Απανωτά τετ-α-τετ Αναστασιάδη – Ακιντζί με αιχμή το κεφάλαια του εδαφικού και της ασφάλειας
Ρεπορτάζ
Νίκος Ελευθερόγλου
Σε νέα φάση μετά τη Νέα Υόρκη μπαίνει ο διάλογος για την επίλυση του Κυπριακού. Σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί πρόκειται να συναντηθούν εκ νέου, με στόχο να κλείσουν ακόμη περισσότερα σημεία των τεσσάρων κεφαλαίων που έχουν ανοίξει.
Ολα αυτά σε μια χρονική συγκυρία που η Αγκυρα και ο Ταγίπ Ερντογάν προκαλούν τον Ελληνισμό, ενώ οι απαιτήσεις για τουρκική βάση στη μαρτυρική Μεγαλόνησο (που αποκάλυψε η «κυριακάτικη δημοκρατία»), όπως και σε άλλα σημεία που έγιναν γνωστά, συνεχίζουν να προκαλούν αντιδράσεις στο εσωτερικό της Κυπριακής Δημοσκρατίας.
Από τη μεριά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης υποστήριξε ότι οι συνομιλίες θα εντατικοποιηθούν και δεν αποκλείεται οι Αναστασιάδης και Ακιντζί να συναντιούνται τρεις τέσσερις φορές την εβδομάδα, προσπαθώντας να κλείσουν περισσότερα ζητήματα στα τέσσερα κεφάλαια, στα οποία έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Θα επιδιωχθεί επίσης ουσιαστική διαπραγμάτευση για το κεφάλαιο του εδαφικού και της ασφάλειας, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι είναι θετικό το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά δεν διασυνδέει πλέον το εδαφικό με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.
«Το εδαφικό συνδέεται με το περιουσιακό, το οποίο δεν μπορεί να κλείσει, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία επί του εδαφικού» δήλωσε και πρόσθεσε ότι εναπόκειται στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να αποφασίσουν πού και πότε θα γίνει η συζήτηση.


