Τέσσερα χρόνια χωρίς τον «καλό μας άνθρωπο» Θανάση Βέγγο!

Σαν σήμερα πριν από τέσσερα χρόνια έκλεισε για πάντα τα μάτια του μια συγκλονιστική φυσιογνωμία του ελληνικού κινηματογράφου, ο Θανάσης Βέγγος. Ο ηθοποιός που έπαιξε σε 120 ταινίες και 8 τηλεοπτικές σειρές, εισάγοντας έναν εντελώς προσωπικό χαρακτήρα στο «πανί» -λαικό, αεικίνητο, εκρηκτικό. Δεν είναι υπερβολή, αν υποστηρίξει κανείς, ότι ήταν ένας και μοναδικός!
Πρωτοεμφανίστηκε στην ταινία του Νίκου Κούνδουρου «Μαγική Πόλη» (1954) και την ίδια χρονιά στο θέατρο, σε επιθεώρηση του θεάτρου «Περοκέ». Τον μεγάλο σκηνοθέτη γνώρισε στη Μακρόνησο το 1949, εκεί όπου γνώρισε και τον εξευτελισμό, αλλά και τη συντροφική αλληλεγγύη.

Στον «Δράκο», τη δεύτερη ταινία του Κούνδουρου, ο Βέγγος υποδύεται τον μπάρμαν σε ένα κέντρο διασκέδασης, ο οποίος είναι συγχρόνως και μπράβος του αρχηγού μιας συμμορίας απατεώνων.

Στην δεκαετία του ’60 ίδρυσε δική του εταιρεία και παρήγαγε πλήθος ταινιών που τις σκηνοθετούσε ο ίδιος ή ο Ντίνος Κατσουρίδης. Οι ταινίες αυτές δημιούργησαν τον θρύλο του που τον έκαναν τον πρώτο ακραιφνή ηθοποιό κωμωδίας του ελληνικού κινηματογράφου.
Δημιούργησε τον τύπο του κατατρεγμένου λαϊκού ανθρώπου, του πολυτεχνίτη και ερημοσπίτη, του καλοκάγαθου και πρόθυμου, του ονειροπόλου και προδομένου, του αιώνιου θύματος με την απεριόριστη αισιοδοξία.
πηγή: aixmi.gr

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα