Η Τέχνη πήρε τους δρόμους! Ξεσηκωμός κατά της λογοκρισίας

Ο καλλιτεχνικός κόσμος βγήκε στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για τον «τρομονόμο» στην τέχνη

Στους δρόμους βγήκαν χθες οι καλλιτέχνες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη μηδενική στήριξη από την Πολιτεία και για την ενσωμάτωση στο νομοσχέδιο του υπουργού Επικρατείας Θεόδωρου Λιβάνιου της τροποποιημένης ευρωπαϊκής οδηγίας για την παροχή υπηρεσιών στον οπτικοακουστικό τομέα, που συζητήθηκε στη Βουλή. Οπως καταγγέλλουν, οι διατάξεις του σχετίζονται με τον «τρομονόμο» και αναμένεται να οδηγήσουν σε λογοκρισία και σε ποινικές διώξεις στον κλάδο που έχει χτυπηθεί πολύ από την πανδημία.

Στην Αθήνα, οι καλλιτέχνες συγκεντρώθηκαν στην οδό Πανεπιστημίου και έκαναν πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, με κύριο σύνθημα τη φράση του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Ο πολιτισμός σώζει όταν σώζονται οι άνθρωποι», ενώ κρατούσαν πανό και με άλλα συνθήματα, όπως «Δεν χωράει μπατσίλα στην Τέχνη». Η πορεία κατέληξε στη Βουλή, όπου επέδωσαν ψήφισμα με το οποίο ζητούν να αποσυρθεί το άρθρο 8 του νομοσχεδίου.

«Κοντεύει ένας χρόνος που είμαστε χωρίς δουλειά. Η κυβέρνηση αντιμετώπισε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε κάνοντας ότι δεν μας ξέρει. Είναι αδιανόητο και υποτιμητικό οι εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού να εξαναγκαζόμαστε κάθε μήνα να πιέζουμε με κάθε τρόπο την κυβέρνηση να πράξουν ως οφείλουν και να συνεχίσουν να στηρίζουν τον χώρο μας, όταν γνωρίζουν πολύ καλά ότι παραμένει κλειστός με δική τους απόφαση» ανέφερε στο κάλεσμά της για τη χθεσινή συγκέντρωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος – Ακροάματος. Στη Θεσσαλονίκη, μέλη της Πρωτοβουλίας Μουσικών Καλλιτεχνών συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα του Βενιζέλου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη «λογοκρισία» που βιώνει η τέχνη μέσα από το νομοσχέδιο, όπως αναφέρουν, ενώ σε σχετικά πανό έγραφαν χαρακτηριστικά: «Ούτε σκέψη για λογοκρισία, κάτω ο “τρομονόμος” για τις τέχνες».

Σύμφωνα με την οδηγία, που αφορά τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων, οι σχετικές υπηρεσίες στα μέσα επικοινωνίας δεν πρέπει να εμπεριέχουν υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας, ιδίως λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής, ιθαγένειας ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, πολιτικών φρονημάτων ή κάθε άλλης γνώμης, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, περιουσίας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού, και να μην εμπεριέχουν δημόσια πρόκληση σε τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος.

Πάντως, όπως έκανε γνωστό η ομοσπονδία σε ανάρτηση στο facebook μετά το τέλος της κινητοποίησης, «η κυβέρνηση απέσυρε τη διάταξη 8β».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα