Το κυπριακό success story κατά του κορονοϊού!

Πώς η Μεγαλόνησος κατάφερε να βάλει «φρένο» στην εξάπλωση της πανδημίας, φορώντας τα γυαλιά στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ Αντώνης Ραυτόπουλος

Μία από τις χώρες που τα πηγαίνουν αρκετά καλά στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού είναι η Κύπρος, η οποία έφτασε να φορά τα γυαλιά στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Μεγαλόνησος μετρούσε ως την Τετάρτη μόλις 277 θανάτους από την αρχή της πανδημίας. Την ίδια ώρα οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 32, ενώ ανιχνεύθηκαν 602 νέα κρούσματα σε 50.287 τεστ, δηλαδή η θετικότητα δεν ξεπέρασε το 1,2%.

Αντιθέτως, την ίδια ημέρα στην Ελλάδα τα επιδημιολογικά δεδομένα ήταν τρομακτικά. Οι θάνατοι έχουν ήδη ξεπεράσει τους 9.000, οι διασωληνωμένοι κατέγραψαν νέο αρνητικό ρεκόρ με 809, ενώ η θετικότητα έπειτα από πολύ καιρό έπεσε μόλις κάτω από το 5%. Επίσης τα συνολικά κρούσματα στην Κύπρο είναι 53.254, ενώ στην Ελλάδα 304.184. Δηλαδή η χώρα μας έχει 2,14 φορές περισσότερα κρούσματα από τη Μεγαλόνησο σε σχέση με τον πληθυσμό της!

Τι είναι, όμως, αυτό που κάνει καλύτερα η Κύπρος από εμάς και απολαμβάνει το success story της; Κάποιος μπορεί να πει ότι αυτό οφείλεται στο μικρό μέγεθος της χώρας. Ωστόσο, αν προσεγγίσουμε αναλογικά τα στοιχεία, συμπεραίνουμε ότι η αδελφή χώρα έχει αντιμετωπίσει πολύ καλύτερα από εμάς τον φονικό ιό.

Πέρα από τη θετικότητα, που είναι σαφές το μικρότερο ποσοστό της Κύπρου, βλέπουμε ότι και η αναλογία τεστ ανά πληθυσμό είναι υπέρ της Μεγαλονήσου. Τα 50.287 τεστ που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη στην Κύπρο αντιστοιχούν στο 5,8% του συνολικού πληθυσμού. Την ίδια ώρα τα 63.710 της Ελλάδας σε μόλις στο 0,6% των κατοίκων της χώρας! Αντίστοιχη είναι και η συντριπτική διαφορά στη θνητότητα σε σχέση με τα κρούσματα. Στην Κύπρο αυτός ο δείκτης είναι στο 0,5%, ενώ στην Ελλάδα στο 3%!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα