Ερχεται τέλος διαμονής σε ξενοδοχεία

Θολό παραμένει το τοπίο αναφορικά με τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, με τις διαρροές – και τις διαψεύσεις τους – έως αργά το βράδυ της Τετάρτης να προκαλούν αλαλούμ.

Οι αρχικές διαρροές αποκάλυψαν μια σειρά από σκληρά μέτρα του πολυνομοσχεδίου, για τα οποία εμφανιζόταν πλέον πιο ευέλικτη η κυβέρνηση.
Λίγο αργότερα ήρθε η διάψευση και η διαβεβαίωση, από πλευράς υπουργείου Οικονομικών, πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές.
Η αλήθεια θα αποκρυσταλλωθεί στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, στο μικροσκόπιο του οποίου θα τεθεί το πολυνομοσχέδιο.
Η αποκωδικοποίηση των μέτρων της λίστας Βαρουφάκη δεν θα σταλεί στη σημερινή συνεδρίαση του Brussels Group, καθώς η ελληνική πλευρά επιθυμεί να λάβει πρώτα το ΟΚ από τα κυβερνητικά και κομματικά επιτέλεια, προτού αποστείλει τα νέα δείγματα γραφής της στους δανειστές.

Οι περικοπές στις υψηλές επικουρικές συντάξεις, η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, η 13η σύνταξη, ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ, οι πλειστηριασμοί, οι αποκρατικοποιήσεις εισέρχονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, σε μια κίνηση καλής ένδειξης προς τους δανειστές, ώστε να μην κινδυνεύσει ο στόχος για επίτευξη συμφωνίας που θα ανοίξει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης στην Ελλάδα.
Κατά τις πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει να προχωρήσει στις περικοπές των υψηλών επικουρικών συντάξεων (άνω των 300 ευρώ), σε τράπεζες και ΔΕΚΟ.
Στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων, η ελληνική πλευρά μπορεί να αρνείται κατηγορηματικά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, ωστόσο, όλα δείχνουν, ότι βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές για τη διάθεση του 51% του ΟΛΠ και του ΟΛΘ.

Τα καυτά ζητήματα του ασφαλιστικού και των εργασιακών για την ώρα φαίνεται πως παραμένουν ανέγγιχτα, σε μια προσπάθεια να μην πληγεί η πλειοψηφία του πληθυσμού.
Δεν τίθεται θέμα συνολικής μείωσης μισθών και συντάξεων, διαμηνύει η Αθήνα.
Η κυβέρνηση φέρεται να προσανατολίζεται, επίσης, στην καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, πέριξ του 15%, από τον οποίο θα εξαιρεθούν μόνο τρόφιμα, φάρμακα, ξενοδοχεία και εφημερίδες – περιοδικά.
Στο φορολογικό σκέλος κλειδώνει, επίσης, η αύξηση κατά 30% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για αυτοκίνητα, πισίνες, επιβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης για πρώτη φορά στα σκάφη αναψυχής, επιβολή τέλους διαμονής σε ξενοδοχειακές μονάδες άνω των 3 αστέρων σε όλη την επικράτεια και υποχρεωτική χρήση «πλαστικού χρήματος» για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ σε νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.000 κατοίκους για τα οποία εφαρμόζονται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.
Η ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων λαμβάνει σάρκα και οστά, ενώ θα αφορά σε πλήρη αυτονομία. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, η υπηρεσία θα δίνει λόγο μόνο στη Βουλή.
Το πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει επίσης μέτρα που προβλέπουν αυστηρότερες ποινές για φοροδιαφυγή, υποχρεωτική πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ και φόρων μέσω τραπεζών ή με κάρτες, τη θέσπιση λοταρίας αποδείξεων και μέτρα καταπολέμησης του λαθρεμπορίου καυσίμων, ποτών και τσιγάρων.

ΥΠΟΙΚ: Οι κόκκινες γραμμές παραμένουν
Η κυβέρνηση πράγματι καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες και επιδεικνύει μεγάλη ευελιξία, ώστε η διαπραγμάτευση να οδηγήσει άμεσα σε μια έντιμη, ενδιάμεση συμφωνία στο Eurogroup και, κατόπιν, σε μια συμφωνία – συμβόλαιο με τους εταίρους που θα αφορά την μετά τον Ιούνιο εποχή και την πραγματική ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ το υπουργείο Οικονομικών.
Οι κόκκινες γραμμές παραμένουν, π.χ. ο ΦΠΑ στα νησιά κατά τη διάρκεια της φετινής περιόδου (όπως επανειλημμένως έχει δεσμευτεί ο υπουργός Οικονομικών και από το βήμα της Βουλής), οι επικουρικές συντάξεις, η απόρριψη από την κυβέρνηση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και, βεβαίως, τα εργασιακά.

news247.gr

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα