Περιπέτεια Τράγκα με την οικογένεια του Κουφοντίνα!

Στον Αρειο Πάγο συνεχίζεται πλέον η υπόθεση με την αγωγή (έπειτα από πέντε χρόνια) της αδελφής της Αγγελικής Σωτηροπούλου που ζητά αποζημίωση από τον δημοσιογράφο για τις αποκαλύψεις του

Μια αγωγή με άρωμα τρομοκρατίας, που κατατέθηκε το 2007 (και μάλιστα με καθυστέρηση πέντε ετών) κατά του δημοσιογράφου Γιώργου Τράγκα, θα φτάσει τελικά έως τον Αρειο Πάγο. Πρόκειται για μια τραγική υπόθεση βγαλμένη από τα πιο φρικιαστικά θρίλερ, που όμως δημιουργεί πολλά ερωτήματα και απορίες, κυρίως για τα βαθύτερα κίνητρα που μπορεί να εξυπηρετεί η εν λόγω αγωγή.
Την κατέθεσε η Στυλιανή Σωτηροπούλου, αδελφή της Αγγελικής Σωτηροπούλου, πρώην συζύγου του καταδικασμένου για συμμετοχή στη 17Ν Σάββα Ξηρού και μετέπειτα συντρόφου του Δημήτρη Κουφοντίνα!

Αιτία της αγωγής ήταν αναφορές που είχε κάνει το 2002 ο δημοσιογράφος στο τραγικό ιστορικό της οικογένειας και στη δολοφονία της μητέρας της Σωτηροπούλου από τον σύζυγό της. Πρωτόδικα η Στυλιανή Σωτηροπούλου ζήτησε αποζημίωση 200.000 ευρώ, παρότι ο δημοσιογράφος δεν έχει καν αναφέρει το όνομά της. Η αγωγή τελικά απερρίφθη από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, όμως στη συνέχεια το Εφετείο Αθηνών επιδίκασε στην ενάγουσα το 1/10 του ποσού της αρχικής απαίτησής της (δηλαδή 20.000 ευρώ).

Aίτηση αναίρεσης

Η συγκεκριμένη υπόθεση όμως συνεχίζεται, καθώς ο Γιώργος Τράγκας, αρνούμενος να δεχτεί αυτή την απόφαση, κατέθεσε αίτηση αναίρεσης στον Αρειο Πάγο, υποστηρίζοντας ότι έκανε απλά το δημοσιογραφικό του καθήκον.

Ολα ξεκίνησαν το 2002 με τη σύλληψη της Αγγελικής Σωτηροπούλου και την κατηγορία για συμμετοχή της στην τρομοκρατική οργάνωση 17Ν. Τότε έγινε γνωστή από δικαστικές και αστυνομικές πηγές η τραγική οικογενειακή ιστορία της: Η μητέρα της δολοφονήθηκε με χτύπημα στο κεφάλι με σιδερένιο λοστό από τον πατέρα της, στο σπίτι όπου ζούσε η οικογένεια και ενώ η ίδια με τις δύο μεγαλύτερες αδελφές της (Σοφία και Στυλιανή) βρίσκονταν έξω στον κήπο κι έπαιζαν. Το γεγονός αυτό στάθηκε αφορμή τα τρία κορίτσια να μεγαλώσουν σε ορφανοτροφείο.

Μετά τη σύλληψη της Αγγελικής Σωτηροπούλου αυτή η τραγική πτυχή της οικογενειακής ιστορίας δεν ήταν δυνατόν να κρατηθεί μυστική και είδε το φως της δημοσιότητας από μερίδα του Τύπου (εφημερίδες και ηλεκτρονικά μέσα), μεταξύ των οποίων ήταν και η εφημερίδα «ΧΩΡΑ» στην οποία εκδότης και διευθυντής ήταν ο Γιώργος Τράγκας. Σύμφωνα με την πρωτόδικη αγωγή, που κατέθεσε πέντε χρόνια αργότερα η μικρότερη αδελφή Στυλιανή Σωτηροπούλου (η οποία πάντως δεν αρνείται ότι συνέβη το τραγικό γεγονός), το δημοσίευμα των ημερών (19-20 Σεπτεμβρίου 2002) ανέφερε:
«Ηταν Αύγουστος του 1966, όταν η πεντάχρονη τότε Αγγελική… μαζί με τις δύο μεγαλύτερες αδελφές της είχαν δει τον πατέρα τους να κτυπά ανηλεώς μέχρι θανάτου τη μητέρα τους στο κεφάλι με έναν σιδερολοστό. Τα τρία μικρά κορίτσια έπαιζαν αμέριμνα στην αυλή, όταν οι κραυγές της μάνας που καλούσε σε βοήθεια τραβούν την προσοχή τους. Πλησιάζουν στο παράθυρο και έκπληκτα τα παιδικά μάτια παρατηρούν το χέρι του 48χρονου τότε πατέρα να κτυπά με μανία την άτυχη γυναίκα με έναν σιδερένιο λοστό στο κεφάλι. Η Αγγελική με τις αδελφές της τρέχουν να βοηθήσουν τη μαμά, αλλά είναι πλέον αργά…»

Πληροφορίες

Στο δημοσίευμα προστίθενται συναφείς πληροφορίες (ότι ο πατέρας Γ. Σωτηρόπουλος συχνά κακοποιούσε τη μητέρα των τριών κοριτσιών) και αναφέρεται η σχετική απόφαση του δικαστηρίου, που καταδίκασε τον πατέρα σε 19 χρόνια κάθειρξης. «Επειτα από αυτό τα τρία παιδιά έμειναν για ένα διάστημα με την αδελφή της μητέρας τους και αργότερα μεταφέρθηκαν σε ορφανοτροφείο στην Παιδόπολη Καβάλας».

Η ενάγουσα επικαλέσθηκε ότι η δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης ιστορίας τής προκάλεσε «προσωπικό πόνο». Ειδικότερα, στη αγωγή της ανέφερε ότι «η δημοσιοποίηση των τραγικών αυτών γεγονότων, καθώς και η προσβολή της μνήμης του πατέρα μου μού προκάλεσε μέγιστο ψυχικό πόνο, έπληξε την εικόνα μου και την υπόληψή μου, με εξέθεσε στον μικρό και ευρύτερο περίγυρο και περιβάλλον μου, προσωπικό και επαγγελματικό, προσωπικά και οικογενειακά μου ζητήματα, εξαιρετικά λεπτής φύσης, τα οποία ήσαν άγνωστα ως τότε και τα οποία είχα κάθε δικαίωμα να μην έχω δημοσιοποιήσει και να μη θέλω να δημοσιοποιηθούν, γνωστοποιήθηκαν ευρύτατα στο πανελλήνιο». Πάντως το 2009 το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάσισε ότι «ουδεμία αξιόλογη κρίση ανέφερε ο δημοσιογράφος για την ενάγουσα, ούτε καν την τυχόν ύπαρξη αδελφών της Αγγελικής» και γι’ αυτό απέρριψε την αγωγή και τη ζητούμενη αποζημίωση των 200.000 ευρώ. Απομένει τώρα αν ο Αρειος Πάγος θα ανατρέψει τη μετέπειτα απόφαση του Εφετείου.

Ερωτήματα που προκαλούν εύλογες απορίες

Ωστόσο, οι απορίες παραμένουν αναπάντητες, καθώς:
α) Τη σχετική αγωγή δεν κατέθεσε η Αγγελική Σωτηροπούλου, στην οποία αναφέρονταν τα ρεπορτάζ της εποχής, αλλά η αδελφή της, την οποία, όπως φαίνεται και από το κείμενο της αγωγής, ουδέποτε ανέφερε ο εναγόμενος δημοσιογράφος Γιώργος Τράγκας. Γι’ αυτό σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών κύκλων η κατάθεση της συγκεκριμένης αγωγής συνιστά «καταχρηστική άσκηση δικαιώματος».
β) Το τραγικό γεγονός του τραγικού θανάτου της μητέρας της Αγγελικής Σωτηροπούλου ουδέποτε αμφισβητήθηκε τόσο από τα σχετικά ρεπορτάζ όσο και από τις αναφορές του δημοσιογράφου στο πρόσωπο της Αγγελικής Σωτηροπούλου. Αντίθετα, η αναφορά στα τραγικά γεγονότα του Αυγούστου του 1966 από τον Γιώργο Τράγκα εκτιμήθηκε από πολλές πλευρές ότι λειτούργησε υπέρ της, αφού δημιούργησε συμπάθεια για τα τρία κορίτσια της οικογένειας και έδωσε επί της ουσίας ελαφρυντικά στη Σωτηροπούλου (λόγω των βίαιων γεγονότων που αναμφίβολα την επηρέασαν όταν ήταν παιδί).
γ) Η αγωγή κατετέθη πέντε χρόνια αργότερα από το επικαλούμενο γεγονός (μετά τη οριστική αθώωση της Αγγελικής Σωτηροπούλου) και συνεπώς (ισχυρίζονται οι δικηγόροι της υπεράσπισης) η επίκληση του πόνου είναι πρωθύστερη.
δ) Το υπέρογκο ποσό που ζητήθηκε πρωτόδικα ως αποζημίωση δείχνει να… υπερτερεί του «μέγιστου ψυχικού πόνου» που επικαλείται στο κείμενο της αγωγής της η Στυλιανή Σωτηροπούλου.

Νίκος Σταυρουλάκης

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα