Κόντρα (πάλι) Στουρνάρα με Σπίρτζη

Νέος γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και μέλους της κυβέρνησης ξέσπασε χθες.

Με τη λακωνική φράση «κρείττον του λαλείν το σιγάν», δηλαδή η σιωπή είναι καλύτερη από τα πολλά λόγια, απάντησαν κύκλοι του Γιάννη Στουρνάρα στις δηλώσεις του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη.

Πηγές της Τραπέζης της Ελλάδος πρόσθεταν πως ο κ. Σπίρτζης ήταν πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου όταν η Attica Bank «μοίραζε» δάνεια. Να θυμίσουμε πως ένας από τους βασικούς μετόχους της τράπεζας είναι το ΤΣΜΕΔΕ, τη διοίκηση του οποίου ορίζει το Τεχνικό Επιμελητήριο.

Νωρίτερα ο κ. Σπίρτζης, μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης, αναφέρθηκε στον κ. Στουρνάρα, τονίζοντας ότι ως υπουργός Οικονομικών της Ν.Δ. και αργότερα ως διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας πέτυχε να μην είναι υπό δημόσιο έλεγχο το 98% του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με τη συρρίκνωσή του σε τέσσερις συστημικές τράπεζες και ότι τώρα επιδιώκει συστηματικά είτε την πώληση είτε τον έλεγχο και της Τράπεζας Αττικής, που ελέγχει το 1,5%-2% της αγοράς, με σειρά τοποθετήσεων δικών του προσώπων στη διοίκηση. Πρόσθεσε ότι οι κινήσεις αυτές συνδέονται με την προσπάθεια της κυβέρνησης να «βάλει τάξη» στο τηλεοπτικό τοπίο της χώρας.

Attica Bank: Μειώσεις μισθών και εθελούσια έξοδος στα πλάνα της διοίκησης

Μειώσεις μισθών, εθελούσια έξοδος και αναζήτηση εξειδικευμένης εταιρίας που θα διαχειριστεί τα «κόκκινα» δάνεια της τράπεζας βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της νέας διοίκησης της Attica Bank.

Αλλωστε, χαρακτηριστικό είναι το μήνυμα που έστειλε ο νέος διευθύνων σύμβουλος Θ. Πανταλάκης ότι η διοίκηση θα είναι δυσάρεστη. Από την πλευρά του, ο νέος πρόεδρος Παν. Ρουμελιώτης διαμήνυσε ότι δεν θα υποκύψουν σε πιέσεις και ότι δεν θα δοθούν δάνεια σε μέσα ενημέρωσης.

Η χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση της Τράπεζας Αττικής έδωσε το πράσινο φως στο νέο διοικητικό συμβούλιο, γεγονός που χαιρετίστηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία ήρε άμεσα τους περιορισμούς στη χορήγηση νέων πιστώσεων. Επίσης από χθες ξεκίνησε και πάλι η διαπραγμάτευση των μετοχών της Attica Bank στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Μετά την επικύρωση της εκλογής του ο κ. Πανταλάκης έσπευσε να ξεκαθαρίσει τη γραμμή που θα ακολουθήσει η νέα διοίκηση, προαναγγέλλοντας μειώσεις μισθών και εθελούσια, διότι, όπως είπε «ένα από τα ευρήματα του ελέγχου του SSM και της ΤτΕ είναι οι υπέρογκες αμοιβές». Υπογράμμισε ότι η τράπεζα θα διοικείται από τη διοίκηση και όχι από συμβούλους όπως τώρα, προσθέτοντας ότι η τράπεζα έμπλεξε και άφησε την πόρτα ανοιχτή στον SSM, την ΤτΕ και την DG Comp, ευρισκόμενη στο επίκεντρο των εποπτικών Αρχών της Ευρώπης.

Μείζον έργο για τη νέα διοίκηση αποτελεί η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, τα οποία ξεπερνούν τα 2,2 δισ. ευρώ σε ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων 3,9 δισ. ευρώ. Στόχος της νέας διοίκησης είναι να δοθεί προς διαχείριση σε εξειδικευμένη εταιρία το χαρτοφυλάκιο των προβληματικών δανείων της τράπεζας. Ηδη έχει ξεκινήσει διαδικασία για την εξεύρεση ξένου επενδυτή.

Το συμβούλιο

Η χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank ενέκρινε το νέο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

1. Παναγιώτης Ρουμελιώτης, πρόεδρος του Δ.Σ., μη εκτελεστικό μέλος, 2. Θεόδωρος Πανταλάκης, διευθύνων σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος, 3. Αθανάσιος Τσάδαρης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος, 4. Ιωάννης Τσακιράκης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος, 5. Ευστάθιος Αναγνώστου, μη εκτελεστικό μέλος, 6. Δημήτριος Τζαννίνης, μη εκτελεστικό μέλος, 7. Χαράλαμπος Μπριλάκης, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος, 8. Ιωάννης Μαρμαγγιόλης, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος, 9. Γεώργιος Βλαχάκης, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος, 10. Γεώργιος Παναγιώτου, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος, 11. Αθανάσιος Σταθόπουλος, μη εκτελεστικό μέλος και 12. Στεφανία Γεωργακάκου – Κουτσονίκου, πρόσθετο, μη εκτελεστικό μέλος και εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου.

Από το νέο σχήμα απουσιάζει εκπρόσωπος του ΤΣΜΕΔΕ, βασικού μετόχου της τράπεζας, με το Ταμείο των μηχανικών να επισημαίνει ότι οι μηχανικοί θα ανταποκριθούν πλήρως στον θεσμικό και τον ελεγκτικό ρόλο τους για τη διασφάλιση των συμφερόντων της τράπεζας και των ασφαλισμένων του ΤΣΜΕΔΕ. 

Γιατί Σαπουντζόγλου και Μακέδος (του ΤΣΜΕΔΕ) δεν μπήκαν στο Δ.Σ.

Από το νέο σχήμα απουσιάζουν οι Γεράσιμος Σαπουντζόγλου και Κωνσταντίνος Μακέδος, οι οποίοι είχαν προταθεί από το ΤΣΜΕΔΕ για τις θέσεις του προέδρου και του αντιπροέδρου αντίστοιχα.

Ο πρώτος απορρίφθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος λόγω του βεβαρημένου παρελθόντος, καθώς συμμετείχε στο Δ.Σ. της Proton Bank του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Μεγαλύτερο ήταν το παρασκήνιο για τον πρόεδρο του ΤΣΜΕΔΕ. Στη συνεδρίαση της Παρασκευής το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας ανέδειξε τον κ. Μακέδο μη εκτελεστικό αντιπρόεδρο, κάτι που δεν άρεσε καθόλου στον Γιάννη Στουρνάρα. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος δεν ήταν διόλου ικανοποιημένος από τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων μεταξύ ΤτΕ και ΤΣΜΕΔΕ για την εξυγίανση της τράπεζας, ενώ τα περισσότερα από τα δάνεια που ερευνώνται είναι προς τεχνικές εταιρίες.

Ετσι, μεσολάβησε ένα Σαββατοκύριακο πυρετωδών διαβουλεύσεων, με τον κ. Μακέδο να εξαναγκάζεται ουσιαστικά σε παραίτηση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η ΤτΕ θα όριζε επίτροπο στην Τράπεζα Αττικής.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα