Τα funds-γύπες έρχονται στην Ελλάδα για να αγοράσουν «κόκκινα» στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», τουλάχιστον 10 hedge funds και private equity funds από τις ΗΠΑ βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη και καλοβλέπουν την ελληνική αγορά. Σύμφωνα με την εφημερίδα είναι τα: Blackstone, KKR, Apollo Management, Strategic Value Partners, Cerberus, Angelo Gordon, Avenue Capital, Fortress, Lone Star και Oaktree Capital.
Μόλις ολοκληρωθούν τα stress tests από την BlackRock, οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να πουλήσουν τα χαρτοφυλάκια των «κόκκινων» δανείων τους σε εξευτελιστικές τιμές. Υποψήφιοι αγοραστές είναι γνωστοί αμερικάνικοι «γύπες» (distress funds) που έχουν ήδη αρχίσει να μαζεύονται αναζητώντας ευκαιρίες.
Τα funds αυτά εξαγοράζουν τα δάνεια από τις τράπεζες στο 30% της ονομαστικής τιμής -στην καλύτερη περίπτωση- και στη συνέχεια τα πουλάνε ακριβότερα σε άλλους. Στην περίπτωση των επιχειρηματικών δανείων ενδεχομένως να επιλέξουν να κρατήσουν το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών από τους πρώην καταχρεωμένους επιχειρηματίες μέχρι να τους δοθεί η ευκαιρία να το πουλήσουν με σημαντικό κέρδος.
Να σημειωθεί ότι η Citibank στην Ελλάδα είχε πουλήσει στεγαστικά δάνεια ύψους 300.000.000 με 350.000.000 ευρώ στο αμερικανικό hedge fund Βaupost σε τιμή 25 με 30 σεντς ανά ευρώ. Πούλησε δηλαδή το πακέτο αντί 80.000.000 ευρώ, περίπου στο ένα τέταρτο της αξίας του.
Επίσης μέρος των «κόκκινων» δανείων της πρώην Εμπορικής Τράπεζας, που σήμερα ανήκει στην Alpha Bank, έχουν πωληθεί σε γερμανικό distress fund.
Ειδικά η Oaktree Capital Management βολιδοσκοπεί από καιρό τις δυνατότητες που προσφέρει η ελληνική αγορά. Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω hedge fund είχε εξαγοράσει μέρος του δανειακού χαρτοφυλακίου της βρετανικής τράπεζας Lloyds, η οποία είχε περάσει σε ποσοστό της τάξης του 40% στον έλεγχο του βρετανικού δημοσίου. Επρόκειτο για δάνεια σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις, ονομαστικής αξίας 750.000.000 δολαρίων, για τα οποία όμως το επενδυτικό σχήμα φέρεται ότι κατέβαλε κάτι λιγότερο από τα μισά.
Η συγκεκριμένη πρακτική φαίνεται ότι διευκολύνει τις τράπεζες, οι οποίες έτσι κι αλλιώς έχουν διαγράψει πολλά από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ωστόσο απειλεί να εξελιχθεί σε μια κόλαση για τους δανειολήπτες, καθώς τα funds χρησιμοποιούν συνήθως εκβιαστικές μεθόδους για να εισπράξουν τα οφειλόμενα. Υπολογίζεται ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το όφελος από την αγορά «κόκκινων» δάνειων μπορεί να φτάσει για τα επενδυτικά κεφάλαια και το 200% του κεφαλαίου που κατέβαλαν.
29,3% τα μη εξυπηρετούμενα
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, στο τέλος Ιουνίου 2013 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στο 29,3%, έναντι 24,5% στο τέλος Δεκεμβρίου 2012. Αναλυτικά, οι καθυστερήσεις στα επιχειρηματικά δάνεια ανήλθαν στο 29,2% έναντι 23,4% στο τέλος Δεκεμβρίου 2012, στη στεγαστική πίστη στο 24% από 21,4%, ενώ στα καταναλωτικά δάνεια τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στο 43,8% από 38,8% στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου. Δηλαδή στο «κόκκινο» βρίσκονται δάνεια ύψους 65,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 31,5 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά, τα 17,5 δισ. ευρώ στεγαστικά και τα υπόλοιπα 13 δισ. ευρώ καταναλωτικά.
Βάσω Παλαιού