Προκλητική παρέμβαση αν και περίσσεψαν κονδύλια! Επιμένει και για την παραμονή του ΔΝΤ
Αλλη μία προκλητική παρέμβαση, με την οποία θέλησε να δείξει ότι εκείνος θα έχει τον τελευταίο λόγο για την παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στη χώρα μας, έκανε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πυροδοτώντας σκληρή κόντρα με την ελληνική κυβέρνηση. Παράλληλα, το «γεράκι» του Βερολίνου επιμένει να μην πέσει κάτω από τα 50 δισ. ευρώ ο πήχης για τα έσοδα του νέου Κατοχικού Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, παρότι έχουν περισσέψει κονδύλια 19 δισ. ευρώ από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και άρα ο εισπρακτικός στόχος θα έπρεπε να μειωθεί στα 31 δισ. ευρώ.
«Δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αμφισβητεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης… Η στάμνα δεν πρέπει να πηγαίνει στο πηγάδι τόσο συχνά μέχρι να σπάσει, γιατί δεν είναι για το καλό της στάμνας» διαμήνυσε ο Β. Σόιμπλε, σχολιάζοντας την προχθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα υπέρ της αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.
Η δήλωση Σόιμπλε προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη, η οποία τόνισε: «Αρμόδια για το συμφέρον της χώρας είναι η ελληνική κυβέρνηση, η Ευρώπη οφείλει και μπορεί να λύσει τα προβλήματα που την αφορούν μόνη της».
Η κόντρα για τον ρόλο του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα φούντωσε, επειδή από τα 25 δισ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί για τη στήριξη των τραπεζών, τελικά χρειάστηκαν περίπου μόλις 6 δισ. ευρώ. Ετσι, το σύνολο του τρίτου δανείου προς την Ελλάδα περιορίζεται από τα 89 δισ. ευρώ στα 70 δισ. ευρώ και άρα δεν είναι πια αναγκαία η χρηματοδοτική συνδρομή του ΔΝΤ με το ποσό των 16 δισ. ευρώ που είχε προβλεφθεί. Επιπλέον, ο εισπρακτικός στόχος του Κατοχικού Ταμείου θα πρέπει κανονικά να μειωθεί, διότι η Σύνοδος Κορυφής του περασμένου Ιουλίου είχε ορίσει ότι το νέο Υπερταμείο θα αντλήσει έσοδα ύψους 50 δισ. ευρώ και με τα μισά από αυτά θα αποπληρωθούν τα 25 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης.