Η Δήμητρα Χατούπη μιλάει για την τραγωδία του Ευριπίδη που ανεβαίνει στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
Συνέντευξη στη
Γιώτα Βαζούρα
Στο τέλος οι καλοί άξια ανταμείβονται και οι κακοί, όπως γεννήθηκαν, έτσι θα μείνουν». Η φράση αυτή, που συμπυκνώνει τη σοφία των αρχαίων αν και σήμερα φαντάζει ουτοπική, είναι η τελευταία που ακούγεται στο ευριπίδειο έργο «Ιων», το οποίο θα απολαύσει το κοινό στις 9 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων.
Η γνωστή σκηνοθέτις Ιόλη Ανδρεάδη θα παρουσιάσει μια εκδοχή για δύο πρόσωπα του συγκεκριμένου κειμένου με τον φετινό νικητή του Βραβείου Χορν Κωνσταντίνο Μπιμπή και την αγαπημένη ηθοποιό Δήμητρα Χατούπη.
Λίγο πριν από την πρεμιέρα της παράστασης η κυρία Χατούπη μιλάει στη «δημοκρατία» για τα διαχρονικά μηνύματα του κειμένου. «Η παρουσίαση του έργου μονάχα με δύο πρόσωπα είναι μια πρόταση της Ιόλης» εξηγεί η ηθοποιός. «Ο Κωνσταντίνος καλείται να υποδυθεί, εκτός από τον Ιωνα, ακόμη επτά ρόλους. Εγώ, από την άλλη, ενσαρκώνω την Κρέουσα. Είναι ένα εξαιρετικό δύσκολο εγχείρημα το γεγονός ότι είμαστε μονάχα δύο στη σκηνή. Ετσι η προσέγγιση γίνεται καθαρά μέσω της κίνησης».
Η συγκλονιστική τραγωδία των 1.622 στίχων είναι βασισμένη στον μύθο που θέλει την Κρέουσα, την κόρη του βασιλιά της Αθήνας Ερεχθέα, να μένει έγκυος χωρίς τη θέλησή της από τον θεό Απόλλωνα. Με φόβο για τον πατέρα της και με σεβασμό προς τη βασιλική γενιά της αποφασίζει, παρότι πονάει γι’ αυτό, να εγκαταλείψει το παιδί με τα σπάργανά του μέσα στην ίδια τη σπηλιά που συνευρέθηκε με τον Φοίβο, ελπίζοντας στον θάνατο του βρέφους ή στην εξαφάνισή του. Ωστόσο, ο μικρός επιβιώνει και ορίζεται φύλακας του Μαντείου των Δελφών. Χρόνια μετά η μητέρα του θα επισκεφτεί το μαντείο και θα βρει τον χαμένο γιο της.
«Κατεβαίνει στη σκηνή στη φάση της αναγνώρισης. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου εκείνη είναι το σταθερό στοιχείο, ενώ ο Ιων συμβολίζει την κίνηση. Θεωρώ πως είναι σοφό το ότι η Κρέουσα έχει μια εγγύτητα με το κοινό, αλλά κρατάει μέχρι λίγο πριν από το τέλος απόσταση από τον γιο της. Η Ιόλη ξέρει τι κάνει και ξέρει τι θέλει. Είναι από τους σκηνοθέτες που ονειρεύονται» τονίζει η κυρία Χατούπη.
• Info: Ο «Ιων. Μια εκδοχή για δύο πρόσωπα» σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, στις 9 Αυγούστου.
