ΤΟ ΘΡΙΛΕΡ με τις συντάξεις

Η έλλειψη της ρευστότητας έφερε τις ουρές αγωνίας στα ΑΤΜ

Μπήκαν τα χρήματα της σύνταξης του Μαΐου στους τραπεζικούς λογαριασμούς των συνταξιούχων του ΙΚΑ και του Δημοσίου χθες, αλλά τα προβλήματα ρευστότητας στην κρατική μηχανή παραμένουν. Μπορεί η εμπλοκή με το διατραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ να αποτέλεσε την αφορμή για να υπάρξει καθυστέρηση λίγων ωρών το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, μέχρι να καταχωριστούν τα χρήματα στους λογαριασμούς, και να γεμίσουν με ουρές τα ΑΤΜ των τραπεζών, αλλά οι αιτίες ίσως να ήταν πιο βαθιές. Αν και το υπουργείο Εργασίας διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους ότι τα χρήματα είχαν κατατεθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων από το πρωί της περασμένης Τρίτης, εντούτοις υπήρξαν πληροφορίες ότι κάποια μικροποσά αναζητούνταν έως αργά το μεσημέρι της ίδιας μέρας και δόθηκε μάχη για να βρεθούν.

Πρόβλημα

Το πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα ρευστότητας στα δημόσια ταμεία μπορεί να φανεί εάν προκύψει ανάλογο πρόβλημα σήμερα που πρόκειται να πιστωθούν τα αντίστοιχα κονδύλια για τις συντάξεις στον ΟΓΑ και στον ΟΑΕΕ. Παρά το γεγονός ότι η δαπάνη είναι σημαντικά μικρότερη, στην περίπτωση που προκύψει ανάλογη εμπλοκή και οι συνταξιούχοι αγρότες ή ελεύθεροι επαγγελματίες δεν μπορέσουν να δουν στους λογαριασμούς τους ή στα ΑΤΜ τα ποσά από τις συντάξεις που τους αναλογούν, τότε θα φανεί το μέγεθος του προβλήματος. Σημειώνεται ότι η καταβολή των συντάξεων σε ΟΓΑ και ΟΑΕΕ είναι προγραμματισμένο να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Μαΐου. Μόνο που η πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων πρέπει να γίνει την προηγούμενη εργάσιμη, δηλαδή έως σήμερα το αργότερο.

Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή που σημειώθηκε με τις συντάξεις του ΙΚΑ και του Δημοσίου, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε το υπουργείο Εργασίας, αιτία που άρχισαν να πιστώνονται τα ποσά και να φαίνονται στα ATM των τραπεζών από τις 8 το βράδυ της περασμένης Τρίτης και μετά ήταν ένα τεχνικό πρόβλημα που ανέκυψε στο διατραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ. Ομως, αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στους συνταξιούχους και έτσι αρκετοί από αυτούς έσπευσαν χθες το πρωί να στηθούν έξω από τράπεζες, για να ελέγξουν την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών τους. Τελικώς οι συντάξεις είχαν καταβληθεί, αλλά η αγωνία για χιλιάδες συνταξιούχους… χτύπησε κόκκινο.

Πώς θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ (αν τελικά παραμείνει)

Το πολύ σε τέσσερις δόσεις θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), εάν τελικά η κυβέρνηση δεν προχωρήσει από φέτος στην αντικατάστασή του με έναν νέο φόρο ακίνητης περιουσίας!

Η οριστική απόφαση της κυβέρνησης για το αν θα διατηρηθεί και φέτος ο ΕΝΦΙΑ παραπέμπεται για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Κάτι τέτοιο θα γίνει προφανώς σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η πορεία εκτέλεσης του φετινού Προϋπολογισμού θα παρέχει ασφαλή συμπεράσματα για το αν είναι εφικτή η επίτευξη του πλεονάσματος 1,2% του ΑΕΠ, δηλαδή μετά το καλοκαίρι! Συνεπώς, η όποια οριστική απόφαση για τη διατήρηση ή την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ θα ληφθεί το φθινόπωρο, πιθανότατα τον Σεπτέμβριο. Σε περίπτωση, λοιπόν, που διαπιστωθεί τότε ότι είναι αναγκαίο να εισπραχθεί και φέτος ο φόρος, η διαδικασία βεβαίωσής του θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, οπότε τα χρονικά περιθώρια είσπραξης των 2,6 δισ. ευρώ θα είναι πολύ στενά.

Για να ενταχθεί ολόκληρο το ποσό των 2,6 δισ. ευρώ στον Προϋπολογισμό του 2015 θα πρέπει η χρονική περίοδος καταβολής του ΕΝΦΙΑ να διαρκέσει το πολύ τέσσερις μήνες, δηλαδή από τον Νοέμβριο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2016. Συνεπώς, οι μηνιαίες δόσεις στις οποίες θα κληθούν να καταβάλουν τον ΕΝΦΙΑ του 2015 περίπου 5.000.000 υπόχρεοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα περιοριστούν στις τέσσερις, ενώ η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ του 2014 ολοκληρώθηκε σε έξι μηνιαίες δόσεις. Ουσιαστικά, πιθανή απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή του ΕΝΦΙΑ του έτους 2015 από το φθινόπωρο θα έχει ως συνέπεια εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων να κληθούν να πληρώσουν πολύ μεγαλύτερα ποσά μηνιαίων δόσεων ΕΝΦΙΑ από αυτά τα οποία κατέβαλαν για το 2014. Μια τέτοια εξέλιξη ίσως μειώσει την εισπραξιμότητα του φόρου, εκτιμούν ορισμένοι.

Στ. Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα