Β. Εύβοια: Συνεχίστηκε για όγδοη νύχτα ο πύρινος εφιάλτης!

«Κρανίου τόπος» ως εκεί που φτάνει το μάτι… Ολόκληρα βουνά ντυμένα στο μαύρο με πεθαμένα δέντρα… Μια εικόνα απόκοσμη, εφιαλτική, λες και είναι βγαλμένη από το μυαλό ενός σεναριογράφου που σχεδιάζει ταινίες με θέμα την καταστροφή του κόσμου. Κι όμως… Αυτές τις πρωτοφανείς εικόνες, που δεν μπορεί να αποτυπώσει καμιά φωτογραφική μηχανή ούτε κάμερα τηλεοπτικού συνεργείου, αντίκρισε η «δημοκρατία» που βρέθηκε στη βόρεια Εύβοια.

Ακόμα και όταν βρίσκεσαι στην απέναντι πλευρά, στην Αρκίτσα, μπορείς να νιώσεις τον αποπνικτικό αέρα. Μπαίνει στα ρουθούνια σου και νιώθεις ότι δεν μπορείς να πάρεις ανάσα, ερεθίζει τα μάτια σου και σε λίγο τα νιώθεις να «καίνε». Το λιμάνι της Αρκίτσας, στο οποίο βρεθήκαμε, είναι έρημο. Τα μόνα που υπάρχουν είναι στρατιωτικά οχήματα, σαν να βρισκόμαστε σε πόλεμο.

Ακόμη μια μέρα χθες το μεγαλύτερο πρόβλημα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβέστες, οι κάτοικοι και οι εθελοντές ήταν αυτό των αναζωπυρώσεων. Βρεθήκαμε σε μία από αυτές, που «φούντωσε» από το πουθενά, όπως είδαμε με τα μάτια μας, κοντά στο εκκλησάκι της Παναγιάς Ντινιούς, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Αβγαριά. Μάλιστα, εκεί είδαμε κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί: ένα ερπυστριοφόρο της Πυροσβεστικής!

Οταν φτάσαμε το μεσημέρι, η κατάσταση ήταν σχετικά ήρεμη. Ομως, λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ακούστηκε ότι σε ένα σημείο υπήρχε αναζωπύρωση. Τρέξαμε μαζί με κατοίκους, πυροσβέστες και εθελοντές προς το σημείο. Η φωτιά σβήστηκε επιτυχώς… Ομως, δεν πέρασαν λίγα λεπτά και ήρθε νέα ειδοποίηση ότι οι φλόγες φούντωσαν σε άλλο σημείο, και μάλιστα από το πουθενά.

Από χθες το πρωί, πολύ κοντά στην περιοχή που βρεθήκαμε, είχε φουντώσει πάλι λόγω των ισχυρών ανέμων η πυρκαγιά στο χωριό Ασμήνι, που βρίσκεται πολύ κοντά στο Πευκί. Πολύ γρήγορα το μέτωπο πέρασε τις αντιπυρικές ζώνες που είχαν δημιουργηθεί και πλησίασε απειλητικά στο χωριό. Οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα στα κινητά τους από το 112 που ανέφερε ότι έπρεπε να εκκενώσουν άμεσα την περιοχή και να κατευθυνθούν προς την Ιστιαία. Μάλιστα, χτύπησαν και οι καμπάνες των εκκλησιών προειδοποιώντας τους. Οπως συνέβη και τις προηγούμενες μέρες, αρκετοί ήταν οι κάτοικοι που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν σπίτια και περιουσίες και έμειναν για να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες ώστε να τα σώσουν.

Ολεθρος

Το βράδυ της Δευτέρας δόθηκε μια ολονύχτια μάχη έξω από το χωριό Καματριάδες για να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς που, αν περνούσε, θα έφτανε στην Ιστιαία και την Αιδηψό. Το πρωί με ανάρτησή του στο facebook ο δήμαρχος Ιστιαίας Γιάννης Κοντζιάς ενημέρωσε ότι χάρη στις προσπάθειες των πυροσβεστών και των δημοτών το μέτωπο είχε τεθεί υπό έλεγχο. Αυτό που παρατηρήσαμε μέσα στο χάος που επικρατούσε ήταν ότι η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη δεν έχουν χαθεί. Ισα ίσα, μέσα στις δύσκολες ώρες λάμπουν μέσα στο σκοτάδι και την απελπισία. Είδαμε πολλά αγροτικά φορτωμένα με νερά και φρούτα να πηγαίνουν στην πρώτη γραμμή για να τα προσφέρουν σε όσους αγωνίζονται εκεί ενάντια στην πύρινη λαίλαπα. Αυτό που μας προξένησε τεράστια εντύπωση ήταν ότι λίγα μέτρα μακριά από τις φλόγες στις οποίες βρεθήκαμε ήταν έτοιμος να ριχτεί στη μάχη ο δήμαρχος της Ιστιαίας Γιώργος Κοντζιάς.

Στις συνομιλίες που είχαμε με τους κατοίκους μάς είπαν ότι είναι αγανακτισμένοι με τους πολιτικούς της κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ξεχώρισαν, όμως, τον κ. Κοντζιά… «Είναι ο μόνος που μας στηρίζει. Με δική του πρωτοβουλία φορτώνει το αγροτικό του και φέρνει νερό και φαγητό εκεί που καίει η φωτιά» αναφέρουν.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα