Τουρκικές μπουλντόζες κατά του Προφήτη Ηλία

Ενα ιστορικό μνημείο της χριστιανοσύνης «θυσιάζεται» στον βωμό του εκσυγχρονισμού. Ο ορθόδοξος ναός του Προφήτη Ηλία στη Σμύρνη, μία από τις λιγοστές χριστιανικές εκκλησίες της περιοχής, απειλείται με κατεδάφιση, μια και στα σχέδια του νέου μεγάλου αυτοκινητόδρομου που ετοιμάζεται πυρετωδώς εκεί, ο ναός φαίνεται ότι δεν… χωρά.

Μάλιστα, το θέμα της επικείμενης «εξαφάνισής» του κινητοποίησε και τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος χθες έστειλε επιστολή στον Τούρκο όμολογό του απευθύνοντας έκκληση για τη διάσωση του σπουδαίου μνημείου.

«Αν και η πρόοδος σε υποδομές και σε κατασκευαστικά έργα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς πρέπει να ενθαρρύνεται, εμείς ως υπουργοί Πολιτισμού, από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι πρακτικά δυνατό για να προστατεύσουμε τα μνημεία, ώστε η οικονομική ανάπτυξη να συνδυάζεται με τον σεβασμό στον πολιτισμό» αναφέρει ο κ. Παναγιωτόπουλος στην επιστολή του προς τον Ομέρ Τσελίκ.

«Ο ναός του Προφήτη Ηλία στη Σμύρνη, ο οποίος χαίρει σεβασμού από τους μουσουλμάνους και τους χριστιανούς, αντιπροσωπεύει ένα κοινό έδαφος για την πολιτιστική κληρονομιά μας» γράφει ο υπουργός.

Η εκκλησία, τρίκλιτη βασιλική του 1846, έχει διαστάσεις περίπου 10μ.x19μ. και διαθέτει τετράπλευρη κεραμοσκεπή. Τη χρονιά που ανεγέρθη, μάλιστα, στον θώκο του Οικουμενικού Πατριάρχη ήταν ο Ανθιμος ΣΤ΄. Το μνημείο βρίσκεται δύο χλμ. νοτιοανατολικά της πόλης της Σμύρνης και πιο συγκεκριμένα στην κοιλάδα της Αγίας Αννας, μιας περιοχής η οποία αποτέλεσε στο παρελθόν αγαπημένο προορισμό των Σμυρναίων, όπως αποτυπώνεται άλλωστε σε καρτ ποστάλ της εποχής. Μετά το 1922 το μέρος κηρύχτηκε στρατιωτική ζώνη και ο ναός μεταβλήθηκε σε αποθήκη πυρομαχικών.

Πάντως, όπως εξηγούν οι αρχαιολόγοι, η εκκλησία του Προφήτη Ηλία εδώ και χρόνια στέκει ερειπωμένη και εγκαταλειμμένη. Το εσωτερικό της είναι πλήρως λεηλατημένο, ενώ τις σημαντικότερες φθορές έχει υποστεί ο τοίχος στη δυτική πλευρά της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στοιχεία για τον ναό είχε συγκεντρώσει ο γεωλόγος και μελετητής της ιστορικής τοπογραφίας της Σμύρνης Αχιλλέας Χατζηκωνσταντίνου, ενώ μόλις πρόπερσι ο Τούρκος μεταπτυχιακός φοιτητής αρχιτεκτονικής Ντογκάι Κορκμάζ εκπόνησε μελέτη για το μνημείο.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα