Στη φυλακή η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής

Αυλαία χθες στην πολύκροτη δίκη. Αναστολή με όρους και εγγυοδοσία για πέντε πρώην βουλευτές. Σε λυγμούς ξέσπασε η Μάγδα Φύσσα

Χειροπέδες στην πλειονότητα των καταδικασμένων μελών της εγκληματικής οργάνωσης «φόρεσαν» οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ρίχνοντας την αυλαία στην πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής σχεδόν πεντέμισι χρόνια μετά την έναρξή της στις Φυλακές Κορυδαλλού. Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ο αρχηγός Νίκος Μιχαλολιάκος και ολόκληρο το διευθυντήριο θα βρεθούν σύντομα σε κελιά. Η Μάγδα Φύσσα, η οποία βρισκόταν στη δικαστική αίθουσα, ξέσπασε ανακουφισμένη σε λυγμούς, μόλις άκουσε την ετυμηγορία.

Μέσα σε μόλις λίγα λεπτά η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη πέταξε στα σκουπίδια την εισαγγελική πρόταση της Αδαμαντίας Οικονόμου και έστειλε στη φυλακή τους 39 από τους συνολικά 50 καταδικασμένους για διεύθυνση ή ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και άλλα κακουργήματα. Ανάμεσά τους οι 13 από τους 18 πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, αλλά και ο καθ’ ομολογίαν του δολοφόνος του Παύλου Φύσσα Γιώργος Ρουπακιάς.

Παρόντες στη δικαστική αίθουσα από τους κατηγορουμένους ήταν μόνο ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος και άλλοι 11 συγκατηγορούμενοί του. Μουδιασμένοι είδαν ξαφνικά μια ομάδα αστυνομικών να κινείται προς το μέρος τους, διασφαλίζοντας ότι δεν θα βγουν από την αίθουσα χωρίς χειροπέδες. Κάποιοι φάνηκε ότι αιφνιδιάστηκαν. Η είδηση άρχισε να φτάνει, μέσω των συνηγόρων τους, και σε όσους είχαν επιλέξει να είναι απόντες.

Η Μάγδα Φύσσα άρχισε να κλαίει με λυγμούς και αμέσως βρέθηκε περιστοιχισμένη από συγγενείς και φίλους του Παύλου. Οταν οι κατάδικοι οδηγήθηκαν με χειροπέδες εκτός δικαστικής αίθουσας, ακούστηκε το σύνθημα «να σαπίσετε στη φυλακή, φασίστες». Ο κόσμος που ήταν συγκεντρωμένος στον εξωτερικό χώρο του Εφετείου ξέσπασε σε χειροκροτήματα όταν εμφανίστηκε στην έξοδο η μητέρα του δολοφονημένου μουσικού και όλοι φώναζαν «Ο Παύλος Φύσσας ζει, τσακίστε τους ναζί». Αποχωρώντας για τελευταία φορά από τη δίκη την οποία παρακολούθησε σχεδόν καθημερινά επί τόσα χρόνια, η Μάγδα Φύσσα είπε:

«Δεν είναι δικαίωση για τον Παύλο, αλλά για όλους εμάς που βρισκόμαστε εδώ. Μακάρι ο Παύλος να ζούσε, να ήταν ένας από τους σακατεμένους που έχουν αφήσει, αλλά τουλάχιστον ζουν».

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων ψαράδων και του ΠΑΜΕ χαρακτήρισαν «ιστορική» την ημέρα, επισημαίνοντας ότι «η προσπάθεια νομιμοποίησης του ναζισμού δεν πέρασε στην Ελλάδα γιατί το δικαστήριο αυτό, μαζί με το αντιναζιστικό κίνημα, έβαλε ταφόπλακα».

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση των δικαστών, στη φυλακή οδηγούνται οι: Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Χρήστος Παππάς. Όλοι τους κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης με ποινή κάθειρξης 13 ετών, εκτός από τον Ματθαιόπουλο, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή 10ετούς κάθειρξης.

Από τους υπόλοιπους πρώην βουλευτές, χειροπέδες θα φορέσουν οι Αντώνης Γρέγος (κάθειρξη 6 ετών), Πολύβιος Ζησιμόπουλος (κάθειρξη 6 ετών), Παναγιώτης Ηλιόπουλος (κάθειρξη 7 ετών), Νικόλαος Κούζηλος (κάθειρξη 7 ετών), Νικόλαος Μίχος (κάθειρξη 6 ετών) και Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης (κάθειρξη 6 ετών).

Οι δικαστές έδωσαν αναστολή στην εκτέλεση της ποινής σε πέντε πρώην βουλευτές, επιβάλλοντάς τους εγγύηση ύψους 20.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους δύο φορές τον μήνα.

Γλίτωσαν το κελί οι Μιχάλης Αρβανίτης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Ευστάθιος Μπούκουρας, Δημήτρης Κουκούτσης και η σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου Ελένη Ζαρούλια.

Για την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα, εκτός από τον ισοβίτη Γ. Ρουπακιά, οδηγούνται στη φυλακή οι Ιωάννης Αγγος, Α. Αναδιώτης, Ελπιδοφόρος Καλαρύτης, Ιωάννης Κομιάνος, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Γεώργιος Σταμπέλος, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας, Αριστοτέλης Χρυσαφίτης, Γεώργιος Πατέλης, Λέων Τσαλίκης και Ιωάννης Καζαντζόγλου.

Για την επίθεση σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων φυλακίζονται οι Δ. Αγριογιάννης, Μάρκος Ευγενικός και ο πρώην πυρηνάρχης Περάματος Αναστάσιος Πανταζής.

Οι δικαστές έδωσαν αναστολή σε ακόμα 13 κατηγορουμένους. Θα μείνουν εκτός φυλακής μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό οι Σταύρος Σαντοριναίος, Γεώργιος Σκάλκος, Γεώργιος Δήμου, Θωμάς Μαρίας, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Ιωάννης Καστρινός, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Αναστάσιος Χίλιος, Μαργαρίτα Μικελάτου, Χρήστος-Αντώνιος Χατζηδάκης, Θεόδωρος Στέφας και Θεώνη Σκαρπέλη.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα