To «μπρα ντε φερ» του μεσονυχτίου!

Μετά το δείπνο της σημερινής Συνόδου Κορυφής θα γίνει τελικά η επταμερής!

Ενα δύσκολο πενθήμερο με πρώτο σταθμό τις Βρυξέλλες (και κατάληξη τη Δευτέρα στο Βερολίνο) ξεκινά σήμερα για τον πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση.
Το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας θα λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής που, αν και στην επίσημη ατζέντα της δεν έχει την Ελλάδα, είναι βέβαιο ότι θα συζητήσει (με κάποιον τρόπο) και τα ζητήματα που αφορούν τη χώρα μας.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι τα σπουδαία που αφορούν την Ελλάδα θα κριθούν στην επταμερή (τελικά) συνάντηση, που θα γίνει το βράδυ μετά το δείπνο εργασίας των Ευρωπαίων ηγετών το οποίο είναι προγραμματισμένο στις 8 μ.μ. Χθες άναψε το πράσινο φως στην πραγματοποίησή της η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ενώ αργότερα την επιβεβαίωσε πλήρως και εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στην επταμερή συνάντηση, που θα αφορά αποκλειστικά το ελληνικό ζήτημα και την υλοποίηση της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, θα συμμετάσχουν ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Ε.Ε. Ντόναλντ Τουσκ (που θα είναι ο οργανωτής), ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπουμ.

Ξεχωριστή σημασία για τις εξελίξεις των επόμενων ημερών ενδεχομένως είχε η τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με την καγκελάριο Μέρκελ, που έγινε χθες. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε μια «ρεαλιστική συμφωνία», που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη εντός ευρωζώνης.

Υπό αυτές τις συνθήκες τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο στον απόηχο της επταμερούς. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του εκπροσώπου της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος υποστήριξε ότι «είναι ακριβώς ο σωστός χρόνος για μια διεξοδική, άμεση συζήτηση», ενώ προσέθεσε ότι τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί και δείπνο εργασίας.

Ο Ζάιμπερτ

Αναφερόμενος στην ατζέντα της συνάντησης ο κ. Ζάιμπερτ σημείωσε: «Δεν μπορώ να προβλέψω τι θέματα θα θέλει να θέσει ο Ελληνας πρωθυπουργός».

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα