Διάγνωση Πάρκινσον 20 χρόνια πριν την εκδήλωση!

Με μια απλή βιοψία δέρματος θα εντοπίζονται οι ασθενείς του Πάρκινσον πολλά χρόνια προτού εμφανίσουν τα πρώτα κινητικά συμπτώματα της νόσου, όπως βραδυκινησία, τρόμος και αστάθεια που οδηγεί σε πτώσεις.

Μια νέα ελπιδοφόρα μελέτη Γερμανών ερευνητών άνοιξε ουσιαστικά τον δρόμο, που δίνει στον μελλοντικό ασθενή ένα χρονικό προβάδισμα 15 έως 20 χρόνων προτού εμφανίσει τη νόσο, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί ώσπου να εκδηλώσει τα πρώτα κινητικά συμπτώματα έχει ήδη χάσει το 60%-80% των κυττάρων του εγκεφάλου που παράγουν ντοπαμίνη. Πρόκειται για την απαραίτητη ουσία (νευροδιαβιβαστής) που επιτρέπει τη μετάδοση μηνυμάτων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων, για την εκτέλεση των κινήσεων.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει τρόπος να αντικατασταθούν τα εγκεφαλικά κύτταρα ντοπαμίνης που χάνονται. Ετσι προσπαθούμε να βρούμε έναν τρόπο έγκαιρης διάγνωσης, ούτως ώστε να αρχίζει νωρίς η θεραπευτική παρέμβαση, με συστηματική γυμναστική και φυσικοθεραπεία, που αποδεδειγμένα καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου» εξηγεί ο νευρολόγος Παναγιώτης Ι. Ζήκος, υπεύθυνος του Ιατρείου Πάρκινσον στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και πρόεδρος της εταιρίας νόσου Πάρκινσον «ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ – Κίνηση». Με τη βιοψία δέρματος οι ερευνητές εντόπισαν μια πρωτεΐνη (άλφα-συνουκλεΐνη), που πιστεύεται ότι ρυθμίζει την παραγωγή ντοπαμίνης.
Στο Πάρκινσον η συγκεκριμένη πρωτεΐνη υπερπαράγεται και συσσωρεύεται με βλαβερές συνέπειες στα εγκεφαλικά κύτταρα και το δέρμα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 20 υγιείς εθελοντές, 25 πάσχοντες από αρχικού σταδίου νόσο Πάρκινσον και 18 άτομα με διαταραχή συμπεριφοράς κατά τον ύπνο REM (πρόδρομο σύμπτωμα Πάρκινσον RBD).
Στη βιοψία δέρματος των υγιών εθελοντών δεν υπήρχαν συσσωρεύσεις της άλφα-συνουκλεΐνης. Στους ασθενείς με Πάρκινσον οι βιοψίες ήταν θετικές σε 20 από τους 25 συμμετέχοντες ενώ στους ασθενείς με σύνδρομο RΒD ήταν θετικές σε 10 από τους 18.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα