Ολοι γνώριζαν για τον παπά, κανείς δεν μίλαγε

Μνημείο αποποίησης της ηθικής ευθύνης η ανακοίνωση του μητροπολίτη Μάνης για τον μέθυσο και πάνω απ’ όλα σάτυρο ιερέαΕύλογα ερωτήματα για τη Μητρόπολη Μάνης προκαλούν οι αποκαλύψεις και οι καταγγελίες του 12χρονου κοριτσιού ότι εδώ και μία τριετία συστηματικά έπεφτε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από έναν 57χρονο ιερέα που ανήκει στο δυναμικό της μητρόπολης. Η μητρόπολη αλλά και ο ίδιος ο μητροπολίτης Χρυσόστομος φέρουν μερίδιο ευθύνης, τουλάχιστον ηθικής. Δεν μπορεί τώρα εκ των υστέρων η μητρόπολη να ισχυριστεί ότι «δεν γνώριζε, δεν άκουσε». Οι περίοικοι, κατόπιν εορτής, λένε ότι «όλοι το γνώριζαν». Αυτό παραδέχτηκε κάτοικος της ευρύτερης περιοχής στην τοπική ιστοσελίδα lakonikos.gr και στη συνέχεια υποστήριξε για τον κατηγορούμενο ιερέα: «Κυκλοφορούσε μεθυσμένος όλη μέρα. Γνωρίζαμε ότι παρενοχλούσε παιδιά και φροντίζαμε να φυλάμε τα δικά μας παιδιά μακριά του».

Η Μητρόπολη Μάνης είναι μια ιδιαίτερα μικρή εκκλησιαστική επαρχία. Μόλις μετά βίας ξεπερνούν τους 50 οι κληρικοί της. Ο μητροπολίτης Χρυσόστομος ύστερα από σχεδόν δύο χρόνια στη Μάνη έπρεπε να γνωρίζει ο ίδιος προσωπικά και ως πνευματικός ποιμενάρχης αλλά και ως επικεφαλής ΝΠΔΔ όλους τους ιερείς και να έχει ίδια άποψη για το προσωπικό του. Εν τέλει, όταν υπάρχουν φήμες περί ανάρμοστης εκκλησιαστικής και κοινωνικής συμπεριφοράς, η μητρόπολη ως Αρχή του ιερέα θα έπρεπε να ελέγξει τη βασιμότητα ή μη των φημών, προκειμένου να είναι και αυτή καλυμμένη σε κάθε περίπτωση. Επομένως, δεν χωρούν δικαιολογίες.

Αξιοκατάκριτο είναι ότι ο μητροπολίτης Μάνης κρύφτηκε πίσω από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, όταν αποκαλύφθηκαν οι καταγγελίες. Ιδιαίτερα η ανακοίνωση που εξέδωσε είναι μνημείο αποποίησης της ηθικής ευθύνης του κ. Χρυσοστόμου, που περίμενε να παρέμβει δημόσια ο Αρχιεπίσκοπος και να ζητήσει συγγνώμη για όσα καταλογίζουν σε έναν ιερέα του, αντί να έχει ο ίδιος το θάρρος να βγει μπροστά ως ποιμενάρχης -πρώτα από όλα- και μετά ως μητροπολίτης. Η δικολαβίστικη ανακοίνωση -δυστυχώς- δεν αρμόζει σε έναν διαπρεπή νομικό, μα κυρίως ιερωμένο όπως ο μητροπολίτης Χρυσόστομος.

Μαρτυρίες

Ο εφιάλτης του μικρού κοριτσιού έλαβε τέλος όταν βρήκε το θάρρος να μιλήσει στο Χαμόγελο του Παιδιού, το οποίο κίνησε όλες τις διαδικασίες που οδήγησαν στην έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του ιερέα και, εν συνεχεία, στην προφυλάκισή του στις Φυλακές Τριπόλεως. Σύμφωνα με το Χαμόγελο του Παιδιού σε ανακοίνωσή του αποκάλυψε ότι είχε γίνει γνώστης των καταγγελιών της μικρής ήδη από τον Απρίλιο του 2018, ωστόσο ο ίδιος ο φερόμενος ως δράστης είχε απειλήσει και νομικά τον οργανισμό!

Oσα κατήγγειλε η 12χρονη ξεπερνούν την πιο νοσηρή φαντασία. Σύμφωνα με όσα ανατριχιαστικά κατέθεσε η ανήλικη, ο ιερέας και πατέρας έξι (!) παιδιών φέρεται ότι ασέλγησε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους πάνω στο άγουρο κορμάκι της! «Με πλησίασε ο ιερέας και ασέλγησε πάνω μου μέσα στο σπίτι με πολλαπλούς τρόπους» εξομολογήθηκε στους ανακριτικούς υπαλλήλους η άτυχη μικρούλα, η οποία σόκαρε επίσης με την αποκάλυψη ότι σε όλα αυτά τα αίσχη ήταν μπροστά και η μητέρα της, η οποία δεν έκανε το παραμικρό για να αποτρέψει τον 57χρονο. «Η μαμά ήταν εκεί. Είδα αίμα στο βρακάκι μου και το πέταξα» φέρεται ότι κατέθεσε ακόμη η 12χρονη, η οποία φέρεται ότι έχει κατονομάσει για ασέλγεια και ένα συγγενικό της πρόσωπο που τις επόμενες μέρες θα κληθεί σε απολογία.

Η κατάθεση της μάνας δημιουργεί πολλές απορίες

Απορία προκαλούν όσα κατέθεσε η μητέρα του 12χρονου κοριτσιού, τα οποία φανερώνουν ένοχη αφέλεια, αν όχι κάτι άλλο… «Ο πατέρας μου είναι ανάπηρος, και μπορείτε να ρωτήσετε όλο το χωριό και για τον πατέρα μου και για τη μάνα μου» ανέφερε χαρακτηριστικά η μητέρα του κοριτσιού σε δηλώσεις της σε μέσα ενημέρωσης όσον αφορά τις κατηγορίες που φέρουν και τον πατέρα της να έχει κακοποιήσει σεξουαλικά την κόρη της.

Η ίδια η μητέρα, ενώ στην αρχή δεν πίστευε όσα της έλεγε η κόρη της, στη συνέχεια δήλωσε πεπεισμένη για την ενοχή τού ήδη προφυλακισμένου ρασοφόρου. Αν και δεν είχε δει με τα μάτια της, όπως είπε, τον ιερέα σύντροφό της να ασελγεί σε βάρος της κόρης της, παρέθεσε ένα περιστατικό που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης ότι η ανήλικη υπέστη σεξουαλική κακοποίηση: «Οταν δούλευα έξω, μπήκα μέσα στο σπίτι και είδα το κορίτσι να φοράει τα κάτω ρούχα της και τον παπά να φοράει ένα σορτσάκι και να γελάει.

Ομως δεν πέρασε από το μυαλό μου γιατί ο παπάς έκανε αυτό το πράγμα. Νόμιζα ότι το κορίτσι είχε πάει να κάνει την ανάγκη της και τη ρώτησα κιόλας, ενώ ο παπάς συνέχισε να γελάει. Του είχα τέτοια εμπιστοσύνη, τι να σας πω… Δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μου ότι μπορεί να κάνει κακό στο κορίτσι. Αλλά αφού το λέει το κορίτσι μου, είναι αλήθεια»!

«Συγγνώμη» από τον Θεό ζήτησε ο Ιερώνυμος!

Δημόσια συγγνώμη εκ μέρους της Εκκλησίας και έκκληση προς την πολιτική Δικαιοσύνη και τις αστυνομικές Αρχές να διαλευκάνουν το συντομότερο δυνατό την υπόθεση ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος παρενέβη δημόσια μετά τις απίστευτες αποκαλύψεις για την υπόθεση των καταγγελιών του 12χρονου κοριτσιού στη Μάνη ότι ασελγούσε σεξουαλικά πάνω του ένας ιερέας. Ο κ. Ιερώνυμος πρώτος μίλησε για το γεγονός, πριν από τον μητροπολίτη Μάνης Χρυσόστομο, που περίμενε τον Αρχιεπίσκοπο να τον βγάλει από τη δύσκολη θέση.

«Το ταχύτερο που αυτή η φρικτή υπόθεση διαλευκανθεί, το καλύτερο. Ομως τώρα, προσωπικά, δεν μπορώ να σιωπήσω. Ουδείς μπορεί. Ζητώ ταπεινά συγγνώμη από τον Θεό και προσεύχομαι για το αθώο αγγελούδι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερώνυμος δίνοντας το στίγμα εκ μέρους της Εκκλησίας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εξέφρασε τον βαθύτατο πόνο του ως κληρικός και την οργή του ως άνθρωπος «για το τερατώδες και φρικαλέο γεγονός της σεξουαλικής κακοποίησης του 12χρονου αγγελουδιού στην ανατολική Μάνη». Ωστόσο το γεγονός ότι υπαίτιος των καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση φέρεται ότι είναι ιερωμένος προκάλεσε τη θλίψη του Αρχιεπισκόπου. «Δεν χωρά στον νου και στην ψυχή μου ότι ένας άνθρωπος ταγμένος στη διακονία του Θεού προσβάλλει και προδίδει τον Θεό βιαιοπραγώντας σε βάρος των δημιουργημάτων Του» δήλωσε ο κ. Ιερώνυμος, ευχόμενος «όλα αυτά να μην ισχύουν». Κατέληξε όμως ότι «η Δικαιοσύνη θα κρίνει».

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα