Ετοιμάζονται για δικαστική διαμάχη Ε.Ε και Google;

Ευρωπαϊκή Ένωση και Google φαίνεται ότι θα οδηγηθούν στα δικαστήρια με φόντο την αντιμονοπωλιακή πολιτική. Καταγγελίες για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης από την αμερικανική εταιρία

Ο ρυθμιστής ανταγωνισμού στην Ευρώπη φέρεται να είναι έτοιμος να κινηθεί εναντίον της Google μέσα στις επόμενες εβδομάδες σύμφωνα με πληροφορίες από πρόσωπο που παρακολουθεί το θέμα. Οι κατηγορίες εναντίον του αμερικανικού κολοσσού του διαδικτύου είναι βασισμένες σε μία έρευνα που πραγματοποιείται εδώ και πέντε χρόνια, έχοντας σταματήσει τρεις φορές πυροδοτώντας πολιτική θύελλα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Αντιμονοπωλιακή Ένωση έχουν ζητήσει από εταιρίες που κατέθεσαν εμπιστευτικά κάποιες κατηγορίες κατά της Google την άδεια για να δημοσιεύσουν μερικές από αυτές. Καταστήματα και ταξιδιωτικές εταιρίες είναι μεταξύ αυτών που έχουν έρθει σε επαφή για το συγκεκριμένο θέμα.
Οι ειδικοί της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας ανέφεραν ότι το συγκεκριμένο αίτημα είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι οι επίσημες κατηγορίες έχουν ολοκληρωθεί. Μια απόφαση να σταματήσουν και να μην κοινοποιηθούν κατηγορίες κατά της Google θα έβλαπτε σοβαρά το ισχυρό προφίλ της Αντιμονοπωλιακής Ένωσης της Ευρώπης, η οποία δεν έχει διστάσει παλαιότερα να τα βάλει με επίσης ισχυρές εταιρίες. Συγκεκριμένα η αντιμονοπωλιακή Ένωση είχε κινηθεί εναντίων της Microsoft, η οποία είχε πληρώσει 1,7 εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα μέχρι και το 2012.
Ωστόσο πάντα παραμένει ανοιχτό και το ενδεχόμενο ενός συμβιβασμού σχετικά με την υπόθεση της Google. Η αμερικάνικη εταιρία μπορεί να καταφέρει μια συμφωνία ώστε να αποφύγει πιθανά πλήγματα στην κυριαρχία της στην ευρωπαϊκή αγορά.

Υποψίες για αθέμιτο ανταγωνισμό από την αμερικάνικη εταιρία

Στην έρευνα που διεξάγεται εξετάζεται επίσης και το ενδεχόμενο η Google να ”κλέβει” υλικό από ανταγωνιστικά site προκειμένου να αποπροσανατολίσει τους διαφημιστές και τους προγραμματιστές λογισμικού που συνεργάζονται μαζί της. Μάλιστα το Μάρτιο του 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκφράσει μια “προκαταρκτική άποψη” ότι ο αμερικανικός κολοσσός καταχράται τη δεσπόζουσα θέση που κατέχει και στους τέσσερις τομείς.
Η Google φυσικά αρνείται οποιαδήποτε κατηγορία για προσπάθεια της να εξοντώσει τους ανταγωνιστές της. Μάλιστα ο γενικός σύμβουλος της εταιρίας, Kent Walker,έκανε λόγο για μία μακροσκελής και επίπονη λίστα με ανεπιτυχή προϊόντα της Google. Κάτι που αποδεικνύει ότι οι ανταγωνιστές της τα καταφέρνουν και οι ”νόμοι” της αγοράς λειτουργούν κανονικά.

Η αυστηρή κ. Margerethe Vestager

Η Margerethe Vestager, νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής Αντιμονοπωλιακής Ένωσης, έχει κάνει αρκετές δηλώσεις φανερώνοντας ότι προτιμά την νομική ασφάλεια των τυπικών τελών στις υποθέσεις ανταγωνισμού από τους διαπραγματευτικούς διακανονισμούς. Σε αντίθεση με την κ. Vestager, ο προκάτοχός της, Joaquin Almunia, φαίνεται να προτιμούσε τους διακανονισμούς περισσότερο καθώς είχε προσπαθήσει τρεις φορές να φτάσει σε συμφωνία με τη Google. Κατά τον κ.Almunia ένας διακανονισμός ανταποκρίνεται καλύτερα στο ταχέως μεταβαλλόμενο τοπίο του διαδικτύου.
Η τρίτη αποτυχία επίτευξης διακανονισμού έφερε σκληρή κριτική κατά της προτεινόμενης συμφωνίας από διάφορες εταιρίες μεταξύ αυτών και η Wall Street Journal. Συγκεκριμένα παραπονέθηκαν ότι η αναζήτηση της Google μετέφερε το χρήστη σε ιστότοπους που ανήκουν στον αμερικάνικο κολοσσό.
Απομακρύνεται το ενδεχόμενο διακανονισμού

Σύμφωνα με πρόσωπο που παρακολουθεί την υπόθεση, η Google και η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή δεν έχουν έρθει πρόσφατα σε επαφή για την πραγματοποίηση διαπραγματεύσεων προκειμένου να επιτευχθεί κάποιος διακανονισμός. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την πληθώρα παραπόνων κατά της αμερικανικής εταιρίας υποδηλώνουν ότι το πιο πιθανό είναι να πραγματοποιηθεί μια κοινοποίηση των μηνύσεων κατά της Google.
Η έρευνα για τα παράπονα ότι η Google καταχράται την δεσπόζουσα θέση της στην αγορά της online αναζήτησης και βλάπτει τους ανταγωνιστές της στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει από το 2010. Συγκεκριμένα ο αμερικανικός κολοσσός ελέγχει περισσότερο από το 90% των αναζητήσεων στο διαδίκτυο στην Ευρώπη, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο στην αμερικανική αγορά.
Οι ειδικοί λένε ότι τα νομικά εμπόδια για την οικοδόμηση μιας υπόθεση αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας στην Ευρώπη είναι χαμηλότερα από ό,τι στις ΗΠΑ, όπου ο αντιμονοπωλιακός ερευνητής πρέπει να αποδείξει την υπόθεσή του σε κάποιον δικαστή. Στην Ε.Ε, η Επιτροπή ενεργεί ως εισαγγελέας, δικαστής και ένορκος σε υποθέσεις ανταγωνισμού. Οι εφέσεις εκδικάζονται από τους δικαστές της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, που σπάνια όμως ανατρέπει σημαντικές αποφάσεις που έχουν παρθεί στις Βρυξέλλες.

Πως θα κινηθεί η Google αν πάει σε δίκη με την Ε.Ε

Αν λοιπόν η επιτροπή καταθέσει μηνύσεις, η Google θα έχει περίπου τρεις μήνες να προετοιμαστεί προκειμένου να αποδείξει ότι οι ενέργειες της δεν παραβιάζουν τους νόμους της Ευρώπης. Αλλιώς θα μπορούσε να προτείνει κάποιον άλλον διακανονισμό ώστε να λυθεί το θέμα, ή να ζητήσει ακρόαση για να στηρίξει τη θέση της εκτενέστερα στην ευρωπαϊκή επιτροπή. Αφού αξιολογηθεί η υπόθεση της Google, ο ρυθμιστής ανταγωνισμού θα αποστείλει την τελική του απόφαση, η οποία θα μπορεί στη συνέχεια να προσβληθεί στα δικαστήρια του Λουξεμβούργου.
Αν η επιτροπή αποφανθεί εναντίων της Google , μπορεί να αποφέρει πρόστιμο της τάξεως του 10% ων ετήσιων εσόδων της εταιρίας, τα οποία το περασμένο χρόνο ήταν 66 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι επίσημες θέσεις της M. Vestager και τα πολιτικά παιχνίδια

Σημαντικό για την υπόθεση είναι και η στάση που κρατά η Margerethe Vestager, η οποία φαίνεται αποφασισμένη να αποφεύγει τους συμβιβασμούς και να πηγαίνει σε δίκες αν κάτι τέτοιο κρίνεται απαραίτητο. Επίσης σε δηλώσεις της τόνισε ότι θέλει να διασφαλίσει πως και οι μικρότερου βεληνεκούς εταιρίες του διαδικτύου θα μπορούν να ανταγωνιστούν τους κολοσσούς.
Βέβαια πάντα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν και οι πολιτικές σκοπιμότητες. Για παράδειγμα η τρίτη προσπάθεια διακανονισμού της επιτροπής με την Google, όταν ήταν επικεφαλής ο Almunia, δεν προχώρησε εξαιτίας πιέσεων από την Γαλλία και τη Γερμανία. Ενώ τον περασμένο Νοέμβριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα για πιθανό διαζύγιο με την αμερικανική εταιρία, παραμερίζοντας μια ασυνήθιστη σειρά αιτιάσεων από το Κογκρέσο των Η.Π.Α που υποστήριζε ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν πιθανόν να πολιτικοποιήσει μια αντιμονοπωλιακή έρευνα.

Πηγή:news247

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα