Δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού: «Αν εκκενώναμε τυφλά τα χωριά, τότε θα είχαν καεί όλα»

Οι φλόγες έσβησαν στην περιοχή της Ιστιαίας, στη βόρεια Εύβοια, ύστερα από μία ολόκληρη εβδομάδα. Οι χιλιάδες πυρόπληκτοι κάτοικοι προσπαθούν τώρα να μετρήσουν τις πληγές τους. Οχι φυσικά να τις επουλώσουν. Περπατώντας στα αποκαΐδια, αντικρίζοντας τα καμένα δάση, τις μαυρισμένες ακτές το νιώθουν: Θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να κλείσουν οι πληγές, αν κλείσουν ποτέ… Και ο πανικός, ο φόβος μπροστά στην πύρινη λαίλαπα, δίνει πλέον σιγά σιγά τη θέση του σε μια οργή ψύχραιμη, στιβαρή, αποφασιστική.

«Δεν θα ξεχάσουμε, αλλά δεν θα συγχωρήσουμε. Η καταστροφή είναι αδύνατον να ξεχαστεί, θα καταγραφεί στην ιστορία και θα μείνει» λέει στη «δημοκρατία» ο δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς. «Είναι αδύνατον να συγχωρήσουμε τις ανεπάρκειες και τις ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού, στις οποίες ουσιαστικά οφείλεται αυτή η καταστροφή. Η βόρεια Εύβοια να γίνει το παράδειγμα προς αποφυγήν, να είναι η τελευταία Ιφιγένεια που θυσιάζεται στο βωμό της παθογένειας της ελληνικής Πολιτείας. Για να σωθούν επιτέλους οι πολίτες».

Αϋπνος επί μία εβδομάδα -το καταλαβαίνεις από τη βραχνάδα της φωνής- ο Γιάννης Κοντζιάς λέει με φανερή ανακούφιση στη «δημοκρατία»: «Δεν υπάρχουν πλέον ενεργά μέτωπα. Εχει αρχίσει να διαλύεται και το νέφος της καπνιάς. Είδαμε, επιτέλους, τον ήλιο ύστερα από μία εβδομάδα. Η καταστροφή είναι όμως τεράστια. Μιλάμε για τη χειρότερη πυρκαγιά, όχι μόνο στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Ισως είναι μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία του τόπου μου εδώ και 2.500 χρόνια».

Ο απολογισμός, εφιαλτικός: Πάνω από 500.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων έχουν καεί. Αυτός ο τεράστιος πνεύμονας πρασίνου της βόρειας Εύβοιας θυμίζει τώρα κρανίου τόπο. Στα χωριά του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού δεν υπάρχουν ευτυχώς πάρα πολλά καμένα σπίτια. Για τον απλό λόγο ότι ο δήμαρχος και οι κάτοικοι παράκουσαν, αγνόησαν τις διαταγές του «επιτελικού κράτους» για τυφλή εκκένωση των χωριών.

«Σε αντίθεση με τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, έμειναν οι κάτοικοι στα χωριά τους -και με δική μου παρότρυνση αρχικά- και γι’ αυτό τα έσωσαν» λέει ο δήμαρχος Κοντζιάς. «Οι εκκενώσεις έχουν νόημα όταν υπάρχει δύναμη να υπερασπιστεί τα χωριά. Οταν δεν υπάρχει κανείς να υπερασπιστεί το χωριό, η εκκένωση είναι ουσιαστικά παράδοση».

Καταπέλτης, ο δήμαρχος συνεχίζει: «Είχαμε πόλεμο με τη φωτιά και στον πόλεμο, όταν παραδίνεσαι, ηττάσαι και καταστρέφεσαι. Οι άνθρωποι της υπαίθρου δεν έχουν στο DNA τους την παραίτηση. Εδωσαν μάχη με τη φωτιά, όπως δίνουν καθημερινά αγώνα για το μεροκάματο. Δεν περιμένουν από κανέναν να τους σώσει».

Ρωτάμε τον δήμαρχο για τα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε η κυβέρνηση: «Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν έχουν να κάνουν με την άμεση ανακούφιση, αλλά η καταστροφή είναι τέτοια που πρέπει να δούμε ένα σχέδιο δεκαετίας, το οποίο ουσιαστικά θα εξασφαλίσει κατά πρώτον την παραμονή των κατοίκων στον τόπο» τονίζει ο δήμαρχος και προσθέτει αποφασιστικά: «Η καταστροφή είναι τέτοια που με επιδέσμους δεν θα καταφέρουμε να κρατήσουμε τον κόσμο στον τόπο μας».

Ο δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού δεν μασάει τα λόγια του. «Χρειάζεται ένα σχέδιο δεκαετίας για να ανασυγκροτηθούμε, να λύσουμε τα προβλήματα των υποδομών, να εξασφαλιστεί εισόδημα για τους κατοίκους και να δοθούν κίνητρα για τον κόσμο» λέει και προσθέτει: «Ουσιαστικά, πρέπει να ξαναχτίσουμε τον τόπο μας από την αρχή, με άλλα χαρακτηριστικά αλλά με τους ίδιους ανθρώπους. Γιατί πλέον δεν μπορεί ο τόπος μας να ξαναγίνει ποτέ όπως ήταν πριν από την καταστροφή».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα