Το Κίνημα του 6% σβήνει 39 κεράκια για τη μέρα που γέννησε την καταστροφή

Σε επτά σελίδες και με 2.419 λέξεις ο Ανδρέας Παπανδρέου την 3η Σεπτεμβρίου του μακρινού 1974 παρουσίαζε όρθιος, με ανοιχτόχρωμο πουκάμισο και μαύρη δερμάτινη ζώνη, την Ιδρυτική Διακήρυξη Βασικών Αρχών και Στόχων του νεοσύστατου ΠΣΚ, που μετέπειτα καθιερώθηκε ως ΠΑΣΟΚ. Από τότε έχουν περάσει 39 έτη, με το Κίνημα -που αποδείχτηκε μοιραίο και καταστροφικό για τον τόπο και την ελληνική κοινωνία- να βρίσκεται όχι μόνο με ποσοστό μικρότερο από το 13,58% που είχε λάβει στις πρώτες εκλογές του 1974, αλλά και να αντιμετωπίζει κρίση υπαρξιακή για το πολιτικό του αύριο.

Αλλωστε, στα λόγια έμειναν πολύ γρήγορα όσα διακήρυττε ο Ανδρέας Παπανδρέου εκείνη την ημέρα, όπου «γεννήθηκαν» ουσιαστικά η δημαγωγία, ο λαϊκισμός, ο τυχοδιωκτισμός και η απαξίωση της έννοιας της αξιοκρατίας. Τα συνθήματα έως τις παραμονές των εκλογών του 1981 «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» και «Εξω οι βάσεις του θανάτου», τα οποία κυριαρχούσαν στα χείλη όσων λάμβαναν μέρος στις προεκλογικές συγκεντρώσεις, απεδείχθησαν ένα πυροτέχνημα προκειμένου να χειραγωγηθούν οι ψηφοφόροι της παραδοσιακής Αριστεράς, αφού από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της χώρας έκανε τη μία στροφή μετά την άλλη.

Εξάλλου, η σημερινή διαφθορά στην Ελλάδα, οι συνέπειες τις οποίας φαίνονται ξεκάθαρα στην κρίση, δεν προέκυψε από παρθενογένεση, αλλά έχουν ως βάση τη διακυβέρνηση επί Ανδρέα Παπανδρέου, ιδιαίτερα τη δεκαετία του 1980.

Από το «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα», όπου ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ προέτρεπε ουσιαστικά τον τότε υπουργό Οικονομικών να ανοίξει τις κάνουλες των χρημάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέχρι το σκάνδαλο Κοσκωτά, που τον οδήγησε στο Ειδικό Δικαστήριο, αλλά και τα «ροζ» Boeing 767, με την «εμπλοκή» της Δήμητρας Λιάνη, φτάσαμε στο 2009 και στο αλήστου μνήμης «Λεφτά υπάρχουν».

Φυσικά, κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι ο Ανδρέας ήταν ο άνθρωπος που ανήγαγε τον διορισμό σε κάποια κρατική υπηρεσία σε… αυτοσκοπό! Επί διακυβερνήσεώς του, μάλιστα, απαγορευόταν στους εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα ακόμα και να δίνουν μεγαλύτερο μισθό από τον προβλεπόμενο στους υπαλλήλους τους και όσοι εργοδότες παραβίαζαν αυτόν τον νόμο οδηγούνταν στα δικαστήρια. Περίοπτη θέση, βέβαια, στο πάνθεον των σκανδάλων του ΠΑΣΟΚ κατέχουν και τα λεγομένα «δωράκια», με αποκορύφωμα την περιβόητη δήλωση του Παπανδρέου «Εκανε ένα δωράκι στον εαυτό του», με την οποία ουσιαστικά «νομιμοποίησε» το καθεστώς διαφθοράς στην Ελλάδα.

«Η ζημιογόνος συμπεριφορά του»

«Η Ιστορία θα καταγράψει τελικά τη ζημιογόνο συμπεριφορά του. Γιατί μετά από τον Ανδρέα, με ιστορικούς υπολογισμούς, έρχεται αυτή εδώ η καταστροφή. Ο Ανδρέας ήταν αυτός που δημιούργησε τη βάση όσων τραβάμε σήμερα» έγραψε χρόνια αργότερα ο στενός του συνεργάτης Αδαμάντιος Πεπελάσης, αποτυπώνοντας γλαφυρά όσα οι περισσότεροι φοβούνταν να ξεστομίσουν.

Από τον «εκσυγχρονισμό» της διαπλοκής, στο «Λεφτά υπάρχουν» του ανύπαρκτου Γιώργου

Και μπορεί την περίοδο διακυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου να μπήκαν οι «βάσεις» για την καταστροφή, ωστόσο όσοι μετέπειτα ανέλαβαν την εξουσία και θεωρητικά γαλουχήθηκαν με τις υποτιθέμενες αξίες της 3ης Σεπτέμβρη κατάφεραν να τη μεγεθύνουν.

Ο λεγόμενος εκσυγχρονισμός (1996-2004), που τον είχε κάνει σημαία του ο Κώστας Σημίτης και μέσω του οποίου επικράτησε ο τεχνοκρατικός και οικονομιστικός διαχειριστικός λόγος -ξεφεύγοντας πλήρως από τα… «σοσιαλιστικά ιδεώδη» και προστρέχοντας σε νεοφιλελεύθερες λογικές-, σήμανε ουσιαστικά τη μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ, χωρίς πάντως να αλλάξει τη συμπεριφορά και την κυριαρχία που είχε το «βαθύ ΠΑΣΟΚ», με χαρακτηριστικό εκπρόσωπο εκείνης της περιόδου τον Θεόδωρο Τσουκάτο.

Εκείνη, μάλιστα, ήταν η περίοδος που ο κ. Σημίτης έβαλε εμπρός την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, την οποία φυσικά συνέχισε ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ ο διορισμός κατά χιλιάδες των «πράσινων» παιδιών σε κρατικές υπηρεσίες, πανεπιστήμια συνέβαλε τα μέγιστα ώστε η γραφειοκρατία και η πελατειακή αντίληψη στη χώρα μας να χτυπήσουν κόκκινο!

Η αύξηση του ελλείματος, σε συνδυασμό με σκάνδαλα όπως το Χρηματιστήριο, η υπερμεγέθυνση του πελατειακού κράτους, η κατ’ επιλογήν ανοχή στη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή, και πλήθος άλλων «αμαρτιών» έδωσαν επί της ουσίας τη χαριστική βολή στα φλύαρα ιδεολογήματα περί επιστροφής στις αρχές του παρελθόντος.

Φυσικά, περίοπτη θέση στη λίστα κατέχουν οι χειρισμοί του (μετέπειτα «μαζί τα φάγαμε») Θεόδωρου Πάγκαλου, με αφορμή την αξέχαστη νύχτα των Ιμίων. Την ώρα που το ελληνικό ελικόπτερο συντριβόταν μαζί με τρεις Ελληνες αξιωματικούς, η κυβέρνηση Σημίτη απέσυρε τον ελληνικό στόλο από το Αιγαίο, υπεστέλλε την ελληνική σημαία από το νησί και ευχαριστούσε δημοσίως τον πρόεδρο Κλίντον!

Το γεγονός που έχει ταυτιστεί με την καταστροφική οκταετία είναι το έγκλημα του Χρηματιστηρίου, που συνδυάστηκε με τη λεηλασία των χρημάτων χιλιάδων Ελλήνων, οι οποίοι ξεγελάστηκαν από τις παροτρύνσεις του Γιάννου Παπαντωνίου, υπό τις ευλογίες, φυσικά, του κατά πολλούς «αρχιερέα της διαπλοκής». Πέραν τούτου, εκείνη την εποχή λάμβανε χώρα το «σκάνδαλο» της Siemens με τις μίζες των 100 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και η μεταφορά μέσω Τσουκάτου του -τουλάχιστον- ενός εκατομμυρίου ευρώ στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, ο τότε υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης αποδείχτηκε αργότερα ότι είχε δωροδοκηθεί από την εν λόγω εταιρία με 300.000 μάρκα.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η συγκεκριμένη περίοδος στιγματίστηκε από την παρουσία του Ακη Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ο οποίος, έγκλειστος στις Φυλακές Κορυδαλλού, δικάζεται σήμερα για τις «χρυσές» μίζες από τα εξοπλιστικά προγράμματα. Ακόμα, στο πλήθος των σκανδάλων που έλαβαν χώρα από το 1996 έως το 2004 θα πρέπει να συνυπολογιστούν η καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ στον μακρύ κατάλογο συμπεριλαμβάνεται το μεγάλο φαγοπότι κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων, με τα έργα όχι μόνο να καθυστερούν, αλλά και να υπερκοστολογούνται (μέσω «τυφλών» αναθέσεων), με αποτέλεσμα η χώρα μας να βρίσκεται χρεωμένη με ακόμη περισσότερα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ!

Αλήστου μνήμης, πάντως, είναι και το πέρασμα του Γιώργου Παπανδρέου από το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς, την ώρα που οι Τούρκοι έκαναν ό,τι ήθελαν στο Αιγαίο, εκείνος χόρευε ζεϊμπέκικα υπό τα παλαμάκια του Ισμαήλ Τζεμ, συνομιλούσε με τα Σκόπια με βάση το όνομα «Μακεδονία», επισκεπτόταν το Ισραήλ για να καταθέσει στεφάνι για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων!

Τελικά, ήρθε ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου για να «κονιορτοποιήσει» πλήρως το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας σε όλους σαφές ότι η διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένα προπέτασμα καπνού. Η παραχώρηση της χώρας στους δανειστές και η αποδοχή του καταστρεπτικού για την Ελλάδα Μνημονίου οδήγησαν τη χώρα και την κοινωνία στην καταστροφή και το κόμμα στην πολιτική αφάνεια.

Σε μια περίοδο όπου η κρίση στην Αμερική ήδη είχε κάνει την εμφάνισή της, ο «καπετάνιος του Τιτανικού» Γιώργος Παπανδρέου κερδίζει την εμπιστοσύνη του λαού με το γνωστό ευφυολόγημα της Λούκας Κατσέλη «Λεφτά υπάρχουν». Τότε ουσιαστικά γενικεύεται η «προδοσία» της Ελλάδας, με την παράλληλη επιβολή του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και γενικότερα των δανειστριών δυνάμεων. Και μάλιστα συνεχίζει την καταστρεπτική του πολιτική σε όλα τα επίπεδα, η οποία έφτασε να χαρακτηριστεί από ορισμένους αντεθνική! Ταξίδευε εν μέσω κρίσεων στην Ελλάδα αλλά και στο ΠΑΣΟΚ στις πέντε ηπείρους, παραθέριζε σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων, ξεστρατίζοντας από τις προσταγές του σοσιαλισμού που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί, και συνομιλούσε εν κρυπτώ με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Στρος Καν λίγο προτού κηρύξει από το Καστελόριζο… «πτώχευση», παίζοντας ουσιαστικά με τη μοίρα της χώρας.

Τα μονοψήφια Βενιζέλου

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω -με τη «βοήθεια» του Ευάγγελου Βενιζέλου αρχικά ως αντιπροέδρου της κυβέρνησης και στη συνέχεια ως διαδόχου του κ. Παπανδρέου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ- δεν ήταν άλλο από την πτώση του κόμματος σε μονοψήφια ποσοστά, με τάση περαιτέρω μείωσης. Τώρα ο κ. Βενιζέλος προσπαθεί να «διασωθεί», καλώντας όλους τους άλλους συνυπευθύνους της καταστροφικής πορείας να παραστούν στη φετινή επετειακή εκδήλωση της 3ης Σεπτέμβρη, που όμως είναι βέβαιο εκ των προτέρων ότι θα μοιάζει περισσότερο με μνημόσυνο. Αλλωστε παραμένει γρίφος ακόμα και σήμερα ποιος ακριβώς είναι ο στόχος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εκτός από το να το έχει, αν και συρρικνωμένο, υπό τον απόλυτο έλεγχό του.

Ποιοί ερίζουν πάνω από το «πτώμα» της αποφράδας Τρίτης

Το αξιοσημείωτο, πάντως, είναι ότι, παρ’ όλο που η 3η Σεπτέμβρη οδήγησε ουσιαστικά το ελληνικό κράτος στην κατάρρευση, πολλοί ερίζουν πάνω στο «πτώμα» της! Με πρώτο και καλύτερο τον πρώην υπουργό -ίσως τον πιο συνεπή μνημονιακό υπουργό της κυβέρνησης Παπανδρέου- και πλέον επικεφαλής της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα Ανδρέα Λοβέρδο. Με απανωτές δηλώσεις του, όπως ότι «η 3η Σεπτεμβρίου δεν ανήκει σε ένα κόμμα του 6%», αλλά και εκφράζοντας την πρόθεσή του την προσεχή Τρίτη να εγκαινιάσει τα γραφεία του κόμματός του, παρουσιάζοντας παράλληλα τις θέσεις του για την αναθεώρηση του Συντάγματος, προσπάθησε να προσελκύσει το ενδιαφέρον, με την ελπίδα να τραβήξει λίγα από τα φώτα της δημοσιότητας εκείνης της μέρας.

Από το κάδρο δεν λείπει ούτε ο ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και ένας εκ των στενότερων συνεργατών του Γ. Παπανδρέου, ο Σωκράτης Ξυνίδης. Εσχάτως με κείμενο που ανέβασε στην ιστοσελίδα του κατηγορεί την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή τον κ. Βενιζέλο, ότι «με το ύφος της μας έχει κάνει να σκεπτόμαστε εάν θέλουμε να παραβρεθούμε στην επέτειο», ενώ χαρακτηρίζει την πρόσκληση Βενιζέλου προς όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ως «οικειοθελές μάντρωμα». «Θα προσκαλέσετε και τους κυβερνητικούς εταίρους, υβριστές του Ανδρέα Παπανδρέου, στις προκλήσεις των οποίων αντιδράσατε ως ΚΟΔΗΣΟ; Θα ανεχθείτε τις ξεκάθαρα δεξιές, έστω και συγκεκαλυμμένες με δήθεν διανοουμενίστικο προοδευτικό περιτύλιγμα, αναλύσεις ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ και οι φιλολαϊκές και κοινωνικού περιεχομένου πολιτικές του ευθύνονται για την κατάντια της χώρας;» αναρωτήθηκε με νόημα.

Αλέξανδρος Διαμάντης

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα