Αυθαίρετα: Πώς θα γίνει η νέα ρύθμιση!

Η νέα ρύθμιση για τα αυθαίρετα τίθεται επί της ουσίας σε εφαρμογή από σήμερα, καθώς μπαίνει σε λειτουργία η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) θα δέχεται στο πληροφοριακό του σύστημα τις ηλεκτρονικές αιτήσεις που υποχρεώνονται να υποβάλλουν εξουσιοδοτημένοι μηχανικοί και οι οποίες θα αποτελούν το πρώτο βήμα για να αρχίσει η διαδικασία νομιμοποίησης των αυθαίρετων κτισμάτων.

Με βάση τη νέα ρύθμιση, νομιμοποιούνται ακίνητα που κατασκευάστηκαν πριν από το 1975, αλλά και όσα έχουν μικρές πολεοδομικές παραβάσεις, με ένα παράβολο των 500 ευρώ. Επίσης, με την καταβολή του 80% του ειδικού προστίμου μπορούν να νομιμοποιηθούν και αυθαίρετα κτίσματα που κατασκευάστηκαν από το 1983 έως το 2003, ενώ το 100% του προστίμου πρέπει να καταβάλουν όσοι έχουν αυθαίρετα που χτίστηκαν από το 2004 μέχρι τις 28 Ιουλίου 2011, που θεωρείται καταληκτική ημερομηνία.

Η σχετική υπουργική απόφαση υπεγράφη από τον αναπληρωτή υπουργό Σταύρο Καλαφάτη και έτσι οριοθετείται ταυτόχρονα και η διάρκεια ισχύος της νέας ρύθμισης, που πλέον θα είναι έως τις 9 Φεβρουαρίου 2015. Αντίστοιχα, ξεκαθαρίζουν οι ημερομηνίες που θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υπαχθούν στη ρύθμιση και να καρπωθούν είτε το μέγιστο των 102 μηνιαίων δόσεων είτε τις 84 ή 60 δόσεις. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ως ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση θεωρείται εκείνη που θα καταβληθεί το παράβολο το οποίο πρέπει να πληρώσει ο ενδιαφερόμενος, ανάλογα με το είδος της αυθαιρεσίας. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα σε όσους είχαν επιλέξει παλαιότερες ρυθμίσεις να υποβάλουν σχετική αίτηση και να ενταχθούν στην καινούργια, κάνοντας χρήση των ευνοϊκών διατάξεων που διαθέτει. Ας δούμε αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να υπαχθεί ένα αυθαίρετο στη νέα ρύθμιση:

-Ο εξουσιοδοτημένος μηχανικός συντάσσει την αίτηση με απαιτούμενα στοιχεία του ακινήτου και τα υποβάλλει ηλεκτρονικά στο ΤΕΕ. Σε αυτή περιλαμβάνονται, εκτός από την αναλυτική περιγραφή της αυθαιρεσίας, ο δήμος στον οποίο ανήκει το ακίνητο, η ταχυδρομική διεύθυνση, οι γεωγραφικές συντεταγμένες του γεωτεμαχίου στο οποίο βρίσκεται το ακίνητο και τα πλήρη στοιχεία των ιδιοκτητών (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο και ΑΦΜ).

-Ο μηχανικός υποβάλλει ηλεκτρονικό αίτημα, στο οποίο αναφέρει τον τρόπο πληρωμής του ενιαίου ειδικού προστίμου. Το αίτημα αυτό θεωρείται δήλωση πρόθεσης υπαγωγής στη ρύθμιση. Από το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ εκδίδονται κωδικοί πληρωμής, οι οποίοι πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να καταβληθεί το παράβολο.

-Με την εξόφληση του παραβόλου, η δήλωση αποκτά αριθμό πρωτοκόλλου. Αυτή είναι και η ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, που θεωρείται η αφετηρία για να αρχίσουν να υπολογίζονται οι δόσεις αποπληρωμής του προστίμου.

Ας σημειωθεί ότι ο μηχανικός έχει χρονικό περιθώριο έξι μηνών από την πληρωμή του παραβόλου για να καταθέσει ηλεκτρονικά όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, που έχει περιγράψει στην αρχική αίτησή του.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δόσεων, η υπουργική απόφαση ορίζει τα εξής:

1. Στην περίπτωση που το παράβολο εξοφληθεί μέχρι και τις 7 Φεβρουαρίου 2014, τότε ισχύουν οι ακόλουθοι τρόποι πληρωμής του προστίμου.

-Εφάπαξ εξόφληση με έκπτωση 20%, με προθεσμία καταβολής έως και τις 10 Φεβρουαρίου 2014.

-Εξόφληση του 30% του προστίμου, με έκπτωση 10%, με ίδια προθεσμία καταβολής. Οι επόμενες δόσεις μπορούν να είναι είτε μηνιαίες είτε τριμηνιαίες.

-Οι 102 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης 50 ευρώ τον μήνα, ισχύουν εάν μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου 2014 έχουν καταβληθεί οι έξι πρώτες. Οι 17 εξαμηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 300 ευρώ, ισχύουν εάν μέχρι την ίδια ημερομηνία έχει καταβληθεί η πρώτη.

2. Στην περίπτωση που η καταβολή του παραβόλου γίνει από 8 Φεβρουαρίου 2014 μέχρι 7 Αυγούστου 2014, οι τρόποι και οι ημερομηνίες πληρωμής του προστίμου μετατρέπονται ως εξής:

-Η προθεσμία καταβολής της εφάπαξ εξόφλησης με έκπτωση 20% είναι μέχρι τις 8 Αυγούστου 2014.

-Η ίδια ημερομηνία είναι η καταληκτική και για την εξόφληση του 30% του προστίμου, με 10% έκπτωση.

-Οι 84 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ, ισχύουν εάν οι πρώτες έξι δόσεις από αυτές έχουν καταβληθεί το αργότερο μέχρι τις 8 Αυγούστου. Αντίστοιχα, οι 14 εξαμηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσό τα 300 ευρώ, ισχύουν εάν μέχρι την παραπάνω ημερομηνία έχει καταβληθεί η πρώτη δόση.

Η τελευταία εξόφληση

Στην περίπτωση που το παράβολο εξοφληθεί από τις 8 Αυγούστου 2014 μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου 2015, ισχύουν οι παρακάτω τρόποι και ημερομηνίες πληρωμής του προστίμου.

-Μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου 2015 μπορεί να καταβληθεί εφάπαξ το πρόστιμο, με 20% έκπτωση.

-Η ίδια ημερομηνία ισχύει και για την εξόφληση του 30% του προστίμου, με 10% έκπτωση.

-Οι 60 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσό τα 50 ευρώ τον μήνα, ισχύουν εάν μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου 2015 έχουν καταβληθεί οι πρώτες έξι δόσεις. Οι 10 εξαμηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσό τα 300 ευρώ, ισχύουν εάν η πρώτη από αυτές έχει καταβληθεί το αργότερο έως την παραπάνω ημερομηνία.

Στις περιπτώσεις αυθαιρέτων που υπάχθηκαν σε προηγούμενες ρυθμίσεις, απαιτείται η υποβολή αίτησης στο ΤΕΕ για να ενταχθούν στην καινούργια ρύθμιση. Σε όσες περιπτώσεις καταβάλλονται ακόμα δόσεις με τη παλιά ρύθμιση, υπάγονται στη νέα ρύθμιση για την ολοκλήρωσή τους. Θα εκδοθούν νέες πράξεις υπαγωγής και βεβαιώσεις, αλλά η ολοκλήρωση της διαδικασίας υπόκειται στις διατάξεις του νέου νόμου, άρα οι δόσεις μπορεί να αυξηθούν.

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα