«Να ανοίξουν τα πανεπιστήμια πρώτα και μετά μιλάμε»

Ενα βήμα πίσω κάνει ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, καλώντας σε διάλογο τους πρυτάνεις των οκτώ πανεπιστημίων που συμμετέχουν στη διαθεσιμότητα, καθώς και τους διοικητικούς υπαλλήλους, αλλά… υπό έναν όρο: να ανοίξουν πρώτα τα πανεπιστήμια! Ο υπουργός αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στη μία το μεσημέρι με τους πρυτάνεις, προκειμένου «η Πολιτεία και το υπουργείο να τους συνδράμουν στη διαδικασία της διοικητικής αναδιάρθρωσης». Στη συνέχεια σκοπεύει να ανοίξει διάλογο με τους διοικητικούς των εν λόγω ΑΕΙ «για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες διαϊδρυματικής κινητικότητας και επανατοποθέτησής τους σε φορείς του Δημοσίου». Πάντως, για «κοροϊδία από τη στιγμή που οριστικοποιήθηκαν οι λίστες» κάνει λόγο ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Σακάτος. Οι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου πραγματοποιούν σήμερα γενική συνέλευση προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους, με κυρίαρχη εισήγηση για νέα απεργία στις 25 και τις 26 Νοεμβρίου.

Πάντως μέχρι και χθες το υπουργείο εκτόξευε καταγγελίες περί οικογενειοκρατίας εναντίον των διοικητικών υπαλλήλων που απασχολούνται στα δύο ιδρύματα. Κύκλοι του υπουργείου άφηναν να διαρρεύσουν στοιχεία για αθρόες προσλήψεις: Εγιναν συνολικά 1.279 διορισμοί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και 820 στο Πολυτεχνείο με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ και επιπλέον 92 διοικητικοί στο Καποδιστριακό και 69 στο Μετσόβιο προσελήφθησαν όταν ήταν σε ηλικία 18-25 ετών. Στους ισχυρισμούς περί οικογενειοκρατίας ενεπλάκησαν και οι καθηγητές, αφού διαπιστώθηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο, 217 περιπτώσεις συνεπωνυμίας διοικητικών υπαλλήλων με διδάσκοντες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και 66 στο Πολυτεχνείο!

Στο μεταξύ, για σήμερα έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα μέλη της οποίας έχουν θέσει τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη. Μοναδικό θέμα στην ατζέντα είναι «η αναγκαιότητα για άμεση λειτουργία σε όλο το εύρος του πανεπιστημίου» και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ίδρυμα από το μέτρο της διαθεσιμότητας.

Χθες, πάντως, κρίθηκε ξανά παράνομη η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μετά την προσφυγή του υπουργείου. Στον χώρο των δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση εργαζομένων και φοιτητών και σημειώθηκαν μικροεπεισόδια, με αστυνομικούς να κάνουν περιορισμένη χρήση δακρυγόνων. Να σημειωθεί ότι αναρτήθηκαν στο ΑΣΕΠ οι τελικοί πίνακες με τους υπαλλήλους πέντε εκ των οκτώ ΑΕΙ που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα (ΑΠΘ, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Κρήτης και Πατρών).

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα