Τα «Κατά Μάρκον πάθη» σε 80 λεπτά

Συναυλία με θρησκευτικές συνθέσεις από το Ευαγγέλιο διά χειρός Φ. Τσαλαχούρη και με τη συμβολή του Γ. Ψάλτη στο Μπενάκη

Ρεπορτάζ
Γιώτα Βαζούρα

Τα «Κατά Μάρκον πάθη» διά χειρός του συνθέτη Φίλιππου Τσαλαχούρη. Ενα μοναδικό ορατόριο του διακεκριμένου συνθέτη θα παρουσιαστεί την Κυριακή των Βαΐων 24 Απριλίου στο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό έργο, το οποίο πήρε σάρκα και οστά με τη συμβολή του ποιητή Γιώργου Ψάλτη, που ανέλαβε να γράψει τα εμβόλιμα ποιητικά στάσιμα.

Το ορατόριο, όπως εξήγησε και στη «δημοκρατία» ο κ. Τσαλαχούρης, ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2015, έπειτα από περίπου έντεκα μήνες εντατικής εργασίας, και παρουσιάζεται σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση την Κυριακή των Βαΐων στους φιλόξενους χώρους του πολιτιστικού ιδρύματος.
Το έργο βασίζεται στο Ευαγγέλιο του Μάρκου και διηγείται τις τελευταίες ώρες του Ιησού, από τη σύλληψή του στη Γεθσημανή μέχρι και τη Σταύρωσή του. Η δομή της διήγησης αρθρώνεται -όπως είναι η καθιερωμένη δομή που ακολουθείται από τον 17ο αιώνα- με ποιητικά στάσιμα, τα οποία έχει γράψει ο καταξιωμένος λογοτέχνης Γιώργος Ψάλτης.

Μάλιστα, αυτή είναι η δεύτερη φορά που οι δυο δημιουργοί συνεργάζονται, μετά το λειτουργικό δράμα «Η ώρα του μυστικού δείπνου» που παρουσιάστηκε- και πάλι- στο Μουσείο Μπενάκη, το 2012.
«Ο λόγος που διάλεξα το “Κατά Μάρκον Ευαγγέλιον” είναι διότι είναι πιο σύντομο από τα άλλα και η γλώσσα του έχει μια απλότητα» αναφέρει ο κ. Τσαλαχούρης, συνεχίζοντας: «Μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον και ζήτησα από τον Γιώργο να μου γράψει τα εμβόλιμα κείμενα. Ξέρετε, η θρησκευτική μουσική έχει μια πολύ συγκεκριμένη δομή. Υπάρχει η ευαγγελική διήγηση, η οποία διακόπτεται σε ορισμένα σημεία και μεσολαβούν κάποιες προσευχές. Γι’ αυτό και τα αποκαλούμε στάσιμα. Είναι κάτι σαν τα χορικά του αρχαίου δράματος. Με τον Γιώργο συνεργαστήκαμε και πάλι, διότι στο πρώτο έργο είχαμε επιτυχία, για αυτό ήταν φυσικό και αυτονόητο να ζητήσω ξανά τη βοήθειά του».

Στο 80λεπτης διάρκειας έργο συμμετέχουν περίπου 90 συντελεστές. Μεταξύ αυτών πέντε σολίστ, δύο χορωδίες αλλά και ένα οργανικό σύνολο. Πρόκειται για τη Μικτή Χορωδία Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος, η οποία είχε συμμετάσχει και στο έργο «Ιούλιος Καίσαρας» που ανέβασε την περσινή χρονιά ο κ. Τσαλαχούρης, αλλά και το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο Δήμου Κορινθίων Opus Femina.

Οπως εξήγησε ο κ. Τσαλαχούρης, τα τελευταία χρόνια ασχολείται συστηματικά με τη θρησκευτική μουσική. Εχουν προηγηθεί έργα όπως τα «Οι επτά λόγοι του Χριστού επάνω στον Σταυρό», «Stabat Mater», «Προσευχές για βιολοντσέλο και καμπάνες» και πολλά άλλα.
«Αγαπάω πολύ τις θρησκευτικές συνθέσεις και, επειδή νιώθω πιστός χριστιανός παραπάνω από τον μέσο όρο, μου αρέσει πολύ να εκφράζω αυτή την πίστη μου με τη μουσική. Στο παρελθόν διστάζαμε να πούμε ότι δεν πολυπιστεύουμε στον Θεό, ενώ σήμερα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή διστάζουμε να πούμε ότι πιστεύουμε. Θεωρώ ότι τα θρησκευτικά έργα απευθύνονται στον μέσο Ελληνα. Και αυτό διότι ο λόγος τους είναι άμεσος και αληθινός».

Ποιοι θα συμμετέχουν στο κονσέρτο

Στο κοντσέρτο συμμετέχουν οι βαρύτονοι Αγγελος Χονδρογιάννης και Νίκος Ζιάζιαρης, ο μπάσος Βασίλης Ασημακόπουλος, η σοπράνο Λήδα Δημητριάδη αλλά και η μεσόφωνος Ευγενία Καλόφωνου. Τη μουσική διεύθυνση θα κάνει ο ίδιος ο Φίλιππος Τσαλαχούρης.

Ιnfo: Η συναυλία του Φίλιππου Τσαλαχούρη «Κατά Μάρκον πάθη» θα δοθεί στο Μουσείο Μπενάκη, στο κτίριο της οδού Πειραιώς, στις 24 Απριλίου. Ωρα έναρξης: 20.30. Η προπώληση των εισιτηρίων αρχίζει αύριο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα