονών που σχετίζονται με το αίσθημα κορεσμού, των GLP-1, OXM και PYY. Στην πρώτη δοκιμή σε ανθρώπους, με μονάχα μία από αυτές τις ορμόνες, πέτυχε μείωση του βάρους και περιορισμό της όρεξης στους ασθενείς μέσα σε πέντε εβδομάδες.

Σε πρώτη φάση οι ορμόνες χορηγούνται ενδοβλεβίως με ειδική αντλία, την οποία ο ασθενής φορά στο ύψος της μέσης και η οποία ανανεώνει τη δοσολογία κάθε μερικά λεπτά, όσο διαρκεί η δράση των ορμονών. Ωστόσο η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε στο μεταξύ και άλλες εκδοχές των ορμονών, που μπορούν να διαρκέσουν ως και επτά μέρες! Ετσι ευελπιστούν ότι η μέθοδός τους θα έχει αποτέλεσμα με την εφαρμογή μόλις μία ένεσης την εβδομάδα! Ο καθηγητής επισημαίνει ότι η ορμονοθεραπεία όχι μόνο γλιτώνει τους ασθενείς από το νυστέρι και πιθανές παρενέργειες του γαστρικού μπαϊπάς, αλλά επιτρέπει η φαρμακευτική αγωγή να προσαρμόζεται κάθε φορά ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς.

Μυρτώ Μπούτση

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα