Σκότωσαν τον Κόλα πριν πετάξει για Αλβανία

Σε μονοπάτι διαφυγής εμπόρων ναρκωτικών κοντά στο Σούλι και στον ποταμό Καλαμά, που ενώνεται με τον Ζαλογγοπόταμο, σε μέρη όπου χύθηκε αίμα ελληνικό για την απελευθέρωση της πατρίδος, οι δυνάμεις της ΕΚΑΜ κατάφεραν έπειτα από άγριο ανθρωποκυνηγητό -από τη νύχτα της 17ης Ιουνίου- να εντοπίσουν και να σκοτώσουν τον αδίστακτο παραστρατιωτικό Αλβανό Μάριο Κόλα, ηλικίας 36 ετών. Ο αντάρτης του βουνού, συστήνοντας ένοπλη ληστρική συμμορία μετά τη δολοφονία (βράδυ, 29 Μαρτίου) της άτυχης ξενοδοχοϋπαλλήλου Κατερίνας Ζώγαλη στη γέφυρα των Ισθμίων, είχε αναστατώσει τις αγροτικές περιοχές της μισής Ελλάδας.

Στις 04.30, ξημέρωμα Κυριακής, έπειτα από 15 μέρες συνεχούς κάλυψης στους ορεινούς όγκους της Ηπείρου, βγήκε από την κρυψώνα του για να δρασκελίσει τον χείμαρρο πεζός. Μπροστά αυτός και πίσω ο συνεργός του. Στο σημείο, κατά τις περιγραφές αστυνομικών, εκείνη την ώρα είχε πολλή υγρασία και είχε πιάσει ομίχλη. Μέλος του μπλόκου αντιλήφθηκε τις σκιές το σκοτάδι και τους κάλεσε να παραδοθούν. Ο Μάριο Κόλα και ο συνεργός του (η Αστυνομία πιστεύει ότι είναι ο 27χρονος Αλβανός και πρωτοπαλίκαρό του Ιλιρ Κούπα) σήκωσαν τα καλάσνικοφ και άρχισαν να ρίχνουν κατά των αστυνομικών. Μία από τις βολίδες καρφώθηκε στο πόδι 26χρονου άνδρα της ΕΚΑΜ, ο οποίος γονάτισε σφαδάζοντας από τον πόνο. Ελεύθερος σκοπευτής της ΕΚΑΜ με μία σφαίρα έπληξε τον Κόλα από απόσταση 20-30 μέτρων και τον ξάπλωσε νεκρό στο χώμα που βάφτηκε κόκκινο. Ο συνεργός πηδώντας σαν το αγρίμι κατάφερε να ξεφύγει στο δάσος. Ομως αξιωματικοί της επιχείρησης θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου να παραδοθεί ή να έχει την τύχη του συμπατριώτη του.

Οι άνδρες της ΕΚΑΜ εντόπισαν τους δύο επικίνδυνους Αλβανούς σε πολύ κοντινό σημείο από εκεί όπου είχαν χαθεί τα ίχνη τους τα ξημερώματα της 6ης Ιουλίου, μετά τον εντοπισμό τους από τις θερμικές κάμερες στη Βροσύνα, από την πλευρά της Θεσπρωτίας. Αστυνομικές δυνάμεις είχαν παραμείνει στην περιοχή θεωρώντας ότι δεν είχαν καταφέρει να διαφύγουν στην Αλβανία διασχίζοντας τον Καλαμά. Αλλες πληροφορίες λένε ότι το «αντάμωμα» κάθε άλλο παρά τυχαίο ήταν στον παραπόταμο. Οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. είχαν καταφέρει το τελευταίο χρονικό διάστημα να «σπάσουν» τη συνωμοσία της σιωπής (ακόμα και από Αλβανούς συμπατριώτες που υπέθαλπαν ή γνώριζαν για τους κακοποιούς). Υποψιάζονταν, λοιπόν, ότι κάπου κοντά είχαν λουφάξει και φρόντιζαν τις νύχτες τα μπλόκα να απαρτίζονται από πάνοπλους εκαμίτες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απροσεξία -την κρίσιμη στιγμή- ενός αστυνομικού, που μετακινήθηκε και έκανε θόρυβο, ξύπνησε το άγριο ένστικτο του Κόλα, ο οποίος κατάλαβε ότι είχαν πέσει σε ενέδρα των Αρχών. Αντέδρασε αστραπιαία και άρχισε να πυροβολεί στα τυφλά, ενώ ο Κούπα άρχισε να τρέχει μέσα στο πυκνό δάσος.

Αργά το απόγευμα της Κυριακής έγινε γνωστό ότι ο 26χρονος ένστολος, ο οποίος είχε μεταφερθεί τραυματισμένος στο Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων Χατζηκώστα, είχε διαφύγει τον κίνδυνο έπειτα από χειρουργική επέμβαση. Σχετικό είναι και το ιατρικό ανακοινωθέν που εξεδόθη από τον διοικητή του νοσοκομείου Φώτη Βαββά: «Σήμερα (σ.σ.: χθες), περί τις 05.30 π.μ., διακομίσθηκε στο νοσοκομείο μας αστυνομικός της ΕΚΑΜ με βαρύ τραυματισμό από πυροβόλο όπλο στην περιοχή του δεξιού γόνατος, με πύλη εισόδου πρόσθια έσω επιφάνεια άνω τριτημορίου της κνήμης και πύλη εξόδου πρόσθια έξω επιφάνεια έξω μηριαίου κονδύλου. Η διέλευση προκάλεσε συντριπτικό κάταγμα δεξιού μηριαίου, χωρίς νεύρο-αγγειακές βλάβες, το οποίο χειρουργήθηκε άμεσα. Ο ασθενής εξήλθε από το χειρουργείο και θα παραμείνει νοσηλευόμενος στην ορθοπεδική κλινική για τη μετεγχειρητική του παρακολούθηση».

Ο συγκεκριμένος άνδρας της ΕΚΑΜ ανήκει στην επίλεκτη δύναμη των Κατασταλτικών Μονάδων της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν σκοτώσει στην Κόνισκα Αιτωλοακαρνανίας στις 2 Ιουλίου, στις 21.30, τον 27χρονο Αλβανό δραπέτη των Φυλακών Τρικάλων Εντισον Λίκα και τον 36χρονο θείο του, Φλαμούρ Λίκα ή Σινάνι, ο οποίος καταζητείτο μετά την απόδρασή του στις 25 Μαρτίου του 2006 από τις Δικαστικές Φυλακές Λάρισας.

Στέφανος Χίος, Γιώργος Μεστός

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα