Αποζημίωση 270.000 ευρώ για άνδρα που πνίγηκε στη Μάνδρα

Η Δικαιοσύνη επιδίκασε την πρώτη αποζημίωση για έναν από τους συνολικά 25 νεκρούς στις φονικές πλημμύρες που έπληξαν τη Μάνδρα, τον Νοέμβριο του 2017. Το δικαστήριο απέδωσε ευθύνες στην Περιφέρεια Αττικής, στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την ΕΛ.ΑΣ. για τον πνιγμό ενός 29χρονου, ο οποίος έφυγε τη μοιραία ημέρα από το σπίτι του για να πάει στη δουλειά του και δεν επέστρεψε ποτέ.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας επιδίκασε αποζημίωση ύψους 270.000 ευρώ στην οικογένεια του νεαρού, ο οποίος πνίγηκε στους ορμητικούς χειμάρρους της Μάνδρας ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό του κοντά στο υπερχειλισμένο ρέμα στις Σούρες. Το άψυχο σώμα του 29χρονου βρέθηκε τρεις ημέρες αργότερα στις εκβολές ποταμού στην Ελευσίνα.

Ανοίγει ο δρόμος

Με την 6816/2021 απόφασή τους οι δικαστές ανοίγουν τον δρόμο για να αποζημιωθούν οι συγγενείς και των υπόλοιπων θυμάτων για ψυχική οδύνη, καθώς στο σκεπτικό επισημαίνονται αναλυτικά οι ευθύνες των υπηρεσιών που δεν έκαναν κάτι για να αποτρέψουν τις φονικές πλημμύρες. Οι δικαστές χαρακτηρίζουν «απρόσμενα τραγικό» τον θάνατο του νεαρού και «ιδιαίτερα ψυχοφθόρα» για την οικογένειά του όσα συνέβησαν.

Σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση, η Περιφέρεια Αττικής «παρέλειψε να διενεργήσει αντιπλημμυρικά έργα και διευθετήσεις στα ρέματα Σούρες και Αγία Αικατερίνη στη Μάνδρα Αττικής», παρά το γεγονός ότι από το 2014 είχαν εκπονηθεί σχετικές μελέτες και το 2016 είχαν εγκριθεί τα σχέδια. Οι δικαστές επισημαίνουν ότι το 2015 είχε συμβεί μια ακόμα πλημμύρα, αλλά η Περιφέρεια Αττικής υπό τη Ρένα Δούρου εκείνη την περίοδο «αδικαιολογήτως δεν προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες… για την άμεση εκτέλεση του ανωτέρω έργου», για το οποίο είχαν εγκριθεί οι αναγκαίες πιστώσεις.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας «δεν έλαβε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για την ενημέρωση των πολιτών», κάτι που, αν είχε συμβεί, ο αποθανών θα είχε το δικαίωμα επιλογής, «ήτοι να γνωρίζει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αντιμετωπίσει κίνδυνο πλημμύρας του οδικού δικτύου κατά τη μετάβαση στην εργασία του και ενδεχομένως να είχε επιλέξει άλλη λύση».

Πόρισμα

Οι ευθύνες της ΕΛ.ΑΣ. εντοπίζονται στο ότι δεν εκπόνησε ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης κινδύνου στην περιοχή, δεν διενήργησε «προληπτικό έλεγχο για τη βατότητα του οδικού δικτύου σε τοπικό – περιφερειακό και εθνικό επίπεδο», παρέλειψε να διακόψει την κυκλοφορία στην παλιά εθνική οδό Αθηνών – Θηβών «ήδη από 06.50 πρωινή, όταν διεβιβάσθη στο Κέντρο Επιχειρήσεων σήμα για πτώση βράχων… αφετέρου να εκδώσουν έκτακτο δελτίο για την αποφυγή του εν λόγω οδικού δικτύου λόγω πτώσεως βράχων».

Η απόδοση ποινικών ευθυνών για τις πλημμύρες αργεί ακόμα… Διώκονται συνολικά 21 κατηγορούμενοι, ανάμεσα στους οποίους η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, η δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη, ο δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς, ο δήμαρχος Μεγαρέων – Ν. Περάμου Γρηγόρης Σταμούλης, οι δασάρχες Αιγάλεω και Μεγάρων και δύο υπάλληλοι των δασαρχείων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα