Σεισμός στην Ευρώπη με τις «παρενέργειες» του AstraZeneca

Στηρίζει το εμβόλιο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: «Τα οφέλη υπερτερούν των όποιων κινδύνων»

Τα οφέλη του εμβολίου εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων, δήλωσε χθες το μεσημέρι η εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) Εμερ Κουκ, κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε αφότου αρκετές ευρωπαϊκές χώρες προκάλεσαν σεισμό στη γηραιά ήπειρο αναστέλλοντας τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του Covid-19, λόγω των ανησυχιών που υπάρχουν για την εμφάνιση αιματικών θρόμβων.

«Παραμένουμε σταθερά πεπεισμένοι ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca στην πρόληψη του Covid-19, με τον συνδεόμενο με αυτήν κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, υπερτερούν του κινδύνου των παρενεργειών» υπογράμμισε χαρακτηριστικά η Κουκ. Πρόσθεσε επίσης πως η ευρωπαϊκή ρυθμιστική Αρχή πραγματοποιεί έρευνα αξιολογώντας καθένα από τα περιστατικά που έχουν αναφερθεί, τα οποία είναι πολύ σπάνια, και αναμένεται να ολοκληρώσει την έρευνα αύριο Πέμπτη.

Πάντως, όπως δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του EMA, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο της AstraZeneca έχει προκαλέσει τη δημιουργία θρόμβων, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των περιστατικών που έχουν αναφερθεί είναι αντίστοιχος με τον αριθμό που συναντάται στον γενικό πληθυσμό.

«Αυτή τη στιγμή τίποτε δεν δείχνει ότι τα προβλήματα προκλήθηκαν από τον εμβολιασμό. Δεν μνημονεύονται στις κλινικές δοκιμές και δεν καταγράφονται ως γνωστές και αναμενόμενες παρενέργειες» τόνισε. «Η Επιτροπή Ασφαλείας του EMA συνέρχεται σήμερα (σ.σ.: χθες) για να αξιολογήσει τις νέες πληροφορίες και θα καταλήξει σε συμπέρασμα κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης την Πέμπτη» είπε επιπλέον η Κουκ, εξηγώντας πως «κατά συνέπεια πρόκειται για μία διαδικασία εν εξελίξει».

Διευκρίνισε δε πως η ευρωπαϊκή ρυθμιστική Αρχή εξετάζει «τις ανεπιθύμητες συνέπειες που συνδέονται με όλα τα εμβόλια» και όχι μόνο με αυτό της AstraZeneca.

Χθες, πάντως, η ομάδα ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) επρόκειτο να εξετάσει τα στοιχεία από τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του Covid-19, χωρίς πάντως να γνωρίζουμε αν το βράδυ της Τρίτης θα εξέδιδε σχετική ανακοίνωση. Όταν ο Κρίστιαν Λίντμαϊερ, εκπρόσωπος του ΠΟΥ, ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων από τη Γενεύη «πιστεύουμε ότι η επιτροπή ίσως να εκδώσει ανακοίνωση ως το τέλος της ημέρας», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται στον απόηχο της έντονης ανησυχίας που υπάρχει στην Ευρώπη, πέρα από τις συνέπειες που ενδεχομένως μπορεί να έχει στην υγεία το εν λόγω εμβόλιο, και για το γεγονός πως οι ελλείψεις που καταγράφονται σε εμβόλια συνολικά είναι τεράστιες.
Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην επιχείρηση μαζικού εμβολιασμού των πολιτών, ειδικά εν όψει της προσδοκίας για άνοιγμα των συνόρων το ερχόμενο καλοκαίρι.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα