Επιτέλους! Εισαγγελική έρευνα για τις «ΜΕΘ του θανάτου»

Έπρεπε να πεθάνουν πολλοί διασωληνωμένοι για να μιλήσει ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Θ. Βασιλακόπουλος

Πόσους νεκρούς θα έπρεπε να θρηνήσει ακόμα αυτή η χώρα ώσπου η Δικαιοσύνη να αναλάβει πρωτοβουλίες και να εξετάσει τι συμβαίνει τα τελευταία δύο χρόνια με τη διαχείριση της πανδημίας; Η καταγγελία του καθηγητή του ΕΚΠΑ Θεόδωρου Βασιλακόπουλου ότι οι ΜΕΘ του Λαϊκού Νοσοκομείου δεν είχαν στελεχωθεί σωστά και γι’ αυτό υπήρξε αυξημένη θνητότητα κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας μπορεί να μην είναι παρά μια φθηνή προσπάθεια απεμπόλησης και των δικών του ευθυνών, όμως προκάλεσε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, η οποία επενέβη διατάσσοντας εισαγγελική έρευνα. Οι δηλώσεις, βέβαια, έγιναν εδώ και ημέρες χωρίς να υπάρχει παρέμβαση. Μέχρι που ήρθε το χθεσινό συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο της «κυριακάτικης δημοκρατίας», με περαιτέρω σοκαριστικές αποκαλύψεις για τις «ΜΕΘ του θανάτου».

Σύμφωνα με όσα είπε ο καθηγητής πριν απο τέσσερις ημέρες στον τηλεοπτικό σταθμό Open, μονάδες Εντατικής του Λαϊκού, που πλέον δεν λειτουργούν, είχαν χαμηλή αποτελεσματικότητα λόγω μη επαρκούς υποδομής. «Αναπτύχθηκε ένα τμήμα, δεν είχε και την καλύτερη επιτυχία. Αν πάρετε τα ποσοστά θνητότητας στο τμήμα, θα απογοητευθείτε, δεν μπορώ να πω περισσότερα», είχε πει χωρίς ίχνος ντροπής ο κ. Βασιλακόπουλος, που αργά θυμήθηκε να πει όσα γνώριζε…

Μάλιστα, είχε επισημάνει πως το όριο της δυνατότητας της χώρας για τη δημιουργία ΜΕΘ με σωστά αποτελέσματα θνητότητας και αποτελεσματικότητας έχει ξεπεραστεί και είχε εξηγήσει: «Πέρυσι την άνοιξη μέσα στην κλινική κορονοϊού δημιουργήθηκαν εκτάκτως κάποιες κλίνες. Αυτές στελεχώθηκαν, λειτούργησαν για λίγο ως κλίνες ΜΕΘ, δεν υπήρχε καν πεπιεσμένος αέρας. Υπήρχε μόνο οξυγόνο και χρειαζόταν ειδικοί αναπνευστήρες που να συμπιέζουν το οξυγόνο. Δημιουργήθηκαν, λοιπόν, πέντε κλίνες εκ των ενόντων, λόγω τεχνικού προβλήματος. Οταν λειτούργησε αυτή η μονάδα, λειτούργησε για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με πολύ μέτρια -επιεικής χαρακτηρισμός- αποτελέσματα».

Στόχος της προκαταρκτικής εξέτασης που θα διενεργηθεί από τον εισαγγελέα είναι αρχικά να διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών του καθηγητή και εν συνεχεία να διερευνηθεί αν στην υπόθεση προκύπτει ενδεχόμενη διάπραξη αξιόποινων πράξεων, ώστε να εντοπιστούν οι υπαίτιοι. Η στάση του Θεόδωρου Βασιλακόπουλου, ο οποίος για μεγάλο διάστημα είχε αναλάβει ρόλο «υγειονομικού εκπροσώπου» της χώρας, εγείρει ερωτήματα ως προς τις στοχεύσεις του, αλλά και τα παζάρια που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης για τη διαχείριση της πανδημίας. Είναι σίγουρο πως κανένας δεν θα θέλει να βρεθεί μια μέρα αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη και γι’ αυτό σιγά σιγά όλοι τρέχουν να φυλάξουν τα νώτα τους.

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» χθες παρουσίασε επιπλέον στοιχεία που δείχνουν ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο αυτές τις ελάχιστες κλίνες ΜΕΘ του Λαϊκού. Γιατροί κατήγγειλαν επώνυμα ανοιχτά την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για κατά συρροήν εγκλήματα, με τις δήθεν νοσηλείες σε τουλάχιστον 200 κλίνες που βαφτίστηκαν ΜΕΘ (με ακατάλληλους αναπνευστήρες), με συνέπεια την αύξηση των θανάτων! Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου ανέφερε ότι οι αναπνευστήρες που έχει προμηθευτεί το υπουργείο Υγείας παρέχουν μόνο καθαρό οξυγόνο και όχι και πεπιεσμένο αέρα, όπως πρέπει να παρέχουν οι αναπνευστήρες στις ΜΕΘ.

Ακόμα πιο ξεκάθαρη, η πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών του ΑΧΕΠΑ Δάφνη Κατσίμπα δήλωσε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ότι «είναι επικίνδυνες οι συνθήκες νοσηλείας»! Ο εντατικολόγος και πρόεδρος των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αττικόν Μιχάλης Ρίζος σημείωσε σε παλαιότερες δηλώσεις του: «Υπάρχει απίστευτη ενδονοσοκομειακή διασπορά κορονοϊού, του μύκητα Candida, πολύ μεταδοτικού, ο μαύρος μύκητας που προκαλεί γαστρεντερίτιδες κ.λπ. Ε, φυσικά, αφού είναι ο ένας πάνω στον άλλον. Ανθρωποι ευπαθείς. Γι’ αυτό έχει εκτοξευτεί η θνησιμότητα». Μίλησε, μάλιστα, για «μαζική δολοφονία», δήλωση που σοκάρει όταν ακούγεται από εντατικολόγο!

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε και το ίδιο το υπουργείο Υγείας για να πιστοποιήσει το χάος και την προχειρότητα. Με ΚΥΑ που υπογράφει ο Θάνος Πλεύρης και δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες, οι διακομιδές των διασωληνωμένων θα γίνονται από όποιον… είναι διαθέσιμος! Ακόμα και από ειδικευόμενους, με μηδενική σχετική εμπειρία. Ας μην αναζητούμε, λοιπόν, αλλού τις αιτίες εκτόξευσης των θανάτων στην Ελλάδα συγκριτικά με άλλες δυτικές χώρες που δεν άφησαν τα νοσοκομεία τους να διαλυθούν. Θα μάθουμε, άραγε, την αλήθεια για τα εγκλήματα που συνέβησαν; Ή και αυτή η εισαγγελική παρέμβαση θα γίνει μόνο για τα μάτια του κόσμου όπως άλλες;

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα