Με θρησκευτική λαμπρότητα έγινε χθες στους δρόμους του Κολωνακίου η καθιερωμένη λιτάνευση της ιερής εικόνας του εορτάζοντος αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, προστάτη των δικαστών και πολιούχου της Αθήνας. Είχε προηγηθεί πανηγυρική θεία λειτουργία και δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, χοροστατούντος του μητροπολίτη Νέας Σμύρνης Συμεών, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, υπουργών και πλήθους πιστών.
Το «παρών» έδωσαν επίσης ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε ακολούθως στην Παλαιά Βουλή εξαπέλυσαν πυρά σε βάρος του συνόλου του πολιτικού κόσμου. Μεταξύ άλλων, για αναγκαιότητα χειραφέτησης της Δικαιοσύνης έκανε λόγο η πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη, υπογραμμίζοντας: «Οι κυβερνήσεις όχι μόνο δεν έχουν στρέψει τη δέουσα προσοχή τους στις συνθήκες στον χώρο της Δικαιοσύνης, αλλά αντίθετα επιχειρούν να την κρατούν οικονομικά υποτιμημένη». Μάλιστα, σχολίασε και τις ανεφάρμοστες αποφάσεις του ΣτΕ σχετικά με τα μισθολόγια, λέγοντας: «Η περιφρόνηση σε δικαστικές αποφάσεις συνεχίζεται, τακτική που ακυρώνει τον θεσμικό ρόλο της Δικαιοσύνης».
Στις επιθέσεις σε λειτουργούς της Δικαιοσύνης αναφέρθηκε ο α’ αντιπρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, επισημαίνοντας: «Δεν μπορεί η δικαστική λειτουργία να υποβαθμίζεται (…) με ενυπόγραφες επιθέσεις σε πρόσωπα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους ή σε θεσμικά της όργανα. Με την ανοχή ή ακόμα και με την ανάδειξη σε ρόλους “επιθεωρητή” αναρμόδιων θεσμικά και ελλειμματικών αξιακά προσώπων».


