Πολύτεκνος τοξικομανής εισέβαλε στον ΟΚΑΝΑ Χανίων και ζητούσε να ανανεωθεί η άδεια του περιπτέρου του
Ενας 45χρονος άνδρας είναι ο πρωταγωνιστής του πρωτοφανούς θρίλερ ομηρίας που εκτυλίχτηκε χθες στο κτίριο του ΟΚΑΝΑ στα Χανιά. Υστερα από πολύωρες διαπραγματεύσεις και ενώ είχε προηγηθεί ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα στον δράστη και στους αστυνομικούς, ο πολύτεκνος τοξικομανής, ο οποίος βρίσκεται σε πρόγραμμα απεξάρτησης, παραδόθηκε στις Αρχές.
Ηταν λίγο μετά τις 8 το πρωί, όταν ο 45χρονος εισέβαλε οπλισμένος στη μονάδα χορήγησης μεθαδόνης του ΟΚΑΝΑ, με αίτημα να ανανεωθεί η άδεια περιπτέρου που διατηρεί στο παλιό λιμάνι, για το οποίο υπάρχει απόφαση κατεδάφισης. «Δεν το κουνώ απ’ επαέ, αν δεν αποφασίσει ο δήμαρχος Χανίων και το δημοτικό συμβούλιο να παραμείνω στο ίδιο περίπτερο» φώναζε σε κατάσταση αμόκ ο πολύτεκνος, ο οποίος μάλιστα σε συνέντευξή του κατά τη διάρκεια της ομηρίας αυτοπροσδιορίστηκε ως απόγονος του Χάρι Τρούμαν.
Λίγα λεπτά αργότερα άρπαξε μια υπάλληλο από τα μαλλιά, της «κόλλησε» το πιστόλι στο κεφάλι και άρχισε να απειλεί ότι θα την κρατήσει όμηρο, αν δεν αναιρέσει ο δήμος την απόφασή του. Ωστόσο, η γυναίκα κατόρθωσε να ξεγλιστρήσει από τα χέρια του και κατέφυγε σε μια μικρή αποθήκη, όπου κλείστηκε μαζί με άλλες δύο νεαρές υπαλλήλους του ΟΚΑΝΑ. Αν και ο 45χρονος διαβεβαίωσε τους εργαζομένους ότι δεν σκόπευε να τους κάνει κακό, κλείδωσε την είσοδο της μονάδας, στην οποία βρίσκονταν οι τρεις γυναίκες.
Γύρω από το κτίριο άρχισαν να αναπτύσσονται δυνάμεις της Αστυνομίας, οι οποίες ενισχύθηκαν από άνδρες της Ομάδας Ειδικών Αποστολών Κρήτης.
Πυροβολισμοί από τις δύο πλευρές
Οταν δύο από τους αστυνομικούς, που έφτασαν αρχικά στο σημείο, ζήτησαν από τον πολύτεκνο να ηρεμήσει και να βγει από τη μονάδα, εκείνος πυροβόλησε τρεις φορές, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να απαντήσουν, πυροβολώντας τουλάχιστον έξι φορές.
Ακολούθησαν μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με τη συνδρομή ψυχιάτρου, ψυχολόγου της ΕΛ.ΑΣ., εισαγγελέα, αλλά και του πατέρα και συγγενών του δράστη, οι οποίοι προσπαθούσαν απεγνωσμένα να τον πείσουν να βγει από το κτίριο. Υστερα από επτά ώρες ο 45χρονος πείστηκε να παραδοθεί και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, αφού ήταν τραυματισμένος και αιμορραγούσε (άγνωστο αν το τραύμα προήλθε από πυροβολισμό ή από κάποιο σπασμένο τζάμι).
Ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, ο οποίος βρέθηκε στο κτίριο του ΟΚΑΝΑ, δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει λύση και ότι το περίπτερο του 45χρονου θα παραμείνει σε λειτουργία για όλο το ερχόμενο καλοκαίρι.

