Ανοίγει από την αρχή η δικογραφία του «Noor 1»

«Βόμβα» από τον εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος επιστρέφει τον φάκελο στον ανακριτή προτού οδηγηθεί στο αρχείο η υπόθεση των τριών τόνων ηρωίνης

Β όμβα» στην πολύκροτη υπόθεση της μεταφοράς τριών τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1» βάζει ο εισαγγελέας Εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου, ο οποίος επιστρέφει τη δικογραφία στον ανακριτή που ήθελε να την κλείσει με «τυπικές κλήσεις» χωρίς καν τη λήψη απολογιών από τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τους συγκατηγορουμένους του. Ο εισαγγελικός λειτουργός ζητά σε βάθος έρευνα από την Οικονομική Αστυνομία, αλλά και δικαστική συνδρομή από τις αμερικανικές Αρχές για να διερευνηθεί η εμπλοκή εταιριών συμφερόντων του εφοπλιστή στη χρηματοδότηση του καταδίκου Ευθυμίου Γιαννουσάκη.

Εναντίον του Βαγγέλη Μαρινάκη και των υπόλοιπων κατηγορουμένων έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για τα κακουργήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, διακίνησης ναρκωτικών με τη μορφή της χρηματοδότησης, διαμετακόμισης, εισαγωγής, μεταφοράς, αγοράς, κατοχής, πώλησης, αποθήκευσης, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, τελεσθέντα στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, από δράστες που κατ’ επάγγελμα χρηματοδοτούν την τέλεση πράξεων διακινήσεως και διακινούν ναρκωτικές ουσίες.

Εκτός από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, κατηγορούμενοι είναι ο πρώην νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρίας Capital συμφερόντων Μαρινάκη, Νικόλαος Συντυχάκης, ο δικηγόρος Ευάγγελος Μπαϊρακτάρης, ο ναυτασφαλιστής Ηλίας Τσακίρης και οι Τούρκοι φερόμενοι ως αποστολείς και παραλήπτες των ναρκωτικών Ουνγκάν Οχράν, ο οποίος κρατείται σε τουρκικές φυλακές, Νασί Σερίφ Ζιντάστι, που καταζητείται, και Φαρντίν Ριγκαμπάντι, ο οποίος έχει εκδοθεί από την Αγγλία και έχει προφυλακιστεί στις Φυλακές Κορίνθου.

Οι Μαρινάκης, Συντυχάκης, Μπαϊρακτάρης και Τσακίρης φέρεται ότι διέθεσαν χρηματικά ποσά στην εταιρία G Tankers του Ευθυμίου Γιαννουσάκη, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε δεύτερο βαθμό σε κάθειρξη 18 ετών για τη μεταφορά 2,1 τόνων ηρωίνης με το «Noor 1» (σ.σ.: στο σπίτι της πρώην συζύγου του στη Φιλοθέη μεταφέρθηκε ένας τόνος ηρωίνης από το ναρκόπλοιο). Ο πρόσφατα προαχθείς εισαγγελέας Εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου ζητά με έγγραφό του προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιώς να διενεργηθεί συμπληρωματική ανάκριση και να μην οδηγηθεί στο αρχείο η υπόθεση για τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τους άλλους τρεις. Συγκεκριμένα, ζητά:

1. Να διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη από την Οικονομική Αστυνομία για τις αποστολές χρηματικών ποσών από την εταιρία MCMP IL Maritime Capital Management Partners LLC προς την εταιρία G Tankers του Γιαννουσάκη, αλλά και από οιαδήποτε άλλη παρόμοια σε διακριτικό τίτλο εταιρία με έδρα τις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είναι η εταιρία συμφερόντων Μαρινάκη Capital.

2. Να ζητηθεί δικαστική συνδρομή από την αμερικανική υπηρεσία δίωξης του εγκλήματος Homeland Security για να διακριβωθεί αν τα χρήματα που διατέθηκαν από την Capital στην εταιρία του Γιαννουσάκη προέρχονται από μετακύλιση κεφαλαίων από την εταιρία του κατηγορούμενου Β. Μαρινάκη με την επωνυμία Capital Ship Management Corp στο πλαίσιο της εισόδου στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

3. Να ληφθεί ένορκη κατάθεση του Αμερικανού δημοσιογράφου Alexander Clap, που μένει μόνιμα στην Αθήνα, για το ρεπορτάζ του στο περιοδικό «The New Republic» με τίτλο «The Vampire Ship» τον Οκτώβριο του 2020 σχετικά με το «Noor 1».

Περιφρόνησε καταθέσεις μαρτύρων ο ανακριτής

Στην 37σέλιδη παραγγελία του ο εισαγγελέας Εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου εκφράζει την απορία του γιατί ο ανακριτής περιφρόνησε την κατάθεση του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, με βάση όσα του είπε ο Γιαννουσάκης για την εμπλοκή του κατηγορούμενου Μαρινάκη στη διακίνηση ναρκωτικών και μάλιστα των τριών τόνων, με τα 900 κιλά να φέρεται ότι έχουν ξεφορτωθεί στην Κρήτη.

Ο ανακριτής αμφισβήτησε ότι ο δημοσιογράφος είχε άδεια για τη μαγνητοφώνηση της συνέντευξης. Όμως, ο εισαγγελέας τονίζει ότι στο 21’09” της συνέντευξης του Γιαννουσάκη με τον Τριανταφυλλόπουλο ενημερώνεται ότι η συζήτηση έχει καταγραφεί δίνοντας την έγκρισή του. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην κατάθεση του Γιαννουσάκη στον λιμενικό Παναγιώτη Χριστοφορίδη, για την εμπλοκή Μαρινάκη. Ο εισαγγελικός λειτουργός αμφισβητεί την κρίση του ανακριτή που δέχεται τον ισχυρισμό του καταδίκου ότι η κατάθεση αποτέλεσε προϊόν εκβιασμού. Υπενθυμίζει δε ότι με βάση τις καταθέσεις αυτές του Γιαννουσάκη στον λιμενικό προέκυψαν οι επιβεβαιωμένες καταβολές χρηματικών ποσών στην εταιρία του από τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τους άλλους κατηγορουμένους.

Ο εισαγγελέας Εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου αμφισβητεί τον ανακριτή και ως προς ένα στοιχείο της δικογραφίας που δεν έλαβε υπ’ όψιν. Πρόκειται για σημείωμα που βρέθηκε από τον μεσεγγυούχο του πλοίου Γιώργο Αντωνάτο μέσα στο «Noor 1» και στο οποίο γίνεται αναφορά για 450 κιλά ναρκωτικά που επρόκειτο να παραδοθούν ανοιχτά της Κρήτης.

Ο ανακριτής εξέφρασε την άποψη ότι δεν χρησιμοποιείται ο γραπτός λόγος κατά τη διάπραξη τέτοιων εγκληματικών πράξεων, αν και ο έμπειρος λιμενικός Κωνσταντίνος Αγαπάκης κατέθεσε ότι η χρήση σημειωμάτων έχει συμβεί στο παρελθόν και θα μπορούσε να συμβεί και στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Ο Αμερικανός ρεπόρτερ, ο Τούρκος καταζητούμενος και ο «Χοντρός»

O Αμερικανός δημοσιογράφος φέρεται ότι αντάλλαξε e-mail με τον Τούρκο καταζητούμενο Ζιντάστι, ο οποίος του ανέφερε ότι ο Γιαννουσάκης δρούσε μαζί με έναν Ελληνα τον οποίο αποκαλούσαν «Shishko», δηλαδή η τουρκική λέξη για το «χοντρός», τον οποίο συνάντησε μία φορά τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2014 στο λόμπι του ξενοδοχείου «Hilton Jumeirah» στο Ντουμπάι, λίγες εβδομάδες προτού αναχωρήσει το «Noor 1» από τα Εμιράτα μεταφέροντας την ηρωίνη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αμερικανού δημοσιογράφου, ο Ζιντάστι τού επιβεβαίωσε ότι ο άνθρωπος που γνώριζε ως «Shishko» είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης, με βάση φωτογραφία που του έστειλε. Ο κ. Τσορμπατζόγλου ζητά να ληφθεί κατάθεση από τον Αμερικανό δημοσιογράφο και να προσκομίσει ό,τι στοιχείο διαθέτει σχετικά με την εμπλοκή των κατηγορουμένων στη μεταφορά της ηρωίνης με το «Noor 1».

Από την Οικονομική Αστυνομία ζητά να ερευνηθεί αν τα χρηματικά ποσά που δόθηκαν από εταιρίες συμφερόντων του Μαρινάκη στον Γιαννουσάκη αφορούν όντως πετρελεύσεις πλοίων του. Ειδικότερα, ο εισαγγελέας ζητά να διερευνηθεί γιατί δεν αξιοποιήθηκε η εταιρία Express Energy συμφερόντων του Μαρινάκη, αλλά η G Tankers του Γιαννουσάκη, ο οποίος συμμετείχε λίγους μήνες αργότερα στη μεταφορά του φορτίου του «λευκού θανάτου».

Ως προς το ποσό των 622.000 ευρώ που βρέθηκε στην κατοχή του υπεύθυνου της Capital και κατηγορούμενου Ν. Συντυχάκη στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», να ερευνηθεί αν η εταιρία Capital Ship Management Corp διέθετε τραπεζικούς λογαριασμούς στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και γιατί εστάλη μέσω του πράκτορά της το χρηματικό ποσόν που επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για έξοδα των πλοίων της εταιρίας στο εξωτερικό, όμως αυτό επέστρεψε αυθημερόν στην Ελλάδα.

Ο εισαγγελέας Εφετών αναφέρει ότι διερευνάται η πιθανή σχέση του ποσού των 622.000 ευρώ που βρέθηκε στην κατοχή του Συντυχάκη με τα 900 κιλά ηρωίνης τα οποία φέρεται ότι μεταφορτώθηκαν ανοιχτά της Κρήτης από το πλοίο «Noor 1». Ζητά να διαπιστωθεί αν από την 1η Ιανουαρίου του 2011 και μετά είχαν διαβιβαστεί χρηματικά ποσά από εταιρίες συμφερόντων Μαρινάκη στην εταιρία Hellenic Hull του συγκατηγορουμένου του Ηλία Τσακίρη, ο οποίος διέθεσε 280.000 ευρώ στον Γιαννουσάκη ως ασφαλιστική κάλυψη ζημιών στο πλοίο «Grand Island» στις 6 Σεπτεμβρίου του 2012. Σύμφωνα με πραγματογνώμονα, το κόστος αποκατάστασης της ζημιάς κυμαίνεται από 1.500 ως 22.000 ευρώ, πολύ λιγότερα δηλαδή από τα 280.000 ευρώ που καταβλήθηκαν στην εταιρία του Γιαννουσάκη. Εξάλλου, δεν ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διεθνείς απαιτήσεις των ασφαλιστικών εταιριών, ενώ η βλάβη δεν αναφέρεται στα βιβλία του πλοίου, τα οποία εξαφανίστηκαν.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα