«Στα μαλακά» η ποινή για τον Πέτρο Μαντούβαλο

Με τη χρηματική ποινή… χάδι των 5 ευρώ για 30 ημέρες καταδικάστηκε χθες για αντιποίηση δικηγορικού επαγγέλματος ο πρώην βουλευτής Πέτρος Μαντούβαλος, ο οποίος έχει χάσει την ιδιότητα του δικηγόρου μετά την αμετάκλητη καταδίκη του για συμμετοχή σε παραδικαστικό κύκλωμα.

Ο πρώην δικηγόρος και βουλευτής ήταν κατηγορούμενος έπειτα από μήνυση πολίτη ότι του παρουσιάστηκε το 2018 προκειμένου να αναλάβει υπόθεσή του, αν και δεν ασκεί το δικηγορικό επάγγελμα μετά την αμετάκλητη καταδίκη του.

Για την υπόθεση ο Π. Μαντούβαλος διωκόταν και για το αδίκημα της απάτης. Ομως μετά την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα απαλλάχθηκε, καθώς στο μεσοδιάστημα ο μηνυτής είχε ανακαλέσει τη σε βάρος του μήνυση.

Κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Πειραιά ο μηνυτής και η σύζυγός του μετατράπηκαν σε μάρτυρες υπεράσπισης του κατηγορουμένου, καταθέτοντας ότι διατηρούν φιλικές σχέσεις μαζί του.

Στην απολογία του ο Πέτρος Μαντούβαλος αρνήθηκε τη σε βάρος του κατηγορία της αντιποίησης του δικηγορικού επαγγέλματος, υποστηρίζοντας πως απλά είχε προτείνει στον μηνυτή να αναλάβουν την υπόθεση συνεργάτες του γραφείου του.

Επίσης, δήλωσε αθώος για την εμπλοκή του στο παραδικαστικό κύκλωμα, με την ευκαιρία πρόσφατης αθώωσής του σε σχετική δίκη, αν και παραμένει σε ισχύ η αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση, με την οποία έχει απολέσει την άδεια άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος…Ομως ο Πέτρος Μαντούβαλος, που είχε «πρωταγωνιστήσει» στο λεγόμενο παραδικαστικό κύκλωμα του Πειραιά, δεν αρκέστηκε στο να δηλώσει αθώος.

Παρουσίασε εμμέσως πλην σαφώς ως… μάρτυρες παιδιά δικαστών και εισαγγελέων που εργάζονταν στο δικηγορικό του γραφείο. Μεταξύ άλλων, ο πρώην βουλευτής κατονόμασε πρώην αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου ότι η κόρη της δούλευε στο δικηγορικό του γραφείο (σ.σ.: η τότε ασκούμενη δικηγόρος, κόρη πρώην αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, είναι σήμερα εν ενεργεία δικαστής).

«Παιδιά δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών έχουν εργαστεί στο γραφείο μου» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Π. Μαντούβαλος, για να στηρίξει το επιχείρημά του ότι τα παιδιά δικαστών και εισαγγελέων δεν θα εργάζονταν σε κάποιον που συμμετείχε σε παραδικαστικό κύκλωμα… Σε άλλο σημείο της απολογίας του ο επί σειρά ετών δικηγόρος επικαλέστηκε συνομιλία που είχε με… πρόεδρο (σ.σ.: δεν ακούστηκε αν πρόκειται για πρόεδρο Εφετών ή Πρωτοδικών) ότι τον προσφώνησε «Πέτρο μου», με τον ίδιο να του απαντά: «Πρόεδρε, μη μιλάς, γιατί θα μας θεωρήσουν παραδικαστικό κύκλωμα». Η εισαγγελέας της έδρας Βικτωρία Μαρσιώνη πρότεινε την απαλλαγή του από την κατηγορία. Ομως ο κατηγορούμενος δεν έπεισε την πλειοψηφία των δικαστών, που τον έκριναν ένοχο για το αδίκημα της αντιποίησης του δικηγορικού επαγγέλματος.

Οι δικαστές αναγνώρισαν στον Πέτρο Μαντούβαλο το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη και για τον λόγο αυτό έπεσε «στα μαλακά», επιβάλλοντάς του χρηματική ποινή 5 ευρώ επί 30 ημέρες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα